Lezajlott az Alma Szakmai Konferencia - 2017


  • Kertész Portál
  • |
  • 2017.08.12.

Alma piaci kilátások 2017-re

Augusztus 10-én Kecskeméten szervezett Alma Szakmai Napot a TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft, melyen kiemelt figyelem várta az AgroFresh lengyel szakemberének, Adam Paradowskinak az idei év alma piaci kilátásairól szóló előadását.

 

 

Paradowski ismertette az EU alma termesztés főbb általános számait, melyek szerint a kb. 12 millió tonnás évenkénti átlagos termés 35 %-át Lengyelország, 19 %-át Olaszország, 13 %-át Franciaország, 9 %-át Németország, 4-4 %-át Spanyolország és Magyarország adja, a maradék 15 %-on 20 ország osztozik. A 10 legnagyobb mennyiségben termesztett fajta sorrendben: Golden, Gala, Idared, Red Delicious, Jonagold, Jonagored, Shampion, Elstar, Granny Smith és a Braeburn.

Elhangzott, hogy az EU-ban a tavasszal elszenvedett fagykárok következtében legalább 30 %-kal kevesebb almával kell számolni idén. Különösen nagy mértékű a termés kiesése Ausztriában, Németországban és Belgiumban, ahol 60-80 %-kal kevesebb árura számítanak, valamint Lengyelországban, Hollandiában és Olaszországban, ahol 30-40%-osra becsülik a fagykárt.

Magyarországon némileg szerencsésebbnek látszik a helyzet, ugyanis a tavalyi gyenge termés után valamivel jobb, majdnem közepes, 600 ezer tonna körüli termésre lehet számítani.

Összefoglalva a helyzetet: az idén biztosan a megszokottnál magasabb árakkal kell számolni a friss piaci áruknál, és a feldolgozó ipar is elkezdte beárazni a 40-50 %-kal magasabb sűrítmény árakat.  Az áremelkedés mértéke azonban ennél is magasabb lehet még, szakértők szerint akár a 80 %-ot is elérheti.

 

 

Az előadások a következő linken nyithatók meg:

- Gála változatok Európában- Szentpéteri Tamás

- Apples market situation in Europe ew season forecast, Key trends - Adam Paradowski

- Alma fajta és alanyhasználat a rezisztencia tükrében - Babicz Szabolcs

- Alma ültetvények öntözéstechnológiája - Nagy Tamás

- SmartFreshTM ProTabs - Thurn László

 

Az Alma Konferenciához tartozó képeket ITT tekintheti meg!

 

Juhos Csaba

Fresh Fruit Tész