Tudástár


Gyümölcsök

Zöldségek

Gomba

  • Mikorrhiza I.

    FRANK nevéhez fűződik a mikorrhiza (gomba-gyökér) elnevezés 1885-ből, miszerint a mikorrhiza gombával kolonizált gyökeret jelent.

  • Mikorrhiza II.

    Az AM-gombákkal kolonizált növények gyökerén található micéliumok behálózzák a talajt, és a növényi hajszálgyökereknél is vékonyabb, 1-5-12 μm átmérőjű AM-gomba hifák a növény számára hozzá nem férhető tápanyagforrások feltárására is alkalmasak.

  • Gombatermesztés Magyarországon

    Magyarország Európa egyik legrégibb gombatermelő országa.

Agronómia

  • Glifozát nélküli Európa – a kapára egyik gyom sem rezisztens

    Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) az EU jövőjével, egységével kapcsolatos számos, aktuális kérdés megtárgyalása mellett a szeptember 20-21-i brüsszeli plenáris ülésén napirendre tűzte a a „Ban Glyfozát” (Tiltsák be a Glifozátot) európai polgári kezdeményezés* megtárgyalását is.

  • Miért kell gázosítással végezni a talaj fertőtlenítését?

    Valószínűleg minden termelő számára közismert tény, hogy a talaj kórokozókkal vagy károsítókkal való fertőzöttsége nagyban meghatározza a termesztés sikerét és eredményességét.

Hűtés és Post harvest

Öntözés és támrendszer

Piac és ökonómia

Tápanyag gazdálkodás

  • A növények lombtrágyázása (1. rész)

    A megfelelően táplált növények növekedése és fejlődése egyensúlyban van, kevésbé érzékenyek a környezeti stresszre, kórokozókra és kártevőkre. Az ehhez szükséges makro- és mikroelemek többségét a növények gyökéren keresztül veszik fel. Az erős gyökérzet optimális körülmények között a közegben lévő jó gyökérklíma esetén képes ellátni az állományt. Növekedési rendellenesség vagy külső tényező miatt a tápanyagfelvétel korlátozott lehet, ez esetben gyors beavatkozásként használható a lombtrágyázás.

  • A növények lombtrágyázása (2. rész)

    A lombtrágyázás lehetőségei hiánybetegségeknél.

  • Precíziós tápanyag-ellátás gombnyomásra

    Megfelelő időben, megfelelő tápanyagok biztosításával minden szempontból minőségi terrményt érhetünk el.

  • Huminsavas növénykondicionálás kertészeti kultúrákban

    A fokozott környezetvédelmi, élelmiszerminőségi és élelmiszerbiztonsági feltételeknek való megfelelés miatt hazánk mezőgazdaságában is egyre nagyobb szerepet kapnak a fenntartható, környezetkímélő megoldások.

  • Az aminosavak szerepe

    A mikrobiológia általában a talaj és a gyökérzóna higiéniáját és teljesítőképességét javítja, azaz a növény környezetére van hatással.

  • A KALCIUM SZEREPE, JELENTŐSÉGE ÉS FELVÉTELÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A GYÜMÖLCSKULTÚRÁKBAN

    Nem lehet külön kiemelni a tápelemek, tápanyagutánpótlás, növényvédelem fontosságát – ahhoz, hogy az ültetvény egészséges legyen és jó termést hozzon, nem lehet a részleteket figyelembe venni, az egészet kell nézni komplexen.

  • Magnézium szerepe a növényekben

    A klorofillben előforduló magnézium a növényben található összes magnéziumnak legfeljebb 30%-át képzi.