Útmutató készült a kistermelői élelmiszer-előállítás és -értékesítés jó higiéniai gyakorlatához. A kifejezetten élelmiszer-előállító kistermelőknek szánt dokumentum segíti az élelmiszer-vállalkozásokat a rájuk vonatkozó jogszabályok értelmezésében, továbbá irányt mutat az általuk végezhető tevékenységek, a tőlük elvárt igazolások, nyilvántartások és jelölések rendszerében.
A kistermelők számára kulcsfontosságú dokumentumok összeállításában – az FM és a NÉBIH munkatársai mellett – a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, majd 2014-től a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete vett részt.
A jó higiéniai gyakorlat útmutatók célja általánosságban a kockázatokkal arányos, megvalósítható intézkedések összegyűjtése az ésszerűség és az ipari gyakorlat alapján. Az útmutatók segítik az élelmiszer-vállalkozásokat a rendeletek értelmezésében, a konkrét tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában, valamint vitás esetekben vonatkoztatási alapul is szolgálnak.
Az élelmiszer-előállítás és -értékesítés jó higiéniai gyakorlat útmutató kifejezetten a kistermelői élelmiszer-előállítók számára készült. Az iránymutató dokumentum részletesen ismerteti, hogy milyen tevékenységeket folytathatnak a kistermelők, milyen igazolásokkal kell rendelkezniük, továbbá milyen nyilvántartásokat kell vezetniük.
Az élelmiszer-előállítók és -értékesítők számára készült specifikus útmutató kitér a kötelező és önkéntes jelölési szabályokra is. A higiéniai követelmények általános ismertetésén túl, a hozzátartozó mellékletek segítségével, termékcsoportonként elkülönítve veszi számba az egyes termékkörök előállítására és értékesítésére vonatkozó gyakorlati útmutatásokat. Az útmutatóhoz csatolt nyilvántartás-, adatlap- és címkeminták a jogszabályi előírások megfelelő alkalmazását segítik.
Az útmutatót inenn lehet letölteni!
Forrás: (FM Sajtóiroda)