Szeretné, ha veteményesben lenne az irodája?


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.09.18.

Egy svéd társaság, a Plantagon CityFarm szerint az az igazi helyi élelmiszer, ami az alagsorból származik, de ezen is túl lehet lépni: szerintük az egész épület legyen tele növénnyel.

Egy fél évszázada épült 26 emeletes stockholmi irodaház pinceszintjein korábban az archívumot őrizték, ám mára minden megváltozott, és rövidesen föld alatti farm létesül ott. Ráadásul a bérleti díjat nem pénzben, hanem meleggel fizetik ki.

A vertikális ültetvényt ugyanis meg kell világítani, de még a LED-lámpák is termelnek hőt, így kiszámították, hogy ha az alagsor melegét az épületben körbeszállítják, nem hevül túl a pincefarm, ugyanakkor kevésbé kell fűteni a felső szinteket. A számítások szerint évente 700 ezer kilowattórát takaríthatnak meg a fűtésen, aminek az értéke háromszor annyi, mint amennyit a pince előző bérlője fizetett.

De ennél is nagyobbat akar dobni a Plantagon CityFarm. Linköpingben egy 16 emeletes felhőkarcoló farmot építenének. Ez attól lenne kifizetődő, hogy kétharmadát irodaként lehetne bérelni, és a fűtés itt is a növények világításának eredménye lenne.

 

Forrás:

Syngenta blog