Szamóca Szakmai nap - 2017.04.12


  • Kertész Portál
  • |
  • 2017.05.08.

Szamóca Szakmai nap

 

Április 12-én megrendezésre került a TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. és Fruttamas Kft. közös szervezésében Bordányban a Szamóca Szakmai Nap és Bemutató, ahol több mint 100 fő volt jelen.

Első előadóként Babits Dorina a Vivai Mazzoni cég magyarországi képviselője ismertette az idei tél fagykárainak következményeit a magyarországi szamócaültetvényekben. A különböző termelési technológiák és védekezési lehetőségek más-más védelmet adnak a növények számára. A leghidegebb területeken, a legrosszabbul járt termelők állománya tavasszal egyáltalán nem indult meg.

Fagykár tünetei: szivacsosodás, barnulás (Fotó: Babits Dorina)

 

Dorina előadásában elhangzott, hogy aki nem védekezett a fagy ellen, akár a növényi állomány teljes pusztulása végbement. Voltak, akik fátyolfóliás takarás segítségével oldották meg a védekezést kisebb nagyobb eredménnyel. Később visszatérve a területre látható volt, hogy a növények megindultak, de a terméskiesés tükrözni fogja későbbiekben a fagy hatását. Akik a sátorfólia alatt fátyolfóliát is használtak, azoknak a termelőknek az állománya élte túl legjobban a fagy okozta károkat.

Területi adottságok is befolyásolták a növények elfagyását. Magasabb területeken jobban kiszáradtak a növények, pl. Szolnok környékén. Dunántúlon, Csököly környékén, ahol kötött talajon a növényi állomány elfagyására kisebb esély volt. A bakhát és sík telepítés között is adódtak különbségek. Síkban telepítés jobb védelmet mutatott, mert a bakhátas technológia miatt a növények magasabban helyezkednek el, jobban éri őket a szél, könnyebben kiszáradnak, ezáltal jobban ki van téve a növény a hidegnek.

Elfagyott állomány (Fotó: Babits Dorina)

 

Az elfagyást befolyásolta még a talaj nedvességtartalma. Aki decemberben még öntözte állományát, annak nem voltak akkora fagykárai, mint aki már novemberben téliesítette területét.

Az idei fagykárt száradásos fagykárnak is nevezhetjük, ahol nem volt elég nedves az állomány, terület, erősebb tünetek jelentkeztek. Fagykár tünet pl.: lassan vontatottan induló állomány, nem homogén, sárga, kicsi növény, kevesebb, deformált virág jelenik meg a növényen.

Az oldalhajtások megtartására is felhívta a figyelmet az előadó, mert a hideg tél után ezek a hajtások biztosíthatják a növényeink optimális termésmennyiségét. Az oldalhajtások mivel alacsonyabbak, közelebb voltak a talajhoz, épek maradtak.

 

Babits Dorina az elmúlt pár hónapban termelőktől összegyűjtött kérdésekre is megadta a válaszokat. 

 

1. Miért takarjam az állományt, a németeknél sem lesz baja télen?

Németországi szakirodalmak alapján is fátyolfóliát javasolnak a szakemberek. -3 oC-ig ajánlják a szabadföldi termesztést, utána egy, illetve két fátyolfóliás takarást javasolnak. - 8 °C alatt egy lyuggatott műanyag fóliaréteget is az állományra terítenek, így a kiszáradását gátolják az állománynak.

De a -13 -16 oC-nál már termesztő berendezésben ajánlja a szamóca termesztését.

 

2. Mediterrán fajta szamócák vannak Magyarországon, azért fagynak ki:

Hidegigény szerint két csoportra oszthatók a fajták: alacsony-, illetve magas hidegigényű. Az alacsony hidegigényű fajták  mediterrán klímán termeszthetők, ahol a tél nagyon rövid, szinte nincs is 7 C°alatti hőmérséklet. Ilyen fajták a Cammarosa, Sabrina, Candonga stb. Ezeket a fajtákat itthon nem értékesítjük, mert alkalmatlanok a hazai körülmények közt való termesztésre.

A magas hidegigényű fajták (pl: Clery, Joly, Alba, Asia) igénylik a téli nyugalmi időszak alatt a hosszan tartó 7C° alatti hőmérsékletet. Ezek alkalmasak a kontinentális klímán való termesztésre. Tehát az itthon értékesített fajták nem mediterrán fajták.

 

3. Régen bezzeg többet termett:

Lehet, hogy nagyobb volt a terméshozam, de a gyümölcsminőség sokkal gyengébb a régi fajtáknál. A megváltozott piaci igények miatt azok a fajták már nem versenyképesek a maiakkal. Rossz pultontarthatóság, sötét szín, esetenként gyenge íz jellemzi őket.

 

4. Minek takarjam, régen se takarták, nem volt baja?:

Megváltozott az időjárás, kevesebb csapadék van télen, régen a vastag hótakaró védelmet nyújtott az állományunknak.

Van hogy a gazdában nem is tudatosul, hogy fagykár miatt gyenge az állománya. Kisebb, nem homogén állomány, kevesebb termés jelentkezik a növényeken, és mégsem az elfagyást okolják érte.

 

Mit tehetünk most!

  • Kerüljük a tavaszi fátyolfólia takarást, amivel előrébb hoznánk a virágzást, szüretet. Adjunk időt a növényeknek regenerálódni.
  • Fontos a szakszerű öntözés, ne öntözzük túl. A sérült növények gyökérbetegségekre érzékenyebbek.
  • Oldalrizómákat tartsuk meg.
  • És végül olasz szaktanácsadók (akik nem hívei a lombtrágyázásnak), az idei évben a kemény tél miatt ők is javasolják, hogy alkalmazzunk lombtrágyákat.

Célszerű megtartani az ép oldalhajtásokat (Fotó: Babits Dorina)

 

Babits Dorina második előadásában ismertette még hazánkban értékesített fajtákat, melyek igény szerint választhatóak.