Lengyel Szakmai Tanulmányút 2018


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.08.29.

Szakmai partnerünk az Auditker Kft. (képviseletében Kis Balázs) jóvoltából modern meggy ültetvényeket tekinthettünk meg 2018 július 22-23-án Lublin-ban, emellett kiemelt programként szerepelt a WEREMCZUK FELIX-Z típusú kombájn megtekintése munka közben. A gép 0,4 ha/óra teljesítményre képes, és kifejezetten sűrű térállású ültetvényekre gyártották (5m x 2 m), ahol bármilyen fiatal fát képes lerázni.

Lengyelországban már komoly múltja van a sűrű térállású meggy ültetvényeknek, és már több éves tapasztalattal rendelkeznek a kinti termelők. Számos meggytermesztő és leendő meggytermesztő abból a megfontolásból vett részt a szakmai tanulmányúton, hogy a fokozatosan problémát okozó munkaerőhiány kiküszöbölés érdekében hogyan lehet ültetvényükben történő szüretet is gépesíteni. Olyan kultúrák keresése a cél a termelők körében, melyek teljes egészében vagy legalábbis nagy részben gépesítethetők ebben látnánk a jövőt. 

 

1. fotó: Sűrű térállású meggy ültetvény Lengyelországban (Fotó: Benkő Attila)

 

A jelenleg Magyarországon honos meggytermesztés, illetve a jellemző ültetvénytípus mellett a Lengyelországban használt a tőtáv jelentősen eltér egymástól. A két termesztéstechnológia teljesen más géptípusokat igényel. A lengyel Weremczuk gyár a modern, korszerűbb lengyel ültetvényekre is gyárt, illetve a magyar piacnak megfelelő gépek előállítását is végzi. A különbséget látva, míg Magyarországon nagy újdonságnak számító automata ponyvás rázógép hódította meg idén a piacot, ami segítségével legalább 4 emberrel kevesebb munkaerőigény szükségeltetik, addig a lengyel piacon már a folyamatosan szüretelő kombájn jellegű gépek működnek.

A gépbemutató mellett sok hasznos információval is gazdagodtak a tanulmányút résztvevői. A legelső fontos információ az volt, hogy a lengyel termelők ezt az ilyen sűrű (4 m sortáv, 1 m tőtáv) térállású ültetvényt már 20 éve alkalmazzák. Magyarország számára újdonság ez a gép, és a térállás is, de Lengyelországban már komoly múltja van.

 

 

  1. fotó: WEREMCZUK FELIX-Z típusú meggybetakarító gépe

 

A Weremczuk gépét megtekintették a résztvevők mind magas színvonalon művelt ültetvényekben és olyan ültetvényben is, amibe a termelő kevesebb energiát fektet. Mind a kettőben a gép megfelelő munkát végzett. Azt is figyelembe kell venni, hogy ezzel a géppel lerázott árut teljes mértékben ipari meggyként lehet értékesíteni, viszont maximálisan automatizálható és munkaerőt sem igényel.  A gépbemutató és az ültetvénylátogatás után a csapat kirándulást tett a gyárban is. Bemutatásra került a gyáron belül előforduló összes betakarítógép. Megtalálhatóak voltak a folyamatos rázógépek, illetve a hagyományos ponyvás variációkat. Látható volt még a ribizli és egyéb más kultúrákban használható betakarító és művelő gépek felhozatala. A Weremczuk gyárban lévő gépek nagy előnyei, hogy a nyugati gyártókkal szemben nagyságrendekkel alacsonyabb áron tudják a gépeket értékesíteni. A mai gyorsan fejlődő gépesítésben nem érdemes csak a márka miatt hűnek lenni egyes gyártókhoz. A gépek ár-érték aránya teljesen korrekt. Meggondolandó, hogy ezt az árkülönbséget érdemes-e, illetve a reális-e befektetni, mert komoly differenciák vannak a lengyel, illetve egy német vagy francia gyártó gépei között, és ezek a gépek is megfelelő minőségben és tempóban tudják elvégezni az adott feladatot. Mindent tudnak, amit az egyéb komolyabb gyártók a termékei, az ára viszont jóval kedvezőbb.

 

3. fotó: Automatizált ponyva