Kertészeti gépbemutató és bodza szakmai nap - 2017


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.03.27.

Kertészeti Gépbemutató és Bodza Fajtabemutató

A Tész-Ész Nonprofit Kft szakmai napot szervezett Kertészeti gépbemutató és bodza fajtabemutató címen.

A gépek ismertetését délelőtt a DM-Ker Kft munkatársai tartották. A DM-Ker Kft. több világhírű márka hivatalos magyarországi képviselője. A cég 2008-ban alakult, fő tevékenységi köre a bányászati- és építőipari gépek kereskedelme, mely elsősorban a jó állapotú, használtgépek értékesítését jelenti. Tevékenységi körükhöz tartozik a gépeladás, és a bérgép üzletág mellett az eszközök, alkatrészek értékesítése, garanciális ellátása, szervízelése is. 2011 áprilisától a Bobcat gépek mezőgazdasági képviseletét is ellátják, így a DM-Ker Kft. a Doosan/Bobcat gépek kizárólagos és hivatalos importőreként tevékenykedik. A mezőgazdasági piac igényeit követve egészítették ki kínálatunkat 2012 óta a SAME erőgépek képviseletével, valamint az idei évben Tifone ültetvény permetezőgépekkel és F.lli ANNOVI szervestrágya-szórókkal.

            A rendezvény különböző gépkapcsolatok munka közbeni bemutatására adott jó alkalmat. Először a bodza ültetvényben dolgozó SAME Argon3 75-ös erőgép és egy F.lli ANNOVI szervestrágya-szóró került bemutatásra. Az F.lli Annovi szervestrágya-szóró akár csirketrágya vagy kevert műtrágya és mészpor szórására is alkalmas. A gépen található szórótárcsa dőlésszöge hidraulikusan változtatható, így a szórási távolság könnyen és gyorsan módosítható. A különböző trágyaféléknek megfelelően a kaparó-továbbító lánc sebességét pedig egy hidraulikus átfolyás szabályozó vezérli. Közelről lehetett SAME traktorokkal (pl. Frutteto3 90, Explorer 90,4), munkagépekkel (pl. Tifone Vector 2000 vontatott permetező).

           

Ebéd után a bodza növényvédelméről és tápanyag-utánpótlásáról Kaponyás Ilona tartott előadást. Ilona elmondta, hogy az idei évben nem túl jól kötött a bodza, ezt általánosságban az ország egész területére el lehet mondani. Időjárási oka lehet, mivel április 22-én első hó leesett, május 10-ig minden reggel 0 fok körüli hőmérsékletet mértek. Hosszú hideg hatás érte a növényeket, megviselte a bodzát. Májusban, virágzáskor, meleg száraz időszak következett, ezután gyors elvirágzás követte, ami gyors kötődést eredményezett. Dunántúl, Duna-Tisza közénél száraz idő, szélsőséges idő volt. Idei gond az atkák. Gomba nem. Kis kultúra engedély szükséghelyzeti: levélatka, takács atka.

Délután Metra képviseletében hallhattunk előadást az öntözőrendszerek fontosságáról, valamint egy GÉP-Rent Kft. képviseletében talajlevegőztető eljárásról hallhattunk pár szót!

Az ültetvények legnagyobb problémája a talajuntság. Az elmúlt 3,5 évben szolgáltatott  1000 ha terület 98%-a tömörödött volt. Gyakori, hogy egymás alatt kettős „eketalp”- réteget kell áttörnünk. 70 cm-nyi levegőtlenségre is akadt példa.

Ezen rétegek a kiépített öntözőrendszer és a nagymennyiségű csapadék ellenére szárazak, gyakran víz-záróak, amely rejtett a gazdálkodó előtt is.

Ha a mélyszántás utáni – átlevegőztetett – talajba kiültetett csemeték növekedési erélyére -egészségi állapotára visszagondolunk, – pedig az oltványok gyökérzöme a faiskola földjében maradt - akkor a jelenben hiányérzetünk támad.

A letömörödés nem múlik el magától. Az eljárásnál alkalmazott légköri levegő felhasználása környezetbarát.

3 db építőipari gép szinkronizálásával elérhetővé vált az, hogy 12 bar nyomású levegőt egy 5 cm átmérőjű, 82 cm hosszú lenyomótüskével a talajba juttassunk. A gépkapcsolattal 4. éve szolgáltatunk.

 

A program a bodza fajtabemutatóval folytatódott Csizmadia György vezetésével, aki 2014-ig a BOTÉSZ Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezetének elnöke volt, jelenleg pedig a kereskedelmi igazgató pozíciót  tölti be. Az évek során megszerzett termesztési tapasztalatait ma is megosztja a termelőkkel.

Magyarországon a bodzatermesztés a Haschberg és a Fertődi fajtákkal indult. A fertődi fajták magyarországi vadbodza szelekciók, nem váltották be a reményeket, ezért az ültetvényeket szinte 100%-ban Haschbergből telepítették.

A bemutató során többféle korú Haschberg fajtából telepített ültetvényt láthattak az érdeklődők eltérő körülmények között. Helyenként extrémnek számító- 8,5 pH-jú és talajvizes- talajadottságok mellett. A dán Samil, Sampo, Samident, Samocco, Samdal fajtákból álló ültetvényt különböző térállásban telepítették, jelenleg a második termőévesek.

 

Elsősorban azért próbálgatják az új fajtákat, hogy hamarabb tudjanak szüretelni, mivel a Haschberg későn érik, nem alkalmas a vadbodza kiváltására. A Haschberg sok mindenre jó a feldolgozás szempontjából, de két nagy hibája van. Egyrészt nincs olyan év, amikor egyszerre be lehetne takarítani, így a betakarítási költségek egyre inkább nőnek. Ezért lombtrágyával, növénykondícionálóval, érésfokozókkal, metszésmóddal próbálják az érést gyorsítani, hogy legalább 90%-ban egyben lehessen betakarítani. A másik probléma a kései, akár szeptember eleji érése. A munkaerő akkor még kevésbé áll rendelkezésre, mint augusztusban. A kipróbált dán fajták az első beltartalmi vizsgálatok eredménye alapján ugyan alacsonyabb savval és alacsonyabb színanyag-tartalommal rendelkeznek, de augusztusban már szüretelhetők. Mára már kizárólag a bokros művelésmódot alkalmazzák, ami több törzses fa. A mikroszaporítással előállított növényeket ezzel a művelési rendszerrel 5x3, 6x2,5 méteres térállásba ültették, így 3 éves korukra hozzák a 15 tonna hektáronkénti termést. A kísérletezés a dán fajtákkal nem ért véget, ezekből a fajtákból, valamint a Haschbergből és vadbodzából különféle keresztezéseket, hibrideket is állítottak elő. Az alapvető elképzelés az volt ezekkel a hibridekkel, hogy vélhetően a sok keresztezésből előbb utóbb lesz egy olyan kombináció, ami a Haschberg beltartalmi paramétereit eléri. Szintén elvárás még, hogy legalább három héttel korábban, és egyszerre érjen, ne legyen érzékeny a gombabetegségekre, mint a Haschberg szülő. A keresztezési sorozat 3 évvel ezelőtt kezdődött. Idén már az első termések látszanak a fákon, bokrokon. A részletes értékelés még várat magára, de azt már most látni lehet, hogy érésidejük korábbi időpontra tehető.