Indiai-izraeli mezőgazdasági együttműködés


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.06.12.

Izrael nemrégiben nyitotta meg a 23. mezőgazdasági központot Indiában, hogy egy államközi szerződés alapján kutatói megosszák a száraz körülmények közti mezőgazdasági tapasztalataikat az indiai farmerekkel.

A 28 államot és 7 szövetségi területet magába foglaló ország 16 államában létesültek ilyen mezőgazdasági központok, amelyek mindegyikét évente 10-20 ezer indiai farmer látogatja meg és tanulja el a legmodernebb mezőgazdasági módszereket. Nagy hangsúlyt fektetnek a csepegtető öntözésre, és hogyan lehet a növénytermesztés hatékonyságát növelni a víz és a tápoldatok megfelelő használatával.

Minden központ bemutat a termelőknek egy sor – a helyi éghajlathoz igazított –üvegházat, amelyben különös figyelmet fordítanak arra, hogy a gazdálkodók megtanulják a vízfelhasználás hatékonyságának növelését: mikor és mennyit kell öntözni.

Egy olyan ország számára, mint Izrael, ahol a terület 60 százaléka sivatag, a nagy értékű mezőgazdasági termékek – például a mangó és avokádó – exportjáról ismert, míg a világ legnagyobb élelmiszertermelői közé tartozó India számára nagy kihívás a termelékenység növelése és a víz hatékony használata.

A szubkontinens 160 millió hektárnyi művelt terültéből csak mintegy 65 millió hektár, azaz 41 százalék öntözhető. Csepegtető öntözést pedig mindössze 8,6 millió hektáron vezettek be.

India és Izrael kutatói mindamellett közösen dolgoznak új növényfajták kifejlesztésén. Maharasta államban például sikerrel jártak a kísérletek, hogy csökkentsék a mangófák magasságát 12 méterről 4,5 méterre. Az izraeli és az indiai mangófajták hibridje éppen annyit terem, mint a magas változat, csak éppen sokkal egyszerűbb a permetezés valamint a betakarítás. Tamil Nadu államban pedig az izraeli tapasztalatok alapján végzett mulcsozás révén a hektáronkénti 15-17 tonnás paradicsomtermés 54 tonnára emelkedett.

Forrás:

Syngenta blog