Étkezési rezisztens alma szakmai nap - 2018


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.10.03.

A rendezvény fő témája olyan új étkezési almafajták bemutatása, amelyek rezisztensek bizonyos károsítókkal szemben, nagy piaci igényűek, modernek és versenyképesek.

A jelenlegi almapiaci árak ellenére – vagy talán éppen azért – jelentős érdeklődés övezte a Tész-Ész és a Holland Alma Gyümölcsfaiskola étkezési rezisztens fajtabemutatóját és faiskolai nyílt napját. A léalma és étkezési alma piacán kialakult alacsony árak miatt fokozott az érdeklődés az alacsonyabb növényvédelmi költségek mellett termeszthető, ugyanakkor magas minőséget és élvezeti értéket képviselő, betegségekkel szemben ellenálló és biotermesztésre alkalmasabb fajták iránt.

 

A 2010-ben indult Naturalma Program jelenéről és jövőjéről Dr. Cehla Béla a Holland Alma ügyvezetője tartott előadást. Előadásában vázolta a jelenlegi Naturalma ültetvényfelületek méretét, a Naturalma értékesítés elősegítésére tett lépéseket, valamint a jelenlegi és az előző két értékesítési szezonban jellemző árakat és piaci lehetőségeket. Beszélt továbbá arról, hogy az eredetileg 5 fajtával (Luna, Sirius, Orion, Red Topaz, Rozela) indult brand mellé már újabb fajták is felsorakoztak. Mondandójában kiemelte, hogy a Naturalma logisztikai központot váltott az idei szezonban és megfogalmazta a konvecionális, valamint a bio termelésből származó minőségi árualap iránti igényt.

 

  1. fotó: Étkezési rezisztens alma szakmai nap (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

A szót ezek után Dr. Takács Ferenc az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Kht. vezetője vette át, aki az alma tárolásának tudományos alapjairól tartott gyakorlati szempontból hasznos előadást. Kitért az almatárolás élettani alapjaira és a legkorszerűbb hűtőházi légtérszabályozás ezzel kapcsolatos módszereire is. Fontosnak vélte kiemelni az idei almaszezon kedvezőtlen színeződési viszonyait, valamint az ipari alma piacán kialakult anomáliákat. Az almatermesztésnek a minőségi árualap előállítását kell megcéloznia, az ipari almatermesztés önmagában nem lehet termesztési cél.

2. fotó: Sok résztvevő jelent meg a szakmai napon (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

Babicz Szabolcs – a Holland Alma Kft faiskolavezetője – hosszan reagált Takács Ferenc mondandójára és kifejezte egyetértését az elhangzottakkal kapcsolatban, majd a Naturalma program újdonságainak termesztői szempontból fontos tulajdonságairól beszélt. Előadásában hangsúlyozta, hogy a Naturalma brad fajtái közé csak olyanokat válogatnak be a hazai és a nemzetközi nemesítés eredményei közül, amelyek hazai ökológiai környezetben legalább öt termőéven keresztül kimagaslóan teljesítenek. Különösen a fajták rezisztencia tulajdonságait, alternancia hajlamát, növekedési sajátosságait, termőképességét, élvezeti értékét, tárolhatóságát vizsgálják.

Az ipari alma a minőségi almatermesztés melléktermékeként keletkezik és az ipari alma ára nem lehet meghatározója az étkezési termék árának.

Az előadó megemlítette, hogy az idei évjárat rendkívül rossz volt a piros fedőszínű almák színeződésére nézve és hogy ezt a problémát kedvezően befolyásolhatjuk már az alanytípusok helyes megválasztásával is.

Ezt követően Dr. Thurn László előadását hallhatták a jelenlévők, akik az alma post-harvest jelentőségéről tartott prezentációt. Véleménye szerint a termelők csak úgy lehetnek versenyképesek, ha az alma értékesítési szezonja nem fejeződik be januárban, hanem egész éven keresztül képesek kiszolgálni legalább a belső piacot. A hűtőházi háttér és a korszerű tárolási technológiák – így a Smartfresh használata is – biztosítékot jelentenek erre.

Dr. Thurn László szavai után ismét a faiskolavezető következett, aki rendhagyó szemléletben mutatta be az alma és általában a gyümölcsoltványok eltelepítése során elkövetett leggyakoribb hibákat és a talajelőkészítés, telepítés helyes technológiai javaslatát. Felhívta a figyelmet a szaktanácsadás fontosságára, valamint a faiskola által javasolt telepítési technológiai ajánlás betartására.

 A záróelőadást Syngenta képviseletében Sipos László tartotta. Rendkívül gyakorlatias szemszögből vázolta fel a rovarok és gombák növényvédő szerekkel szembeni rezisztenciájának kialakulását. Hangsúlyozta a hatóanyag-rotáció fontosságát. Mondandójának végén hozzáfűzte, hogy a Kaliforniai pajzstetű és a vértetű a jövőben várhatóan nagy problémát fog okozni egyes termesztési körzetekben és a termelők nem kezelik megfelelő súllyal ezt a problémát.

 

3. fotó: Hollandalma Fajták megtekintése (Fotó: Hollandalma)

 

            Az érdeklődők az előadások után területbejáráson vettek részt, ahol a Holland Alma Kft faiskolai területén. A faiskolavezető kalauzolásával bemutatásra kerültek a szemzett alma, meggy, szilva, kajszi, körte, cseresznye és birs oltványok. A vendégek meggyőződhettek a Holland Alma által szaporított oltványok magas minőségéről. A kísérleti ültetvényben pedig nem csak szemlélődésre, hanem az új fajták kóstolására is sor került.

 

4. fotó: Hollandalma Fajták megtekintése (Fotó: Hollandalma)

 

A bemutatón megjelent almatermesztő szakemberek és szaktanácsadók számos gyakorlati ismerettel és sok új élménnyel gazdagodtak és jelezték igényüket a téli időszakban metszési bemutató megszervezésére is. Amennyiben Önt is érdeklik az új fajták és egyéb technológiai újdonságok, regisztráljon most a hollandalma.hu oldalon a faiskola hírlevelére, hogy a következő rendezvényről hírlevélben értesülhessen.