Alma Szakmai Konferencia - 2017


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.03.28.

Alma Szakmai Konferencia

A szakmai napot Adam Paradowski kezdte előadásával, aki kitekintést mutatott az Európai almapiaci helyzetre (1 ábra). Előadásának első ábráján az almatermelő országok a 2016-os évi alma kibocsátásának %-os arányát mutatta be. Lengyelország a legelső 35%-kal, 2. legnagyobb termelő Olaszország, 3. pedig Franciaország. Különbség köztük, hogy amíg Lengyelország a megtermelt almának több mint fele az ipar számára kerül értékesítésre gyümölcslé formájában, addig az olasz és francia almatermelése 85-95%-át közvetlen fogyasztás formájában kerül értékesítésre.

1. ábra Európai országok almatermelése 2016 (Adam Paradowski előadásából)

 

Előadónk következő ábráján (2. ábra) a fajták eloszlását mutatta be. Európa összes országában az 1. helyezett Golden Delicious. Nyugat Eu-i termelők felhagytak a Golden ültetvények telepítésével a korlátozott gazdaságosság miatt. 2. helyet a Gála és fajtái szerezték meg, de emellett a Jonagold is nagy népszerűségnek örvend. A Jonagold a legjövedelmezőbb Adam szerint. A Grani Smith és Idared fajtáknál az orosz embargó miatt telepítése csökkenő tendenciát mutat.

Egyéb, új fajták mennyisége növekszik. Ez a klub fajták megjelenésének köszönhető.

 

Az Európai Unió almatermelése 12-12,5 millió tonna. Európán kívüli országok termelését tekintve a legnagyobb almatermelő Kína, a kiemelkedő 43 millió tonnájával, majd ezt követi az Amerikai Egyesült Államok több mint 5 millió tonnával! Törökország is nagy termelőnek számít közel 3 millió tonnával. Ukrajnában a professzionális termesztéstechnológia egyre erősebb, emiatt növekszik a termelés. Orosz embargó miatt erősödik Moldova. Irán 2 millió tonna/év mennyiséget termel! (3. ábra)

 

2. ábra: Almafajták kedveltsége Európában

 

3. ábra Országonkénti almatermelés

 

Tavaszi fagykár kitekintés

Dél Európa: Franciaországot kis mértékben érintette a fagykár, becslések alapján ez az érték 8%-ot tesz ki. Olaszországban 20-25%-osra becsülik az átlagos veszteséget. Tavalyi évben közel 2.3 millió tonna alma volt, idén becslések szerint kevesebb, mint 1.8 millió tonna lett, de ezek az adatok fajtától és régiótól függően változnak. Belinda csoport alma termése tavalyi évhez viszonyítva 35%-kal kevesebb lett. Spanyolországban kicsi a veszteség, mintegy 4%. Belgiumban tavalyi évben 234.000 tonna helyett idén 74000 tonna lett (20% veszteség). Nem használnak fagyvédelmi eszközöket. Hollandiában megfelelő fagyvédelmi berendezések használatával veszteség lényegesen kisebb. Belgiumban és Hollandiában almáról konference fajta körtére álltak át. 400.000 tonna konferance körtét termelnek. De ennek 20%-át veszítették el idén. Németországban is komoly a veszteség közel 50%. Bodeni-tó régió népszerű az almatermesztésben, nekik 70%.

Ausztria vesztesége közel 80%. Nagyon sok termelő tönkremegy, sorban ez a 2. év, emiatt sokan gondolkoznak, hogy átállnak biogazdálkodásra. 2 éves átállási időszak van, amíg a növényvédő szerek eltűnnek a területről.

Magyarország az egyik olyan ország az Unióban, ahonnan komoly mennyiségű alma várható, növekedés tapasztalható a tavalyi évhez képest. Standard alma terméshez viszonyítva 800.000 tonnára becsülik, ez az érték tavaly  kevesebb, mint a fele volt, így ez jelentős növekedésnek számít idén!

Lengyelország vesztesége 30%. Normál esetben 4 milliót tonna almát terelnek, idén viszont csak 2,9 millió. Személyesen felkeresve a termelőket még kevesebbre becsülhető ez a szám.

Almafajták közül a Jonagold, Idared a legjobban érintettek. Ezek azok a fajták, amiket tárolásra termelnek. Szerbiában nem tekinthető jelentősnek, mivel rengetek új ültetvény fordult termőre, így kiegyenlítődött.

 

Lengyelország piac helyzete:

Lengyelországban  2017 augusztusában a felvásárlási ár 18-20 eurocent/kg. 23-25 eurocentre való növekedést várnak. Nincs mozgástér, magas lesz a gyümölcsár, nem éri meg a magas fuvarozási díja miatt Lengyelországból Nyugat-Európából importot indítani. Az üzletláncok, bevásárlóközpontok, a friss piacon elég komoly igényeket követnek, a minőség, biztonság, egész éves ellátás tekintetében. A fogyasztok és Szupermarketek készen állnak a megnövekedett árra.

 

Alma marketingje:

Az alma nem trendi a fiatalok körében. A termelők megoldása erre a problémára: Új fajták: Gála fajták bevezetése. Hogy meg tudják különböztetni a termelők egymást, újabb klónokat kérnek a nemesítőktől. Marketing fontos szerepe a Club fajták részletes ismertetése. Van olyan vásárlói réteg, aki hajlandó 2-3-szor magasabb összeget áldozni egy jó márkáért (Pink Lady). Ugyanaz a minőséget kell kapnunk (húskeménység, íz, forma), bárhol vásároljuk a világon. 40 féle Club alma létezik jelenleg a piacon.

Club almák logói

Az Európai Unió újabb projektje az almát népszerűsítő honlap (http://www.apples-europe.com/en). Ezzel is ösztönözve a fiatalokat a fogyasztásra.

 

Fogyasztók szemszögéből nézve két féle alma létezik: zöld, piros.

Elkezdték népszerűsíteni a keverék színű fajtákat. Az idei évben a Belinda brandelése volt jelentős, kiemelkedő minőséget mutat. Földrajzilag védett termék matrica, logó felhasználható ezeken a fajtákon.

Nem elég kóstoltatni, kínálni az almát, hanem a közösségi médiában is szerepet kell vállalni, hogy eljusson a fiatalokhoz. Olyan szövetkezetekkel lépnek kapcsolatban, amik a távoli exportot próbálják erősíteni. Lengyel intézkedések az almára: alma és Lengyelország névből eredő szó: Apollónia. A lengyel piacon komoly versenytársak azok a gazdák, akiknek honlapjuk rengeteg egzotikus nyelven is elérhető.

Szintén egy népszerűsítési lehetőség a közvetlen feldolgozás, szűretlen ital. Lengyelországban mindenhol megtalálható, üvegpalackban és 3-5 literes csomagolásba is elérhetők. Elég komoly versenytársat jelent a sűrítményből készült almalevekkel szemben.

 

Holland Alma képviseletében Babicz Szabolcs előadását hallhattuk, aki a rezisztens almafajtákról beszélt.

A világon 3831, míg az Unióban 2361 fajta alma közül tudunk választani, úniós oltalom alatt 257, nemzeti fajtajegyzékünk 127 fajtát tart számon, államilag elismert almafajták pedig 93.

A nemesítés fő irányai: gála klónoknál a színesebb változatok felé irányul, második vonal a rezisztencianemesítés, harmadik pedig a különleges felejthetetlen gyümölcsminőség, nagyon finom íz, vagy nagyon jó beltartalmi érték, esetleg nagyon jó tárolhatóság. Nem elég, hogy ez külön-külön legyen meg. Fontos, hogy egy fajtában ez a 3 tulajdonság egyesüljön.

A Hollandalma kutatási területe közé tartozik, hogy külföldről behoztak fajtajelölteket, és megnézték, hogy miket is tudnak itthon. 2008-ban kezdték el ezeket a kísérleteket. Az első eredmény Naturalma brand alatti almák lettek: pirosak a Red Topaz, Rosella, 3 sárga fajta Sirius, Orion, Luna.

Luna fajta varasodás érzékenysége tökéletes, rezisztens, korán fordul termésre, és magas a terméspotenciálja. Ritkítás ellenére is sok a gyümölcs a fán, csekély a szakaszos terméshozás, magas termésű években mérete kisebb lehet. Túlkötődésre hajlamos. Alternancia hajlama csekély.

Sirius: Sárga Jonagoldnak is nevezik. Ízében kiemelkedő, a kóstolók győztese. Nagy méretű, eléri a 80 feletti méreteket. Jól tárolható, és varasodásra rezisztens.

Orion: Sárga Idarednek is nevezik. Nagy méretű, jó a varasodás rezisztenciája. Magas a cukortartalma, brix értéke 16 fölötti. Jó szárazságtűrő.

Rozela: Érése későbbi, szeptemberre tehető, de korán termőre foruló. Jó színeződés jellemzi. Bőtermő, varasodás és lisztharmat rezisztens, 6-8 alkalommal Ca permetezés kell ennek a fajtának, mert megjelennek a Ca hiány tünetei.

Red Topáz: biotermesztés alapja, mutáció eredménye. Bőtermő és erős növekedésű. Keresett, ismert, kedvelt fajta. Tökéletes a varasodás rezisztencia.

Allegro: Júliusi gálának is nevezik. Gála előtt 30-40 nappal előbb érik, íze mint a Gáláé, decemberig tárolható. Növekedési erélye gyenge, viszont egy menetben szedhető. Nem hullik, nem reped. Rezisztens.

Galiwa: Szeptemberi gálának is nevezik. Nagyon korai termőre fordulás, Érés: szeptember 5-20. többmenetes szedés jellemző rá. Íze nagyon jó, lédús gyümölcs. Jó színeződésű.  Korona könnyen alakítható, és tökéletes rezisztencia jellemzi

Galarina: Florina és Gála elegye. Intenzív színeződés, jobb íz és tárolhatóság a Florinánál. Növekedési erélye közepes. Rezisztens. Alternancia hajlama a Florinánál mérsékeltebb.

Babicz Szabolcs a bio ipari célültetvényre alkalmas almafajtáknak a következőket javasolta: Goldrush, Recolor, Rekarda

 

Szentpéteri Tamás előadásában a Gála fajtákról beszélt.

Hazai kísérletek és a tapasztalatok alapján válasszunk almafajtát a telepítéshez. Oltvány árban fajta díj is bele van építve. Nem csak a színeződésben, hanem koraiságban is javultak az új fajták. Előfordulnak már olyan fajták, ahol a kocsány és a levelek erezete is piros. Vegetatív növekedés is nagyon fontos, fajtáktól eltérő, erre is oda kell figyelni a választásnál. Gála változatok a rügymutáció, spontán mutáció eredményeképpen alakultak ki.

Elvárás egy Gála alma felé a magas hozam, körpiros fedőszín, nagy méret, talajhoz ideális vegetatív hajlammal rendelkezzen és a ritkíthatóság is fontos feltétel. Gála ritkítása elég nehéz. Cirkás fajtát nehezebben, mosott fedőszínű fajtákat jobban lehet ritkítani.

Új változatok:

Következő előadóként Müller Jenőt hallgattuk az Oleum2000 Kft vezetőjét, aki több éves almatermesztési tapasztalatait, tanácsait osztotta meg velünk. Müller Jenő Kecskemét környékén 31 ha termő almával rendelkezik, emellett 22 ha szilva és meggy ültetvénnyel is foglalkozik.

2000-ben kezdték a telepítését az ültetvényeknek, 2009-ben az új telepítések már jéghálóval ellátottak. Korai alma a legideálisabb. 11 ha-os a Gála ültetvénye, ebben Jonagored, Idared, és Goldenek vannak jelen porzóként.

Ültetvény paraméterei: 3,5×80 cm széles az ültetvény, 4 m magasan van felette a jégháló. Fekete és fehér színű jéghálót is használ, különbséget nem tapasztalt az alatta lévő gyümölcsön, de a fekete tovább tart.

Jégháló fontossága a napégés miatt is jelentős, jégvédelmi szerepe kevésbé fontos. Napégés évente 10-20%-os veszteséget tud okozni. A 2017-es év tavaszi fagy nála is okozott károkat.  Arrafele egy hajnali lehűlés okozta a károkat, ami rövid ideig tartott, a hőmérséklet -1,2 fok volt. Az alsó 1,20 m – 1-50 m körüli virágok fagytak el, csak felette volt található alma. Az idei termés 32-35 tonna, tavaly 45-47 tonna. Fagykár ennyit okozott.

Hőmérséklet változása a termésre: Júliusi néhány (3-4 nap) hűvösebb éjszaka lement 9-10 fok értékig, de augusztus elején 2 héten keresztül magas hőmérsékletet mértek az ültetvényben 38-39 oC-ot. Éjszaka sem ment 20-22 fok alá, de volt, hogy 26 fokot is mértek. Szineződés lecsökkent, növekedést lelassult, vagy megszűnt. Ilyenkor van szükség egy hűvösebb időre, hogy az érési folyamatok optimalizálódjanak.

Vannak olyan területek, ahol bőséges a termés, ezért ritkítás szükséges, kevésbé kötött területeken kézi ritkítást végeztek, ami sokkal költségesebb.

Talajviszony: Jenő szavaival élve, homokvidék Kecskeméties. Homok alapú félegyházi löszhát kezdőpontjánál találhatóak a területek, M9-es alanyon van. Tápanyag-utánpótlás tavaszi illetve őszi időszakban történik. Virágzást követő 40 napot figyelembe véve trágyáznak még Ca N-nel, utána még Ca lombtrágyát juttatnak ki. Szüret előtti időszakban nitrogén mentes tápanyag kijuttatás van, emiatt májusig tudják tárolni az almát. Gáláknak jéghálós rendszere el van látva felső párásító rendszerrel, 6-7 perces ciklusban, 50 perc alatt körbe tudják vele öntözni a területet. Ezt nevezik a színező öntözésnek. Egész nap öntözve reggeltől 60-70%-os páratartalom mellett fent tudják tartani a megfelelő színeződést.

Méhészet: Az alma beporzásához elkerülhetetlenek a méhcsaládok. Az elmúlt évben méhcsalád telepítését kellet tenni, nem volt a területen elég beporzó, hogy a virágok kötődjenek.

Ültetvény higiénia: Jó őszi, téli növényvédelemmel sokat lehet tenni, hogy ne legyen növényvédelmi probléma.

Előadónk ültetvénye Global Gap minősített. Német laborba küldik folyamatosan a vizsgálati mintát, ellenőrizve, hogy megfelelnek-e az előírásoknak. Jenő szerint szükséges 3 lemosó permetezés egy évben a megfelelő higiénia fenntartásához és a problémák elkerüléséhez. Egy már ősszel, amikor a lomb lehullik a fáról, éppen telelni indulókártevők ellen, illetve a lerakott tojások ellen jól véd, ez egy olajos, réz kén alapú lemosó permetlé. 2. alkalommal tavasszal rügyfakadás előtt (közel) kell még egy lemosó permetezés, harmadik pedig bimbófakadáskor.

Atka elleni védekezésnél figyelembe kell venni, ha már látunk a levélen akkor permetezzünk!

Betakarításnál az almamoly elleni védekezés Jenő szerint a legmegfelelőbb a légtérterítés. 6-7 éve ezt a módszert alkalmazzák sikeresen, nem találnak azóta almamolyt, nincs fertőzés. Hosszú távon működik. Nincs szermaradék probléma, nem kell számolgatni a kártevőt, hogy mennyi van jelen, mikor kell permetezni. Elsőre drágábbnak tűnik, de ha a növényvédő szer kijuttatás összes járulékos költségeit összeszámoljuk, nem jön ki többre.