Verona környéki bogyósgyümölcs szakmai tanulmányút 2018


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.04.10.

Verona felé első utunk Ausztrián keresztül vezetett, ahol megálltunk egy áfonyatermelőnél. Itt friss árut állítanak elő osztrák piacra. Nehéz a több területet összefüggően megmunkálni.

Kétféle termesztési mód létezik az áfonyánál. Kétféle termelési mód létezik (az) áfonya esetében: az edényben, illetve a talajra helyezett termesztett közegben való termesztés.

  1. fotó: A talajra helyezett termesztett közegbe való termesztés (áfonya) (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

A következő fajták vannak a területen Bluecrop, Elliot, Liberty, chandler, Duke.

Az osztrák áfonyák a legkorábban szüretelhetők, ezért korai fajtájuk Duke globális fajta. A fóliasátor alatt található áfonyák mind Duke fajták, hogy még korábban tudják szüretelni a megszokotthoz képest. Házigazdánk egy héttel korábban szüretel az átlagnál, május végén, június elején kezdi meg.  Fóliás területek 80-90 százalékát már leszüretelték. A termelőnek 20-30 hektárja van, ebből 5 hektár fóliával fedett terület.  A termelőnek több fajtája van, különböző érési idővel, pl. augusztus-szeptemberben érő is.  Ilyenek az Elliott és az Aurora fajta. Dirty fajtájuk is van, ez  közép-késői érésű. Legidősebb bokrai 10-11 évesek, ezeket 25 literes edényekben neveli. Előtte 10 literesben edényekbe helyezik a növények. A sortáv 2 méter, nagyon intenzív, hogy gazdaságos legyen.  Az ültetvény felett a fóliát februárban kiengedik, hogy meleg legyen alatta, előbb érjen. A virágzáshoz szükséges optimális hőmérséklet 25 fok, a 30 fok feletti hőmérsékletet a növény nem bírja.

A fiatal növények 10 literes edényben vannak kétéves korukig, amikor elérik a végleges térfogatukat és magasságukat. Három év után érik el/Miután elérik ezt a fejlettségi állapotot, ekkor minden második növényt kiszednek és 20 literes edénybe helyezik az összes növényt. Hét-nyolc évig maradnak a tárolóban. Tíz-tizenkét évente esedékes a növények cseréje, a közeget négy-öt évre számolják. Összesen tizenegyezer növényt helyeznek el egy hektáron.  Az ültetést követő első évben 1 kg áfonyát szednek növényenként; az ültetvényen átlagosan 15-16 tonna termést szüretelnek hektáronként.

Nem edényes ültetés esetében a kihelyezékor csak egyszer rakják ki a talajra termesztő közeget. Nem cserélik, csak töltik, ha szükséges. Itt 30 cm es tőtávolságot használnak, de a 2 méteres sortáv nem jó a szedés miatt. A közeget ami nem edényes megoldású ötévente töltik fel.

Termesztő közegként saját keveréket használnak: tőzeg és fenyő háncs zúzalék összekeverésével, tőzeg (60%) és fenyő háncs zúzalék (40%) összekeverésével. A szerkezete levegősebb lesz, nem tud úgy tömörödni. 

Nyáron az ültetvény maximális vízigénye 20-30 m3/ha.  Fólia alatt kezdik először az öntözést. Fontos a növényvédelem. Botritisz, antraknózis és a monília ellen virágzásban védekeznek. Pseudomonas is előfordul, ez egy új probléma. Nincs tetű, se atka, de a Dhrozophila suzuki problémát okozhat itt is június közepéig. Az egész területre 4 darab csapdát helyeznek el, ha van egy példány a csapdában, vagy ha az ültetvényen nem találnak, de az 5 km-es körzetében igen, kezelést alkalmaznak.

Faiskolában 2 éves növények vannak. Az itt található összes növény saját előállítású. Egyre több termelő gondolkozik azon, hogy saját előállítású csemetét ültessen. 150-200 ezer darab növény előállítása történik évente. A legnagyobb Faiskola 600000 kilométerre van innen, ezek a növények a faiskolában vírusmentesek, erősebb a hajtás növekedésük a nem vírusmentesekkel szemben.

Áfonya metszése: Minden évben kimetszenek a bokorból egy ágat hogy az új hajtások magasra nőjenek, a kimetszett csonkokat viszont magasra hagyják, hogy a gyomirtó szeres kezelés ne okozzon kárt bennük. ne zavarja meg a növényt.

2. fotó: Magas csonkok hagyása áfonyán (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

Három hét egy fajtánál a szüret. Tavaly 60 fő idén 100 fő dolgozott a szüretkor. 50-80 kg-ot szedd le egy ember/nap, néha előfordul, hogy százat. Szállást, étkezést biztosítanak, minimálbér van, részteljesítés. Azonnal hűtik az árut a területen található hűtőben. Más termesztőkkel együtt hűtőkamionban szállítják el az árut, ahol válogatják és értékesítik is az áfonyát. Válogatást követően a selejtes gyümölcs mennyisége általában 2% alatt/körül alakul.  

Hetente szedik ugyanazt a növényt, 20%-ának érettnek kell lennie, hogy szedhető legyen a terület.

A területen beruházási támogatásokat vettek igénybe, aminek segítségével támrendszert és öntözőrendszert építettek ki.

2. nap első állomásaként egy professzionális málna ültetvénybe látogattunk el. 2000-ben kezdett el a termelő málnatermesztéssel foglalkozni. 1000-2000 m2-en termesztenek általában Olaszországban, ő inkább nagyban gondolkodott és 4 hektáron kezdett el málnával foglalkozni. A házigazdánk folyamatosan járja a világot, keresi a málnával kapcsolatos újdonságokat, sokat próbál fejlődni tanulni, fajta nemesítés is foglalkoztatja.

3. fotó: Málna termelőnél (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

Számos kérdést tettek fel a termelőnek, amikre meg is kapta a csapat a választ. - Miért cseréli le a növényeket minden évben? Gyökérsarjak folyamatosan nőnek, meg is lehetne őket tartani? -  Nem lehetne megfelelően nevelni a növényt úgy, hogy sarjakat is nevel és termő felületet is. Ha meghagyná a sarjakat, csökkenne a termő felület.

Miért edényekben termeszt, miért nem talajon? A termesztő edényekben történő termesztést preferálja, mert ilyen magas szintű technológiában nem lehet talajon termeszteni a málnát. Nem alakul ki talajuntság, így kétszer is tud szüretelni, sokszor tud fajtát cserélni, sokkal iparibb jellegű a termesztés, kiszámíthatóbb az egész folyamat.

Szükséges a növénynek a hidegigény, 1000 hideg óra 0-8 fok közötti hőmérsékleten. Az edények oldalán vannak a lyukak, amik a felesleges vizet kiengedik, ez azért fontos, hogy a talajból ne kerüljenek föl különböző gombabetegségek. Természetesen nem zár ki semmilyen fertőzést, de kisebb lesz a fertőzési arány, mint az edény alján elhelyezett lyukak mellett. Így is kialakult a fitoftóra fertőzés a termelőnél, a későbbi fertőzés elkerülése végett hungarocell darabokat rakott az edény alá magasítónak.

A higiéniához hozzátartozik, hogy az edényeket folyamatosan fertőtleníti, és mindig új termesztő közeg et használ.

A magas technológia magas terméshozamot eredményez. Dupla fóliát alkalmaz az eső ellen, és a dupla fólia alatt egy héttel korábban lesz szüret.

Május-júniusban van az első szüret.

Nagyon fontos az árnyékolás, ugyanis 2017-ben június-augusztusban 40 fok volt, ami a növényeket is megviselte. Ezért elengedhetetlen az árnyékolás megoldása. Spanyolországban, a virágosok használták az árnyékolást elsősorban, most már 3 éve ő is használja. Drosophila suzukii ebben a térségben jelent meg először egész Európában. Verona környékén ritkán mérnek 20-25°C-ot, általában vagy melegebb van, vagy hidegebb. Ez a hőmérséklet a málnának sem megfelelő, de a suzukii-nak sem jó, ebből kifolyólag jelenleg nem is védekeznek ellene. Az egyetlen aktív védekezés a rovarháló. Monília fertőzés nem jellemző errefelé, inkább a botritisz található virágzásban. Botritisz ellen két három alkalommal történik a védekezés.

Faiskolákból vásárolja a növényeket és azokat neveli tovább. Sok fajtája van, egy egész fajta sort mutatott a termelő. A didimella betegségre kell legfőképpen a nevelés alatt odafigyelni. A higiénia a legfontosabb, az új ültetésnél az edényeket fertőtleníti. A növényeket semleges kókuszrostba rakja bele, 20 ilyen fólia hajója van.

 

Szamóca ültetvény

A klímától függően április-májusban, de még júniusban is terem a szamóca. Kb. 35 t/ha termést produkálnak. 50000 növény található egy hektáron ikersoros termesztés jellemző ennél a körzetben.

4. fotó: Verona környéki szamócatermesztés (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

Mazzoni és Klik fajtákat termeszt a gazda. A hideg hónapokra takarják a növényt. Vízkereszt környékén a régi leveleket leszedik, majd letakarják a növényt két dupla fátyol fóliával.  Fontos a magas bakhát, könnyebben elvezeti a fölösleges vizet, valamint az újabb szamócafajták hosszú kocsánnyal rendelkeznek, így magas bakháttal a gyümölcs nem lóg le a földre. Fontos biotikus tényező a fény a szamóca számára. De a túl sok fény sem előnyös a növénynek, ezért árnyékoló folyadékot használnak a fóliára. Fontos a talajfertőtlenítés, valamint a szerves trágya használata. Számos készítményt, tápanyagot használ, amit tápoldatozó berendezésen keresztül juttat ki. Fagy ellen öntözéssel védekezik, 0,5 foknál este bekapcsolja az öntözőrendszert, valamint egy algás készítményt és egy orosz készítményt is használ az öntözés mellett, ami fagy ellen szolgál. Stresszcsökkentő hatású alga készítmény másik tulajdonsága, hogy fokozza a szamóca cukortartalmát.

Kötődés elősegítésére méheket alkalmaznak. Kevesebbet permeteznek, inkább hasznos szervezeteket használnak. Régebben jelentős problémát okozott az atka és tripsz.

A dolgozók szedési költsége 6-6,3 euró/óra és egy óra alatt 10-12 Kg-ot szednek le. Az ültetvény mellett Nárcisz virág is fellelhető, szerintük 30 nappal a Nárcisz virágzása után szedik le az eső szamócát. Szedőemberek szedő székek segítségével dolgoznak, amiken méret segítő karika található.  A szamóca ára folyamatosan változik, május végétől magasabb áron értékesíthető, de kb. 1,8-2,5 Euró/kg-ig terjedhet az ára. Májusban 4 5 Euro is lehet.


Délutáni szamóca ültetvény

Délután újabb szamócatermelőhöz látogattunk, el, aki csak szamócával foglalkozik 5 hektáron. Errefelé a klasszikus veronai művelés a jellemző, vagyis egy sátor alatt három bakhát található, középső iker sor. Alagút szélesség 4,8 m, de van 4 m széles is. A jellemző szamócafajták egész hosszú kocsánnyal rendelkeznek, ezért magas bakhátat kell létrehozni.

A kocsány maradványt szüretkor, szüret után érdemes leszedni, mert az ozmotikus szívó nyomás hatására a kocsány végére adja ki a növény a cukrot és ez a Botritisz melegágya.

Ragadozó poloskákat használnak a fólia alatt. Júniusban lehúzza a fóliát, októberben újra felhúzza.
Problémát okoz a pókhálós moly és a Sclerotinia.

A harmadik napon lehetőségünk volt meglátogatni egy raktárt, ahol sok próbát követően kiválasztott és legjobb minőségűnek tartott készítményeket és input anyagokat tárolnak, melyeket a TÉSZ tagjai el is vihetnek.

5. fotó: Raktárlátogatás a legjobb termékekkel (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

6. fotó: Felfüggesztett szamócatermesztés (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

Utolsó nap még meglátogattunk szamóca ültetvényt is, melynek fajtája a folyton termő Malaga. Az ültetvény 1,3 hektáron terül el. A termelő a Tész tagja, gyümölcs eladással is foglalkozik. Ez a szamóca folyton termő fajta,

Palánta előállításával is foglalkoznak. 800.000 palántát állítanak elő a 10 tagnak (1,6 Euro a szamóca ára). 160000 darab növény van ezen az 1,6 hektáron. 

A termelő nem a legmagasabb színvonalra törekszik, négy évig használ egy paplant, amiben a növények vannak, minden évben a leérett növény nyakát levágják, a növény gyökér bent maradt és elrohad, majd megfordítják a paplant és a másik oldalra rakja be az új növényt. Költséghatékony, viszont számos fertőzési forrás alapja lehet ennek a módszernek.