Távérzékelő céggel bővített a Syngenta


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.06.06.

A Syngenta februárban megvásárolta a FarmShots néven alapított agrártechnológiai távérzékelésre specializálódott startup vállalkozást. A világcégnek eddig ugyanis nem volt ilyen üzletága.

A FarmShots nagyfelbontású műholdfelvételeket, illetve drónok által készített fotókat használ a növényegészségügyi elemzésekhez, és a fényelnyelés alapján a talaj állapotáról is adatokat szolgáltat. A vállalkozás 1,1 millió dolláros kezdőtőkéjét helyi befektetők adták össze 2016-ban.

A felvásárlás után a Syngenta digitális portfóliója alatt működik tovább a FarmShots, a Syngenta farm menedzsment rendszerének, az AgriEdge Excelsiornak részeként, és elindult a világpiacra vezető úton.

„Szerettük volna műholdfelvételekkel bővíteni az AgriEdge kínálatát, így különféle módokat vizsgáltunk, hogyan is tehetnénk meg. Végül azonban ez a vállalkozás igen alkalmasnak bizonyult” – mondta el Dan Burdett, a Syngenta „digitális mezőgazdaság” üzletágának vezetője, hozzátéve: tetszett a FarmShots működési modellje, ezért egyre szorosabb kapcsolatot építettünk ki, majd ahogy jobban megismertük a céget, úgy gondoltunk, ez az, amire szükségünk van.

 

A növényegészségügyi adatgyűjtés eddig abból állt, hogy a farmer a sorok között fel-alá járkálva megvizsgálta a növényeket. Viszont ha műholdképünk van, és annak elemzésére megfelelő szoftverrel rendelkezünk, tehát a feldolgozás megfelelően működik, akkor azonnal láthatjuk, hol vannak a problémás pontok. Így sokkal hatékonyabb lesz a feltáró munka, meggyorsul a betegségek kezelése, ami nyilván sok munkaóra megtakarítást is eredményez a költség-oldalon.

A Syngenta farm menedzsment szoftverének „takarmánya” az adat, és minél több adattal látjuk el, annál jobb lesz a döntés-támogató hatásfoka, vagyis az eredményessége.

Forrás:

Syngenta blog