Szilva metszésbemutató 2018


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.03.06.

Február 13-án Kecelen, a Tész-Ész és Fresh Fruit Tész közös szervezésében görög szaktanácsadók közreműködésében szilva metszésbemutató került megrendezésre. A szakmai nap lényege az volt, hogy megfelelő metszés elsajátításával nemcsak a kiemelkedő hozamnövekedés valósul meg, hanem a jobb korona átszellőzés miatt kevesebb kórokozó telepszik meg a fán. Így egészséges növényi állományt nyerünk, és kevesebb növényvédő szer felhasználás szükséges az adott ültetvényben.

A szakmai napot egy rövid bemutatkozással és tájékoztatással kezdték a görögök, akik az i-CON.SHARE szaktanácsadói csoport képviseletében érkeztek, nevesítve a hazánkba először ellátogató nemzetközileg elismert szilvatermesztési és posztharveszt specialista Mr. Stavros Chatzivasileiadis és Mr. Konstantinos Doulgeridis agronómus. Kiemelték a szilva betegségei közül a sarka vírust. Sarka vírus tüneteinek erőssége nagyban függ a növény kondíciójától. A sarka vírus nagyban rontja a gyümölcs keménységét, ezért van az, hogy a hűtőházban barnulásnak, romlásnak indul a gyümölcs. Védekezni csak rezisztens fajtákkal és megfelelő növénytáplálással lehetséges.

Szó esett még egy jelentős problémáról, a moníliáról! Sok eső után könnyen megfertőzi az állományt, ami később tárolás után okoz nagy problémát és károkat. Kontakt gombaölő szerrel (kaptán) lehet ellene védekezni közvetlenül eső után.

A szakmai nap keretén belül különböző ültetvényekbe látogattunk el. Az ültetvények tulajdonosai elmondták ültetvényeik korát, milyen tápanyag-utánpótlást és növényvédelmet alkalmaznak, és egyáltalán ha metszik, hogyan metszik a szilvafákat. Ahol volt, talajtani eredményekkel készültek a szaktanácsadóknak.

1.fotó: Elméleti képzés szilváról (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

Az első 2 ha-os területen 15 éves fákból álló Stanley és magyar Lepotica fajták voltak.

A görögök a területen egy-két fa kiválasztásával megmutatták, hogyan kell helyesen metszeni. Az első területen négynél több főág volt a fákon, ami rossz szellőzést eredményez. Közelebbről megtekintve a fa törzsét felfedezhető volt a Quadraspidiotus perniciosus (Kaliforniai pajzstetű).

 

2. fotó: Gyakorlati képzés, metszésbemutató (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

A helyszíni metszés(bemutató) célja egy olyan korona kialakítása volt, amely megfelelő szellőztetést és megvilágítást eredményez a fának.

A második terület egy 6 éves 2,5 hektáron elterülő Tophit fajta volt.

A fák fiatalabb korának köszönhetően a lombkorona általános képe jobb és könnyebben kezelhető volt. Mr. Stavros ebben az ültetvényben is megmetszett két teljes fát, hogy a szakmai napon résztvevők lássák a koronametszés helyes lépéseit.

3.1-3.2.fotó: Metszés Stavros Chatzivasileiadis-sel (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

Az utolsó terület egy 6 ha-os terület volt, hétéves Stanley fajtával.

A gyümölcsfa koronaképzési rendszere központi tengelyű, ebből adódóan eltérő metszési megközelítésre volt szükség.

A délután folyamán a résztvevők komplett tápanyag-utánpótlási és növényvédelmi technológiát hallgathattak meg görög szaktanácsadóinktól. Fontosnak tartották kiemelni, hogy a tárolási betegségek fő okozója a nem megfelelő agrotechnikai munkálatok, ezért a szakmai napon ezek kiemelt hangsúlyt kaptak.