Szabadföldi Szamóca Szakmai Nap 2018


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.05.31.

A Venyim Gyümölcse Kertészetben Szabadföldi Szamóca Szakmai Napot tartott a Tész-Ész Nonprofit Kft. május 18-án. Házigazdánk, Csizmadia György elmesélte, hogy a szamócatermesztés határa ez a terület pH szempontjából, valamint a terület nagyon vegyes mésztartalmú, egészen a 6%-tól 22%-ig terjed.

Monokultúrában 2000 óta szamócatermesztés folyik a területen. A humusztartalom magas 3- 5%, a kötöttsége 32-40 között változik, textúráját tekintve homokos a talaj, de valójában az iszap frakció van túlsúlyban. A területre jellemző a bakhátkészítés, aminek problémája a betömörödés, emellett a gyökerek fulladása is előfordulhat.

1. fotó: Fajtabejárás szamócában (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

A szamócatermesztés 2 fő kérdésen alapul. Az egyik legfontosabb a fajtaválasztás, ugyanis fontos a fajták talaj tűrése, ami fajtánkként eléggé változó. A másik fontos pont a technológia kiválasztása, hogy milyen bakhát, vagy síktermesztést választunk. A földművelés, termesztés és a gyümölcs szempontjából is bakhát lenne a legideálisabb, viszont a fagyvédelem szempontjából a sík művelés a legjobb megoldás.

Bakhátkészítésnél a legfontosabb szempont, hogy egy laza textúrájú bakhát jöjjön létre. Ez úgy valósulhat meg, hogy bakháthúzás előtt a talajt valamilyen rotációs eszközzel meglazítjuk, és a végén annyira nyomja meg ez a bakhátkészítő a bakhát profilját, hogy a kérge megmaradjon, viszont a bakháton belül egy laza textúrát kapjunk.

A szamócában itt a területen agroszövetet használnak, sok előnyét tapasztalják, ugyanis nem ég meg rajta az eper. Hátrányának tartják, hogy az agroszövet alatt folyamatosan megy a ki- és bepárolgás, ami viszont előnyt is jelenthet ugyanis a talaj szellőzése megoldott, de a párolgás miatt az eper megrohadhat. Ezen a területen nem találkoztak ilyen problémával, teljes mértékben bevált az agroszövet. Hátránya, hogy kézzel kell letenni, drótokkal kell rögzíteni, de 10-12 év az élettartama.

A másik kardinális kérdés a megfelelő piac. Az elmúlt 2-3 évben egy viszonylag stabil, bécsi piacuk volt, de az idei év egy kicsit érdekesen alakult a szamóca termesztés szempontjából. Általában május közepétől szokták a szabadföldi szamócát leszedni, most már elsején szamócát szüreteltek, ez 5-7 nappal korábban volt a normálisnál. Akadt olyan termelő is, aki a fóliással egy időben kezdett el szüretelni. Első gondolatra ez jónak is tűnt, mivel időben ott lehetnek a piacon, viszont később kiderült, hogy ez komoly problémákat okoz. Összeérett Európa, akár fóliás akár szabadföldi, majdnem mindenféle szamóca egy időben termett. Az időjárás megkavarodott, Finnországban, Murmanszkban melegebb idő volt, mint Spanyolországban. Egy felmelegedés indult meg a Földön, aminek eredménye, hogy erősebbek a szelek, sokkal délebbre lemegy a hideg és sokkal északabbra felmegy a meleg. A klasszikus Nyugati légtömegekből Magyarország nem nagyon kap esőt. Sajnos felhő sincs az égen, és ez egyéb problémákat is eredményez, például az UV sugarak hatására napégés alakul ki a gyümölcsökön. Idén emiatt nagyon sok napégett szem volt az első időszakban. A piac emiatt úgy alakult, hogy Olaszországban 10 fokkal alacsonyabb volt a hőmérséklet, mint Magyarországon. Spanyolországban, a Pireneusokban 600 méteren havazott, Magyarországon pedig teljesen jó idő volt. Ennek az lett az eredménye, hogy egyszerre érik Európában a szamóca.

A rendezvény alatt a héten a bécsi nagybani piacon ott volt a magyar, a spanyol, a lengyel, az osztrák és az olasz szamóca is.

A magyar termelők ki szokták vinni az osztrák és a lengyel nagybani piacra az árut, 30-50%-ban, attól függ milyen a termés. Ez idén nincs. Most az a piac az, amit megeszik a magyar fogyasztó.
De a magyar fogyasztó sajnos nem a magyar termelőtől veszi meg a szamócát, hanem bemegy a nagyobb üzletház láncokba, ahol még mindig a spanyol és egyéb más külföldi szamóca az uralkodó. Hazai fajták nem bírják ki az áruházláncokba szállítást, nem olyan fajták, amik sokáig pulton tarthatóak lennének.

A magyarországi termesztés fele körülbelül már fólia alatt történik. A fogyasztó nem találkozik az áruházláncokban a magyar eperrel, inkább a kis piacokon, a zöldség-gyümölcs standokon és egyéb gyümölcsöt árusító kitelepült helyeken. Az átlag fogyasztó nem megy ki piacra, ezért a zöldséges csak 8-10 ládát vesz meg, mert fél, hogy rajta marad.

A termelők az idei évben nem tudtak olyan minőséget termelni, mert ugyanazt a receptet használták, mint évek óta. Viszont az idei évben az nem volt jó. Emiatt felpuhult a húsa felrobbant a növény. Nagyon gyors lefutás eredményezett az érésben. A cél az az lenne, hogy fajtákkal szabályozzuk az érési időt. Az lenne az ideális szezon a termelőnek, ha egy hathetes idénnyel rendelkezne. Ezt szépen ki lehet alakítani egy megfelelő fajtasor használatával. Magyarországon nagyon fontos, hogy milyen a szamóca íze. Fő szempont még fajtaválasztás előtt, hogy bőtermő legyen, mert annál gazdaságosabb egy szedés, amikor egyszerre minél több gyümölcsöt le lehet szedni a növényről.

Növényvédelmi problémák: Szamócában egyre nagyobb problémát okoz a lisztharmat.
Ebben az ültetvényben nem nagyon jellemző ez a kórokozó.

Növényvédelmet úgy oldják meg itt, hogy a lombbetegségek ellen mindig védekeznek valamilyen készítménnyel. A Switch készítményt tavaly tesztelték szamócában, ebben az ültetvényben idén sajnos ez kimaradt. A Syngenta képviseletében részletes tájékoztatatást kaptunk a Switch hatásáról és összetételéről.

Két hatóanyag tartalma van, egy felszívódó része és egy mély hatású terminológiai része. A hatóanyagai kimondottan arra alkalmasak, hogy nemcsak szamócában, hanem minden érő gyümölcsben blokkolják a magas cukortartalmat szerető károsítók felszaporodását, elterjedését. Három-négy éve kezdték el tesztelni, hogy a Switchnek milyen hatása van az egyes gyümölcsökben a pulton tarthatóságra is. Tesztelték szamócában, őszibarackban és csemegeszőlőben. Szürkepenész és az antraknózis ellen kitűnő szer. Lisztharmat itt nem jellemző, viszont arra is hatásos készítmény. Várakozási ideje három nap ezért a szedésbe jól beilleszthető.
Pulton tarthatóságot több nappal meg tudja toldani. A mostani európai szerkivonások idejében úgy tűnik, hogy ez a két hatóanyag, amit a Switch tartalmaz, még elég stabil, úgyhogy hosszú távon lehet számítani erre a készítményre. Ami még problémát okoz, hogy hatóanyagokat tekintve Magyarország az észak-keleti régióhoz tartozik, pedig a szamóca déligyümölcs, ezért nagyon kevés készítmény van engedélyeztetve. A szabadföldi termesztésben a legnagyobb problémát a botritisz és az eltarthatóság okozza. Fontos a november körüli permetezés, sokan nem gondolnak rá, de ha időben nem fogják meg a károsítót, tavasszal képes és berobban a növényen. A késő őszi permetezés javasolt mindenképpen szamócatermesztésnél, hogy felkészüljünk a következő évi növényvédelmi problémákra. Az európai engedélyezés során megváltozott paraméterek miatt most már olyan készítmények nem illenek bele a tavaszi technológiákba, amik eddig hatásosak voltak a különböző növénybetegségek ellen. A régen még 5 nap várakozási idővel rendelkező hatóanyagok 40 napos várakozási időre bővültek, amiket egyáltalán nem lehet használni már tavasszal, mert szermaradékként kimutathatóak lennének. A másik olyan készítmény, aminek még felelő a várakozási ideje az a Quadris. Van több készítmény, amivel például a lisztharmatot lehet megfogni, ilyen pl. a Topáz nevezetű készítmény és szinte az összes szamócában lévő betegségre jó, de ennek is nagyon hosszú lett a várakozási ideje. Sajnos Magyarországon a szamóca területek nem érik el azt a nagyságot, ami a nagy növényvédő szer gyártó cégeknek a fejlesztési ingerküszöbét elérnék. Magyarul, nem éri meg nekik engedélyeztetni kis kultúrában például szamócában a készítményt, mert nem térül vissza. Rovarkártevők ellen az Actara az, ami majdnem minden rovar ellen működik, valamint rövid várakozási ideje (5-6 nap) miatt beleillik a tavaszi technológiába. A bimbólikasztó és a levéltetvek ellen nagyon jó hatású készítmény.

Másik hasznos készítmény lehet olyan talajban élő gombák, amik kiszorítják a növénypatogén kórokozókat, ezáltal megvédik a növényt különböző betegségekkel szemben. Ilyen gomba lehet például a Trichoderma.

A Trichoderma hatásmechanizmusa, hogy a káros gombák elől elvonják a vasat, így tudják kiszorítani őket a területről. A Trichoderma a botritisz és a fitoftóra ellen mutat védelmet – hangzott el a tájékoztatás Fülei Mátétól a Hortiservice képviseletében.

A növény állapotát nagyban befolyásolja az is hogy, mikor ültetik el. Ugyanabból a Sybilla fajtából négy sort három héttel később ültettek el, és nagy eltérés mutatkozott.

2. fotó: Takarófólia megtekintése (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

Öntözés: A területen felülről öntözés és csepegtető öntözést is alkalmaznak.

Csepegtető csőből kemény csövet használnak. Szamócatermesztés egyik meghatározó eleme a tápoldatozás, amit egy komplett receptúra alapján állítanak be.

Olyan problémát tapasztaltak az öntözőberendezésben, hogy a sorok végén egyenletes, megfelelő nyomás mellet sem ugyanaz a vízmennyiség jut el a sorok végére, mint az elejére. Magyarországon különbséget kell tenni az öntözés és a locsolás között az öntözés az szabályozott víz kijuttatást jelent. Meg kell különböztetni a öntözőcsövet és öntözőszalagot, a kettő közti különbség a falvastagságában és az élettartamában van. Még a csőnek a falvastagsága 1mm, 10-15 évig használható. A másik fajta pedig a szalag, amit inkább egynyári növényeknél érdemes használni. Élettartama 2-3 év. A Metra Kft. azt javasolja, hogy inkább az használjon csövet, aki megfelelően tudja tisztítani a vizet. Sok helyen problémát okoz a vastartalom és ezáltal dugulást és károkat okozhat a csőben, viszont ha szalagot használ a termelő, 2-3 év után ki kell cserélni, nem okoz akkora kárt, mint egy 15 évre tervezett öntöző cső, amit úgyszintén ki kell dobni a dugulás miatt. A területen csöveket használnak, itt a szalag használata nem vált be. Folyamatos probléma volt, hogy a rovarok állandóan kirágták, és állandóan toldozgatni, foltozgatni kellett, ami egy ember munkaidejének nagy részét elvette. A csövekkel sokkal stabilabb rendszert tudnak biztosítani, és nem kell azzal foglalkozni, hogy hol keletkezik szivárgás. Másik probléma az, hogy 20 perces ciklusokat használnak öntözésre. Először a rendszernek fel kell töltődnie, emiatt a víz kijuttatása úgy megy végbe, hogy a sor eleje már öt perce kapja a vizet, amikor a vége csak öt perc után jut vízhez. Ennek az az eredménye, hogy a húszperces öntözésből a sor vége csak 15 percet kap, és egy nap négy ciklusával már 20 percnyi veszteséggel zár, annyi vizet nem kap meg a sor vége. Ez általában a 70 méteres saroknál tapasztalható, 50 méteres saroknál nincs ilyesmi probléma. Tápoldatozó rendszer Netafim 3 csatornás tápoldatozó. AV és savtartállyal felszerelve. A sav tartály kívül helyezkedik el.

Az idei év időjárását tekintve rögtön a hideg után megjött a meleg. Ennek hatására nincs a szamócának lombja, de a virágok fejlődésnek indultak.

A klasszikus tápanyag recepturában emiatt felülírták az arányokat. Magnézium-szulfát helyett magnézium-nitrátot raktak be, a nitrát és a nitrogén arányát növelték meg, hogy lomb növekedést eredményezzenek. Nem folyamatos, hanem löketszerű tápoldatozást végeztek. Hetente egyszer kaptak tápanyagot a növények. Utána már folyamatosan történt az öntözés, mert nem volt csapadék, és ezért pótolni kellett a nedvességet. Az indító recept az 5 kg vas-kelát, 1 kg Haifa mikro kombi, mikroelem keverék, 5 kg magnézium-nitrát,
5 kg monokálium-foszfát, 5 kg kálium-nitrát, ezt kapta kétszer az elején, és amikor bogyó növekedés szakaszába ment a növény, akkor már csökkentettek a vas és a mikroelem mennyiségén, valamint 3 kg keserűsót raktak a recepturához.  Kéki László a kertcenter.com képviseletében beszélt a Haifa műtrágyákról. Először a vas-kelátról, amit EDTA és EDDHA  formában lehet kapni. Attól függ, melyiket használjuk, hogy a talajnak milyen a pH-ja ezáltal melyik formában tud könnyebben oldódni a rendszerben. Azért jók a kelát formában lévő készítmények, mert egy olyan töltést biztosít az elemnek, amit a növény képes felvenni. Ezzel szemben más ilyen készítmények ha feloldódnak, már más töltéssel fognak rendelkezni és már nem felvehető a növények számára.

Az Agrosol képviseletében Kovács Gábor volt jelen a szabadföldi szamóca szakmai napon. Termékeiket idén először használták itt a területen, és a résztvevők megfigyelhették a kezelt és kezeletlen közti különbségeket. A termék feladata, hogy a növény természetes fotoszintézisét megnöveljék. Például a paradicsomban sem lehet széndioxid pótlás nélkül ma már eredményesen versenyben maradni. Ez a készítmény már mikroelem sorral lett kibővítve. A fotoszintézis gyorsításának eredményeképpen a növény energiához jut. A könnyebb kijuttatás miatt folyadék formában lehet elérni ezt a készítményt.

3. fotó: Szamóca kóstolás (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

Nagyon rövid az az idő, amikor a növény megfelelően tud fotoszintetizálni, a készítménnyel ezt az intervallumot meg lehet növelni. A naponta 2-3 órával többet fotoszintetizáló növény koraiságot fog okozni, előbb lehet piacra jutni, korai piacnál pedig magasabb árakat lehet elkérni. Emellett a növény olyan energiához jut, amivel ellenállóbb lesz a stressz helyzetekkel szemben. Házigazdánk tapasztalata a termékről, hogy a kezelt és a nem kezelt közötti különbség nagyon szembetűnő volt nagyon az elején, a kezelt állomány majdnem duplája volt a nem kezelt állománynak, és nehezen is tudta behozni a nem kezelt állomány a lemaradást.

A készítmény neve az Agrosol Plus. A termék 98%-a kalcium-karbonát, aminek a szemcsemérete az 2 mikronnál kisebb, tehát könnyen vízoldható. Ezen kívül barna alga kivonat is tartalmaz, valamint kelátos kötésben lévő mikroelemek.

Öntözőrendszerben használható savazásról indult meg a következő gondolat.
A víz pH-ja 7,5 körüli, tehát savazással kell levinni a pH értéket. Erre a legolcsóbb megoldás a salétromsav, de emellett drágább és jobb lehetőség a foszforsav. Az idei évben itt áttértek a foszforsavra aminek az lett az eredménye hogy szebb növények lettek a foszfor hatására,  erősebb gyökér képződés alakult ki, tehát a foszforsav használatát indították el szamóca esetében is. Idén viszont egy új technológia került a területre, a Pekacid nevű készítmény. A Pekacid egy foszforsav alapú készítmény. Ez a készítmény szilárd, ebben különbözik az összes többi foszforsavtól, előnye az, hogy míg a folyékony foszforsavval kiemelten óvatosan kell bánni, mert tűz és robbanásveszélyes, maró hatású, ha a bőrre kerül, irritál, ezzel szemben a Pekacid zsákban árulják, nem robbanásveszélyes, ha esetleg kint felejtik a napon, nem hevül fel, semmi probléma nem  adódik. Ha az ember kezére rákerül a por, nem történik semmi, égési nyom nem keletkezik, csak le kell törölni.  1 g/l dózis 2,7 pH-t eredményez. Kalcium-nitráttal is keverhető.

7,8-as pH-jú víznél 25 - 35 g-ot 100 literben kell használni. A készítmény nemcsak a víz pH-ját csökkenti, hanem kijuttatva tisztítja az öntözőrendszerünket. A kalcium-karbonátot kipucolja a csövekből, a vasat viszont nem tudja. Lisztharmat ellen is pozitív hatásokat mutatott.
Lágyítja a vizet. 1 g/l dózisban önállóan is kijuttatható, akár szedési időszakban, lisztharmat ellen nagyon jó. Hatásmechanizmusa: az alacsony pH a lomb szinten is érzékelődik, a lisztharmat gombák spórái pedig 5 pH-nál életképesek, tehát nem alkalmas az életfeltételeiknek.

4 fotó: Hatalmas, ízletes szamóca fajták (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)