Profeed termékeinek bemutatása


  • Kertész Portál
  • |
  • 2019.07.10.

A PROFEED termékeinek bemutatása

A PROFEED által forgalmazott termékek egyike a Terra-Sorb termékcsalád, amelynek kiemelt jellemzője, hogy teljes aminosav sorral rendelkezik, azaz minden aminosav megtalálható benne, ami szükséges a növény számára. A termékcsalád egy része lomb-, egy része pedig talaj- és gyökérkezelésre, illetve csávázásra alkalmas.

A Radiculart gyümölcsösökben a telepítésnél vagy a vegetácó elején kell alkalmazni. Csepegtető öntözésnél már beállt állománynál az első kezelést azért adjuk, hogy aktiváljuk a gyökeret. A Radicular tehát a gyökérhez kapcsolódó élettani folyamatokra, a gyökér kialakulására hat, valamint a gyökér aktivizálásához szükséges.

A Foliar a lombkezelésre alkalmas, a növényt szabályozza. Fenológiai váltásoknál (amikor a növény vegetatív növekedésből virágképzésre vagy termékenyülésből termésképzésbe vált), illetve a cukor és az ízanyagok képzésekor javasolt a használata. Továbbá a Foliar alkalmazásával folyamatosan tudjuk feltölteni a szabad aminosav raktárt, amiből a növény az igényei szerint gazdálkodhat.

A másik termékcsalád, az AminoQuelant, fiziológiai aminosavsort tartalmaz - mely szintén teljes aminosav sorral rendelkezik. Az aminosavak képesek a tápelemek élettani támogatására és a hasznosulásuk fokozására. A tápelemek, amiket a termékcsalád tartalmaz, a hiánybetegségek megszüntetésére alkalmasak. Az AminoQuelant termékek nem csak a tápelemeket szolgáltatják a növény számára, hanem az azokhoz szükséges összes élettani folyamatot is serkentik. Közreműködnek a stresszkezelésben is.

Van egy kifejezetten stresszkezelést célzó, szilíciumot tartalmazó termékük is. A 2010-es évek környékén jelentek meg az első szakirodalmi hivatkozások a szilícium hatásairól. Alapvetően biotikus és abiotikus stressz kezelésére alkalmas (szerzett rezisztencia). A szilícium a növényeken belül a viaszréteg és a bőrszövet között halmozódik fel, tehát fizikai védelmet jelent, de képessé teszi a növényt például az UV sugárzás bizonyos szintű visszaverésére is. Fagytűrés szempontjából is hatékony.

A PROFEED technológiai javaslatai

Minden olyan cégnek, ami ilyen típusú növényegészségügyi termékeket forgalmaz, öt paramétert kell szem előtt tartania:

  • tápelemhiány (lombon keresztül pótolható),
  • fenológiai váltás (ami a növények számára mindig bizonyos szintű stresszt jelent),
  • stresszkezelés,
  • hatásfokozás (fulvosavaknak és az aminosavaknak van ebben szerepük),
  • minőség javítása (íz- és aromaanyagok előanyagaiként az aminosavak).

A PROFEED nem csak tápelem vagy növényvédelmi tanácsadást kínál, hanem egy növényegészségügyi tanácsadást. 

 

Szabó István, Profeed Kft (Gyümölcstermesztők Szakmai Konferenciája, 2019)