Mandulára cseréli a búzát Dél-Spanyolország


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.10.12.

Világszerte nő a kereslet a mandula iránt, és ez arra sarkallja a spanyolokat, hogy a hagyományos búza- és napraforgó mezőket mandula-kertekkel helyettesítsék, átalakítva az ország déli részének tájképét.

A mandula a jól népszerűsített egészségügyi előnyöknek köszönhetően igen keresett világszerte, és feldolgozva is népszerű, hiszen a fejlett országokban egyre többen fogyasztanak mandulalisztet vagy mandulatejet.

Spanyolország a 2018/2019-es szezon alatt több mint 61 000 tonna mandulát takarít be, 15 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – állítja a helyi szakmai szövetség. A világ legnagyobb mandula termesztője az Egyesült Államok (Kalifornia egyedül a világ mandulaigényének 80 százalékát biztosítja), majd Ausztrália és Spanyolország következik.

 „A mandulatermesztés volumene világszerte megduplázódott az elmúlt 10-12 évben: 600 000 tonnáról 1,2 millió tonnára nőtt, hogy kiszolgálja a keresletet” – mondta Cristobal Perez, aki a közelmúltban nyitotta meg mandulafeldolgozó gyárát Cordoba közelében. A környékbeli farmereket pedig mandulások telepítésére ösztönözték, hiszen a felvásárlási árak jók.

A 4-5 évvel ezelőtti 3 eurós kilónkénti árral szemben tavaly egyes helyeken 9 eurót is megadtak, manapság pedig 5 euró körül van a mandula kilónkénti felvásárlási ára – tette hozzá Perez.