Magyar paprika nap – Kecskemét 2016. augusztus 26.


  • Kertész Portál
  • |
  • 2017.02.01.

2016. augusztus 26.

Immár 5. alkalommal rendezték meg a Magyar Paprika Napját. Az idei szakmai nap rendhagyónak mondható az elmúlt évekhez képest. Míg az elmúlt 4 évben a hajtatásos, addig az idei évben a szabadföldi paprikatermesztés került előtérbe.

Dr. Ferencz Árpád Pallasz Athéné Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar dékánja elmondta, hogy az egyetemük a termesztésorientáltságot képviselik. Jó kapcsolatuk van termelőkkel, cégekkel, és elindítottak egyetemen a duális képzésüket, ahol gyakorlatiasabb látásmódot kaphatnak, nem csak elméletben, hanem a duálképzés keretein belül cégeknél is növelhetik tudásukat, gyűjthetik szakmai tapasztalataikat.

Madari Örs Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkári kabinet politikai tanácsadója beszélt „A kertészeti támogatások lehetőségei 2016–2020 közötti időszakban” című előadásáról.

Elmondta, hogy a kertészeti támogatások kiemelt fontossággal bírnak a vidékfejlesztései programon belül, már 2016 február elején megjelentek a kertészetet érintő pályázatok. Ezek közül négy pályázatot említett meg:

  • Növényházak, üvegházak korszerűsítésére, létesítésére, Gombaházak, hűtőházak korszerűsítésére
  • Gyógynövénytermesztés korszerűsítésére (egyes paprika fajták gyógynövény kategóriába esnek)
  • Kertészeti gépek korszerűsítésére vonatkozó pályázati felhívás
  • Öntözésfejlesztés, beruházási támogatás.

Apáti Ferenc a Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet egyetemi docense „A szabadföldi zöldség és paprikatermesztés helyzete és kilátásai a gazdasági környezet tükrében” címmel tartotta meg előadását. Elmondta, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatban a 2010-2012. évben hanyatlásnak indult meg. Kb. 20%-ra esett vissza a gyümölcstermesztés, a zöldségtermesztés még ennél is többel. A gyümölcs, zöldség termék előállítása tőke és munkaigényes, valamint magas szakmai tudást igényel. A termesztéstechnológia során sok olyan pont található, ahol el lehet rontani a termés mennyiségét, minőségét. Ezek a szakterületek időjárásfüggőek, jelenős bevételromlást jelenthet egy esetleges aszálykár, vagy a gyümölcsöknél a tavaszi fagykár, esetleg jégeső.

Visszaesés mutatkozott Magyarországon, nincs elég tőke. Az elmúlt 10 évben nincs elég munkaerő, szakképzett munkaerő sem. Nagyon sok termelő áttért a szántóföldi kultúrnövényekhez, mivel kisebb tőke szükséges, a munkaerőt gépekkel lehet helyettesíteni, kisebb kockázati lehetősége van.

„Az UNIVER paprikakutatási, termeltetési és feldolgozói rendszere” címmel előadást tartott Ágoston Béla, nyersanyag beszerzési igazgató az UNIVER Product Zrt. képviseletében. Előadásában elmondta, hogy több 10 éves nagy felelősség, és változatlan, magas minőség mellett tudták elérni, hogy két termékük is Hungaricum legyen (Erős Pista, pirosarany). Pritamin paprikát, édes fűszerpaprikát és erős paprikát termeltetnek, amiből később előállítják a termékeiket. Ott termeltetik, ahol a legnagyobb történelmi hagyományai vannak, de nagyon fontosak az új technológiák, a folyamatos fejlődés.

Következőként Gál György Hirös Paprika Szövetkezet elnöke tartotta meg előadását. Szabadföldi paprikatermesztés főbb jellemzői a Hírös Paprika Szövetkezetnél címmel.  A Hirös Paparika Szövetkezet kb. 130 paprikatermelő integrálását végzi. 2 millió vetőmag kiadását ők koordinálják az országban. Nagy hányada szabadföldi termesztésbe kerül. Intenzitástól függően megkülönböztetünk intenzív, csöpögtetőrendszeres, takart fátyolfóliás, vagy a hagyományos, szálas palántás, felső önözéses, dobozos öntözéses technológiákat. Ma már a szabadföldi termelés intenzív technológiával szinte fóliás minőséget tudnak előállítani, amihez technológiai fegyelem, megfelelő növényvédelem, megfelelő tápanyag utánpótlás, öntözés, és egy jó szaktanácsadó szükséges.

Szabadföldi paprikatermesztés növényvédelmének sarkalatos gondjai címmel szólalt fel Ledóné dr. Darázsi Hajnalka, DélKerTÉSZ vezető szaktanácsadója. Előadásában ismertette a paprika károsítóit szabadföldi viszonylatban, valamint növényvédő szeres védekezés helyett milyen alternatív megoldások lehetnek egy egészséges paprika előállításához.

Sztárai Zoltán, üzletági kereskedelmi igazgató helyettes a Kite Zrt. képviseletében. Előadásának címe „A palánta minőségi követelménye a szabadföldi paprikatermesztésben.” Palántanevelő telepet hoztak létre, ahol minden egyes palántát minősítenek, ami nem annyira egyszerű, mivel az évben folyamatos a palántanevelés. A helyi Kormányhivatal, Növény és Talajvédelmi Osztályának felügyelőjével folyamatos kapcsolatban vannak, aki általában kéthetes rendszerességgel ellenőrzi a megfelelő minőségű növényállományt.

Ábrahám Fúrús András Paprikaválogatógép bemutatása Cégüknél többféle paprikaválogatógépet forgalmaznak. A teljesen automata és a már emberi munkaerőt is bevonó gépek is megtalálhatóak. A Magyar Paprika Napra egy olyan gépet hoztak bemutatásra, ami kézi munkaerőt is igényel. A gépen található a felöntőszalag, amin kb. 6-7 láda paprika is elfér. Egy fotocellán keresztül görgőszalagra kerül az áru. Ezen válogatják szét. Előnye, hogy egy-egy ember azt a paprikát fogja csak mega, amit feladatnak megkapott: görbe, kicsi, hibás. Ezt levéve a futószalagról még mindig 50-60% egyöntetű minőségű termék jut el a futószalag végére. Meggyorsítja a munkát, mivel a dolgozóknak nem kell minden egyes paprikát megfogniuk.

paprika válogató gép

A délután is jelenlevők két szakmai bemutatót is megtekinthettek. Elsőként UNIVER Product Zrt. üzemének megtekintésére került sor Hetényegyházán. A paprika feldolgozó vonalon a Hungaricum termékek (Erős Pista, Pirosarany) előállítását tekinthették meg az érdeklődők.

Második bemutató a Szántóföldi paprika intenzív termesztéstechnológia ismertetése a Hírös Paprika Szövetkezetnél. Több fajta bemutatására került sor a kápia és pritamin típusokban.