Kulcskérdés a hatékonyság és fenntarthatóság


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.04.22.

Ma van a Föld Napja. A világ népessége naponta 200 ezer fővel növekszik, miközben másodpercenként egy focipálya nagyságú földterület válik termőképtelenné. Csökken a biodiverzitás és évente több millió hektár termőföldet veszítünk el az erózió, a talajromlás és az urbanizáció következtében.

Az elkövetkező évtizedek soha nem látott kihívások elé állítják a világ mezőgazdaságát és az élelmiszerlánc szereplőit, amelyek enyhítésére a nagy erőfeszítéseket kell tenni. A valódi változáshoz mérhető és hatásos lépésekre van szükség, ezért a Syngenta a Good Growth Plan programja keretében 2020-ig hat célt tűzött ki a fenntartható mezőgazdaság biztosítására.

Hatékonyabbá tesszük a növénytermesztést. Átlagosan 10,9 százalékos termőképesség növekedést értünk el folyamatos innovációink révén a világpiacon. A célunk az, hogy 2020-ra 20 százalékkal több termést realizáljanak a gazdálkodók.

Több termőföldet mentünk meg. Eddig 7,5 millió hektár megmentett termőföld a program eredménye, két év múlva pedig elérhetjük a 10 millió hektárt.

A biodiverzitás védelme. Világszerte összesen 5,6 millió hektáron javítottuk a biodiverzitást 2018-ig.

Segítjük a kisgazdálkodókat. Átlagosan 21,6 százalékos termelékenység-növekedést értünk el a kisgazdálkodók körében. A célunk az, hogy 20 millió kistermelőnél érjük el az 50 százalékos növekedést.

Elősegítjük a biztonságos munkakörnyezet. Összesen 25,5 millió embert részesítettünk munkavédelmi képzésben a fejlődő országokban.

Gondoskodunk minden egyes munkavállalóról. Arra törekszünk, hogy méltányos munkakörülményeket biztosítsunk a beszállítói láncban tevékenykedő valamennyi dolgozónk számára.

E hat célkitűzés sikeres megvalósítása olyan termelési feltételeket teremt, amelyben a környezeti fenntarthatóság mellett nő az élelmiszerbiztonság, javul a növény termőképessége és a termőföld termékenysége. Ezáltal a termelő gazdaságok eredményessége, munkahelymegtartó képessége is jobb lesz.

Forrás:

Syngenta blog