interpoma 2018


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.11.30.

A Tész-Ész Nonprofit Kft. november 14. és 17. között szakmai tanulmányutat szervezett a 11. Interpoma kiállításra Bolzanóba. Az Interpoma kiállítás az egyetlen kizárólag almával foglalkozó vásár, rendkívül pozitív eredménnyel zárta be az ajtóit. A háromnapos vásáron (november 15. és 17. között) húszezer kereskedelmi látogató, köztük az olasz és a nemzetközi kereskedelmi sajtó mintegy száz képviselője jelent meg. Örményországtól a Közép-afrikai Köztársaságig jelen voltak a résztvevők, 70 különböző országból érkeztek nemzetközi látogatók. A kiállítótermet 24 ország 489 kiállítója teljesen lefoglalták. Hetven országból érkeztek az eseményre a látogatók, Örményországtól a Közép-afrikai Köztársaságig számos ország képviseltette magát. A kiállítóteremben huszonnégy ország 489 kiállítója kapott helyet.

  1. fotó: Interpoma kiállítás (http://www.fierabolzano.it/interpoma/en/)

 

A szervezett standlátogatások mellett volt idő arra is, hogy mindenki egyénileg körbejárhassa a kiállítást és megtekintse az őket érdeklő egyéb standokat is. Számos hazánkban is ismert cég is képviseltette magát a kiállításon, akik a Tész-Ész rendezvényeken is részt vettek már korábban. (AgroFresh, Star Export, Fruit Tec, Fruit Security és AgroFrost)

Szervezett standlátogatások közül kiemelnénk MAZZONI standját, ahol a magyar csapatot Szentpéteri Tamás és Babits Dorina üdvözölte, valamint egy félórás előadást hallgathattunk meg az aktuális fajtákról és technológiákról.

2. fotó: Mazzoni standnál Szentpéteri Tamás üdvözölt minket (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

A kiállítás megtekintése után ellátogatunk VOG/Kurmark Magrei csomagolóházhoz és a mellette lévő intenzív jéghálós ültetvényhez. Az ültetvényen betekintést nyerhettünk a lassan már a vége felé közeledő szüreti munkálatokba, nagyjából egy hét volt még vissza az aktuális szedési idényből. A szürelet almafaja a Pink Lady, most már 50-60/-ban ezt a fajtát termelik az ültetvényeken, de Golden és Greni fajták is megtalálhatóak még. Az egész területet jégháló fedi. A szüretet szedőkocsi segítségével végzik, ami mellett 2-4 ember dolgozik. A munkások Lengyelországból érkeztek, a teljesítményünk fejenként öt láda (naponta). A fizetés mellé (7 euró) szállást és étkezési lehetőséget is biztosítanak számukra. 

A régió határozza meg a minimális bérezést – tehát azt az összeget, aminél kevesebbet nem lehet fizetni a munkások számára. Ebben a térségben ez 6,5 eurót jelent, de a házigazdánk inkább többet fizet, míg mások próbálják csökkenteni ezt az összeget is. Az ültetvényeken 800 hektár összterületen folyik a termelés, jelenleg 450 taggal, néhányuk nagyobb területen termel, de akadnak egyhektáros vagy kisebb területet művelő termelők is közöttük. A körzet az alma területek déli határát jelenti, innentől egészen Neumarktig nyúlik el, maga a terület tagozott.

Fagytól és idő viszontagságoktól függően 48-58 ezer tonna közötti termést kezelnek. 22% Gála, 20% Golden. .A hektár átlaga 60 és 80 tonna között van.

 

4. fotó: Az egyik VOG termelő ültetvényében (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

Meglátogattuk a legújabb hűtőház épületét, ahol 6800 tonna almát tudnak tárolni. A termés  nagyjából 85%-át a hűtőház termeiben raktározzák, de szükség esetén a folyosót is le tudják hűteni, hogy növeljék a tárolóterület nagyságát. A SmartFresh technológiát is elkezdték Gála, Granny, Fuji alma fajtáknál.

Az üzem külön embert alkalmaz csak arra, hogy az összes területen figyelje az alma érettségi fokát, hiszen csak a megfelelő érettségű ültetvényekben szabad az almát leszedni. A ládákba leszedett almákat dokumentálják, azonosítják, címkével látják el, így nyomon követhető hogy mikor, miért, melyik termelőtől érkezett az alma.

Az üzemben harminc embert alkalmaznak állandóan.

5. fotó: Füredi Gábor szervezésében a magyar csapat a VOG/Kurmark Magrei csomagolóháznál

A válogatógép teljes kapacitása 32000 tonna. Fényképet készít, méret és szín alapján válogat percenként akár 5-7 almát is, ami óránként 20-22 tonnát jelent egy tízsoros gép esetében.

Az alma 92-93 %-át csomagolva adják el, közel 1200 féle csomagolóanyagot tartanak emiatt.

6. fotó: Csomagolórészleg (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

12 fajta almájuk van, ezek 60-65 mm-től 100 mm nagyságig tejednek, háromféle színűek.

13 sor válogatógépük van, amivel nyolc-kilenc óra alatt 200 tonnát képesek csomagolni. Legnagyobb piacuk Olaszország (35%) és Németország (20%). Német  és lengyel piacra egy nap alatt le tudják szállítani a terméket, míg például Afrikába egy hét alatt jut el a termék.

A következő napon a Fruit-Tec jóvoltából ültetvényekbe látogathattunk el, ahol megismerkedhettünk a precíziós virágritkító gépeikkel.

„A német Fruit-Tec cég a legutóbbi hannoveri Agritechnicán ezüstérmet kapott az igazán innovatív, okos, precíziós Darwin SmaArt gyümölcsfa virágritkítási megoldására. Digitális kamerafelvételek segítségével a traktor kabinban lévő fedélzeti számítógép pontosan meghatározza az adott fa virágsűrűségét, majd a speciális algoritmus segítségével önállóan kiszámolja, hogy az adott fáról pontosan mennyi virágot kell leritkítani a későbbi optimális gyümölcs méret és mennyiség érdekében. A forgó virágritkító sebességének és működési idejének szabályozásával a gép leritkítja szükséges mennyiségű virágot. A ritkítás végeztével a kamera és a fedélzeti számítógép ellenőrzi és rögzíti is, hogy kialakult-e a megfelelő virágsűrűség. A rendszer GPS helymeghatározással és adatrögzítéssel is kombinálható, így az adott fán lévő, majd eltávolított virágok sűrűségét, a fák adatait később a fáról szedett termés mennyiségével, minőségével pontosan össze lehet vetni.

 

7. fotó: Másnapi ültetvénylátogatás a Fruit Tec szerevzésében

A modern, intenzív gyümölcsösökben a túlkötődés, túlvirágzás a termesztés sajátosságai és a klímaváltozás hatásai miatt egyre jobban érezhetőek. A virágritkítás leginkább az almában, körtében fontos, de sok más gyümölcs esetében is elengedhetetlen munka. A Darwin SmaArt használható az összes jelenlegi gyümölcsfajtánál, a ritkítás időjárástól függetlenül bármikor elvégezhető. Használata csökkenti az évek közötti termés mennyiség ingadozást. (Megjegyezendő, hogy a virágritkítást követően fontos a monília, tűzelhalás és hasonló más korokozók elleni védekezés, és javasolt a stresszállapotba került fák kondicionálása is aminosav és molibdén tartalmú készítmények legalább egyszeri lombtrágyaként való kijuttatásával.)

A Darwin SmaArt rendszer számítógépén futó program a digitális kamera folyamatos felvételeiből azonnal és pontosan meg tudja határozni és képes szabályozni, modulálni a forgó virágritkító szükséges, optimális forgási sebességét, pozícióját, dőlésszögét és működési idejét. Ezzel gyakorlatilag 100%-os pontossággal el lehet távolítani azt a virágmennyiséget, ami szükséges a későbbi a legoptimálisabb gyümölcsméret és mennyiség kialakulásához a fán. Így a teljes ültetvény termése kiegyenlítettebb lesz. A gép óránként 1,5- 2,5 ha ültetvényt tud leritkítani, 6-18 km/h sebességgel halad és egészen 285 cm magasságban tud kezelni.” (Forrás: kertcenter.com)