Idei tapasztalatok a kajszi fagykárról 2018


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.06.30.

Idei tapasztalatok a kajszi fagykárról

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ munkatársaival felmérték a 2018-as fagykárt és az azzal kapcsolatos problémákat. A februári enyhe időjárásnak köszönhetően megindult a fák nedvkeringése és a rügyek is fejlődni kezdtek. Március elsején egy nagyobb hideghullám érte el Magyarországot, ami az ország több térségében -15-20°C körül alakuló hőmérsékletet eredményezett. A hirtelen érkező, nagy mértékű lehűlés számos problémát okozott. Március 19-én újabb hideghullám érkezett: az északi megyékben akár -5-10°C-ra esett a hőmérséklet. Egyes fajták 70-80%-os rügyfagykárt is szenvedtek, de vannak olyan fajták – főleg hibridek -, amelyek nagyon jónak mutatkoztak és viszonylag kis mértékben szenvedtek rügyfagykárt. Gönci 83-as klón kb. 20% fagykárt szenvedett az első lehűléskor, míg a Gönci 2-es fajta 70% körül. 10/16-os hibridnek volt 2018-ban és 2017-ben is a legkisebb a rügypusztulás, ez jelenleg vizsgálat alatt áll a tordasi ültetvényben. Tengeribarack C-1652 alanynak is rendkívül jó a fagytűrése. Ezek mind magyar kajszi klónok. Az ananász kajszi 65% körüli rügypusztulást mutatott ebben az évben, a Bergeron kajszi viszont nagyon jól tűrte a fagyot 20%-os pusztulással. A ceglédi kedves és a ceglédi napsugár, mint korai fajták, 60-70%-os rügypusztulást szenvedtek, ami teljesen átlagos. A ceglédi óriás pusztulása 60% körüli, de még ezzel is képes volt közepesen gyenge termést produkálni.

Országon belül is nagy eltérés volt ugyanazon fajták rügypusztulása esetén is. A soroksári tanüzemben a Bergeron például 1-es értékelést kapott, ami azt jelenti, hogy 90-100%-os fagykárt szenvedett, a Goldrich fajta is teljes mértékben elfagyott, a Gönci kajszi is nagymértékű fagykárt mutatott. Stella 3-as értékelést kapott: 80% alatti a rügypusztulás.

Az egészséges virágrügy esetén a rügypikkelyek pirosas árnyalatúak, a bibe teljes egészében halványzöld, a pollensejtek fényes felületűek. Ezzel szemben a rügykárnál feketék a rügypikkelyek, a rügyön belül elhalt az összes szövet, ami alapvetően téli fagykárnak felel meg. Idén viszont ezek a károk nem télen jelentkeztek, csak március közepén, végén érkezett hozzánk. Az erőssége, mértéke miatt elmondható, hogy ez tulajdonképpen egy megkésett téli fagy.

A tipikus tavaszi fagykár esetén kizárólag a bibe sérül a virágpattanás előtt pár nappal kapott mínusznak köszönhetően. A bibe a legérzékenyebb, ez pusztul el először. Ebben az esetben van ugyan virágzás, járnak a méhek, de egyáltalán nem lehetséges a megporzás.

A harmadik típusú fagykárt szemmel sem lehet észrevenni; akkor fordul elő, amikor nagyon kis mértékben éri a hideg a virágrügyet, a bibe akár egészségesnek is mondható, van virágzás és megporzás is, a pollen tömlője is fejlődik, viszont nem tud keresztül haladni az elhalt szöveten, emiatt nincs megtermékenyítés, nem lesz termés.

Cegléden a virágzás három nap alatt zajlott le, ami nagyon rövid időszaknak számít az átlagos 7-9 naphoz képest. Nem csak a virágzás, de a termésérés, termésfejlődés is felgyorsult a tavaszi melegben. Napközben átlagosan 20°C körül alakult a hőmérséklet, éjszaka 6°C körül. Ez a virágzási időszak észrevehetően hatással volt a méhekre is. A széljárás is alacsony volt (36km-es). A kialakult nagyon kevés virágzás is rosszul termékenyült, mégis voltak olyan fajták, amelyek megfelelő termést hoztak. 235-ös klón volt a leggyengébb ebből a szempontból, a Ceglédi piroska jó termést adott. A ceglédi óriáson és ceglédi aranyon is jó a termés, valamint a Roxána is roskadásig telt terméssel.

Az előadó kiemelte, hogy az elmúlt ötven évben magyar fajtákkal foglalkoztak és igyekeztek azokat erősíteni a piacon és a termelők körében egyaránt. Magyarországon össze kell fogni a kajszi érdekében, amibe bele kell vonni nem csak a kutatóintézeteket, hanem a termelőket és termelőszövetkezeteket is a jó kajszi termesztés megvalósítása érdekében.

 

Mendel Ákos (előadás, Kajszi Szakmai Tanácskozás 2018)