ICOP- Zöldség- és Gyümölcstermelő Szervezetek Nemzetközi Konferenciája - 2017


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.03.30.

ICOP- Zöldség- és Gyümölcstermelő Szervezetek Nemzetközi Konferenciája

 

2017. november 22. és 24-e között megrendezésre került a 12. ICOP Konferencia. A Termelői Szerveződések Nemzetközi Konferenciája (International Conference of Producer Organisations) mindig más helyszínen fogadja az érdeklődőket. A 2017-es évben Franciaország Nanntes városa szolgált székhelyéül a három napos színvonalas konferenciának.

A szervezők elég rugalmas programsorozatot állítottak össze azoknak, akik részt vettek a szakmai úton. A párhuzamos kirándulásokon mindenki megtalálhatta a számára érdekes témákat. Az első nap a gyümölcs téma után érdeklődők ellátogattak PO SCAFLA  Ancenis-be, aminek a fő tárgya az alma volt.

 

A PO SCAFLA (Mezőgazdasági Szövetkezeti Társaság) az egyetlen gyümölcsszövetkezet Loire-Atlantique-ben. A SCAFLA-t 1967-ben hozták létre, amely mintegy negyven gyártó összefogásának eredményeképpen jött létre, ami az áru tárolására, csomagolására és szállítására adott megoldást. Ezután évente 5-6000 tonna almát állítottak elő. A gyár hozzájárul és fenntartja a foglalkoztatás és a helyi termelés gazdasági dinamikáját: a gyümölcsösektől való kivágásig csomagolva almát a helyi és nemzetközi forgalmazóknak.

Az SCAFLA fokozatosan kiválogatta a jelenlegi mintegy tizenöt termelőt, akik képesek voltak a fajtaorientáltságra, amely lehetővé teszi számukra, hogy ma a legelismertebbek közé tartozzanak.

Az almafajták

A Scafla gyümölcseinek minősége és frissessége számos új fajta megvalósításán alapul, egyedi csomagolási és marketingstratégiák kidolgozásán keresztül, amelyek ügyfeleik igényeinek kielégítését és személyre szabott szolgáltatást biztosítanak.

Ma több mint 400 almafajta van, amelyek mindegyike nagyon egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, a Scafla termelői úgy döntöttek, hogy termelésüket három nagy kategóriába sorolják, amelyek megfelelnek a legnagyobb számok elvárásainak: a klasszikusok, a rusztikus és az íz kategória.

A klasszikusok

Klasszikus fajták: Elstar; Gála; Golden; Granny-Smith; Reine des Reinett

A rusztikusak

Rusztikus kategória: Belchard-Chantes; Canada-Gris

Íz kategória tagjai

Íz fajták: Honey-Crunch; Jazz; Joya; Pink Lady; Tentation

 

További programként  Ctifl – Centre Technique Interprofessionnel des fruits et legumes - a francia zöldség-gyümölcs ágazat szakmaközi technikai központjába is rövid látogatást tehettek a résztvevők. Carquefou területén a zöldségfélék kísérleti területének bejárására volt lehetőség.

A Nantes közelében, a Loire-völgy termesztési medencéjében a Carquefou Ctifl központja technikai támogatást nyújt a zöldség- és gyümölcstermelőknek, különösen a Nagy-Nyugat és Észak-Franciaország régióinak. A Loire folyó deltavidéke ideális környezet a kertészeti termelők számára.. A könnyű, hordalékos talaj, a domborzat, a jó minőségű öntözővíz mind a kertészeti termesztés fejlődését segítette.

A Ctifl éves költségvetése 23 millió EUR. Az intézet párizsi székhelyén, négy kísérleti központjában és két fiókjában 270 fővel működik. Ebből 164 fő mérnök és technikusi pozícióban dolgozik, a laboratóriumban 45 fő, míg a termelésben 61 állandó alkalmazott dolgozik, emellett a szezonban alkalmi munkásokkal is bővül a csapat.

Az intézet feladatai közé tartozik K+F, képzések tartása, szaktanácsadás, termék és piac kutatása, laboratóriumi vizsgálatok.

A területen 2500 m2 üvegház terül el, amit 2003-ban kezdtek létrehozni és folyamatosan bővíteni. A hűtéssel-fűtéssel rendelkező növényházakban hozam kísérletek, termésminőség javítására szolgáló kísérletek, optimális növényvédő szer használat tesztelése, ezzel kapcsolatosan a környezettudatos növénytermesztés feladatköre, új technológia alkalmazások kipróbálására folynak munkálatok.

Kutatásaik során hőszenzorok segítségével az uborkatermesztésben csökkentették a páralecsapódást, ezzel csökkentve a kedvező párás feltételeket a különböző károsítókkal szemben. A paradicsom termesztésben új technológián dolgoznak, ami segítségével csökken a növényvédő szer és az energia felhasználás, emellett viszont emelkedő paradicsom hozamot tudnak elérni (9%).

Második nap színvonalas előadássorozattal készültek a program szervezői. A népszerű konferencián 16 ország képviseltette magát 138 fővel. Az előadások kapcsán a következő témák kerültek porondra:

 

- Piaci trendek & Innováció

- Klímaváltozás és annak hatása az Európai mezőgazdaságra

- Példák a termelői szervezetekre és legjobb gyakorlataira

- Közös Piaci Szabályozás

 

Kiemelt témát kapott délutáni folytatásként a közös piaci szabályozás (CMO – Common Market Organisation). Az elmúlt 20 év tapasztalatairól, valamint a jövő várható feladatairól beszéltek az előadók. LUC Berlottier (European Commission) kiemelte előadásában, hogy jelenleg az Európai zöldség-gyümölcs szektor vonatkozásában 47% a különböző szintű termelői szerveződések aránya. A szerveződések támogatása 800 millió EUR körül van, ami 3,5 %-át teszi ki a CAP EU költségvetésnek. Több negatív esemény is hatást gyakorolt az elmúlt évekre, többek között az orosz embargó a külkereskedelemre, valamint hogy Európában csökken az egy főre jutó zöldség-gyümölcs fogyasztás mértéke. Javítani kell a Tészek piaci krízis kezelését is. A 2020 utáni agrártámogatási lehetőségek kidolgozása elkezdődött, amit tervek szerint 2018 nyarán véglegesítik a Tészek véleményét is belevonva.

Az európai mezőgazdaság termelési értékének 21%-át (50 milliárd EUR) adják a Tészek jelenleg. Ezt 1,4 millió gazdaságban termelik, közel 750000 munkavállaló segítségével.

A blokk végén javaslatokat kaphattunk a Tészek fejlődésére és működésének javítására, pl: minőségbiztosítás bevezetése, optimalizálása, egy krízis helyzetben egy előre kidolgozott terv alkalmazása az árukivonásra, valamint a folyamatos ellenőrzések, visszacsatolások optimalizálása, leegyszerűsítése.

A nap folyamán szó volt még a holland termelői szervezetek alakulásáról, a BREXIT zöldség-gyümölcs ágazatra gyakorolt hatásáról, víztakarékos öntözési rendszerek használatáról és a jól működő francia termelői szerveződések tevékenységéről.