ICOP 2018


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.12.03.

A gyümölcs- és zöldségfélék termelői szervezeteinek nemzetközi konferenciája (13. ICOP 2018) 2018. november 21-23. között került megrendezésre az SS Rotterdamon. Az ICOP platform alapítója és szervezője az osztrák gfa-consulting gmbh tanácsadó cég. A DPA-Dutch Produce Association volt az idei konferencia szervezője. Az esemény 21 európai országból 160 képviselőt vonzott.

 

               A november 22.-i konferencianapon kívül a szervezet izgalmas segédprogrammal is készült, kirándulásokkal és rengeteg lehetőséggel az ágazat nemzetközi munkatársaival való együttműködésre. A konferenciára már több mint 20 európai ország képviselői csatlakoztak.

 

  1. fotó: ICOP Konferencia november 22-én (Forrás: https://www.icop.at/en/previous/)

 

               "Az ICOP az embereket, ötleteket és tapasztalatokat kívánja összekapcsolni, információt és hálózatokat kínál, amelyek elősegítik a termelői szervezetek napi tevékenységét" - mondta Wolfgang Braunstein, a gfa-consulting gmbh vezérigazgatója.

               Az ICOP idén 13. alkalommal kerül megrendezésre. Az egyik fő téma az európai gyümölcs- és zöldségágazatba történő betekintés biztosítása, ezért minden évben egy másik európai országban kerül megrendezésre. Ez lehetővé teszi a szervezők számára, hogy országspecifikus prioritásokat állapítsanak meg, és gyakorlati betekintést nyújtsanak a termelési feltételekbe.

               2018-ban Hollandia adott otthont a konferenciának. A résztvevők három informatív és érdekes napra számíthattak Rotterdamban - Európa legnagyobb kikötővárosában. A rendezvény célja, hogy széles körű programokat kínáljon a nemzetközi résztvevők számára. Ez a program kialakításában is meglátszik, az első nap egy előadásokból álló konferencianap, a többi napot a Rotterdam régió gyümölcs- és zöldségvállalatainak gyakorlati látogatásai jellemezték jobban.

               A program november 21.-én, szerdán kezdődött, amikor több mint 90 résztvevő ismerkedhetett meg Rotterdammal. A program szerint a csoport Coolportba és a rotterdami kikötő hatóságához látogathatott el. Itt megismerkedtek a kikötő fontosságával a zöldség- és gyümölcskereskedelem szempontjából, és megértették a holland gyümölcs- és zöldségágazat méretét. A résztvevők a Markthalba és Rotterdam látogatóközpontjába is ellátogattak.

               A november 22.-i konferencia a közös piacszervezésre és a mezőgazdasági politikára összpontosított. Az ICOP során további figyelmet fordítanak a jelenlegi piaci trendekre és fenntarthatóságra. Különös figyelmet fordítanak a gyümölcsök és zöldségek fenntartható előállítása szempontjából fontos fejlesztésekre. Az egész Európából származó termelői szervezetek megosztják legjobb gyakorlataik példáit, hogy egymástól tanuljanak. A politika, a tudomány és az üzleti élet képviselői is előadást tartottak.

A csütörtökön a közös piacszervezés (KPSZ) és a mezőgazdasági politika dominált, amelyek különösen fontosak a termelői szervezetek számára. A startot Marjolijn Sonnema, az Agro és Természet főigazgatója végezte. Emellett figyelmet fordítottak a piaci trendekre, mint például az élelmiszer-szolgáltatás lehetőségei, a digitalizálás és a gyümölcs- és zöldségfélék fenntartható termelésének új lehetőségei. Európa különböző PO-k bemutatták a legjobb gyakorlatukat. Daan van Empel, Wilco van den Berg és Harrij Schmeitz a GroentenFruit Huis nevében szóltak a fenntarthatóságról, a piaci trendekről és a digitalizációról. A tartalmi programon kívül a konferencia elegendő lehetőséget biztosított a kapcsolatépítésre.

 

  1. fotó: ICOP Konferencia november 22-én (Forrás: https://www.icop.at/en/previous/)

 

Pénteken november 23-án a DPA-Holland Produce Association számos kirándulást szervezett:

 

1. A Royal FruitMasters, a legnagyobb holland szövetkezet, amely almát, körtét és más gyümölcsöt termel.

               A FruitMasters Hollandiában a legnagyobb gyümölcsszövetkezet, amely páratlan kapacitással rendelkezik a holland minőségi gyümölcs közvetlen szállítására a közvetlen a termelőtől. A FruitMasters sokoldalú csomagolásával és az innováció folyamatos folytatásával kiemelkedő szervezet Hollandiában

A FruitMasters egy gyümölcsszövetkezet, amely gyümölcsöt szállít a kiskereskedelmi piacra. A FruitMasters részlegesen a gyümölcstermesztőknek köszönhetően a legjobb minőségű holland gyümölcsöket közvetlenül a termelőtől szállíthatja a hazai és nemzetközi kereskedelmi hálózatok és kiskereskedők számára. A FruitMastersnek saját létesítménye és logisztikai központja van Hollandiában, ami nélkülözhetetlen a gyümölcspiacon.

A FruitMasters egész évben biztosítja a gyümölcspiacot. Főként kemény és lágy gyümölcsökre összpontosít, de szőlőt és egzotikus gyümölcsöket is szállítanak. A holland termelők marketingszervezeteként a FruitMasters közvetlenül a forrástól szállít gyümölcsöt. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy jobban kezeljük a teljes folyamatot, a termelőtől a fogyasztóig, a válogatástól a csomagolásig és a márkaépítéstől a polcokon. Személyre szabott csomagolásra is specializálódtak.

A gyümölcsök hőmérséklet-szabályozott környezetben különböző módon szállíthatók. Közúton is szállíthatóak, de bizonyos esetekben jobb, ha tengeri vagy légi fuvarozást használnak.

               A kiválasztott termelők a meglévő protokollok szerint választják ki a gyümölcsöt, hogy garantálják a legjobb terméket a légi szállításhoz. A csomagolás után a termék hőmérséklet-szabályozott szállítással érkezik a tervezett rendeltetési helyre, hetvenkét órán belül bárhova eljut a világon.

               A FruitMasters az egyes gyümölcsfajtákat a saját módján rendezi, ami homogén terméket eredményez. Modern technológiát alkalmazva a FruitMasters testre szabhatja a terméket, hogy megfeleljen a legkülönfélébb vásárlói igényeknek. A termékek fizikailag jelen vannak Geldermalsenben, így a FruitMasters azonnal válaszolhat, ha az ügyfél ugyanazon a napon igényel szállítmányt.

               Minden almát méret, szín, súly és külső és belső minőségben engedélyeznek. Az iFA mérőrendszer meghatározza a belső tulajdonságokat, például a Brix értéket és a belső problémákat. Az iQS mérőrendszer meghatározza a gyümölcs külső tulajdonságait. Az alma áthalad a kameraegységen, ahol hatvan kép készül az egyes gyümölcsök bőréről. A szoftver elemzi a képeket. Miután megbecsülték a minőségüket, az almát vízzel töltött puffercsatornákon keresztül válogatják át egy kiválasztási folyamaton keresztül, ahol minőségi címkénként gyűjtik őket. A körte is az iFA és az iQS mérések alapján van rendezve. A szoftver elemzi ezeket a felvételeket, és a talált hibákat háromdimenziós modellre vetíti.

               Cseresznye, szilva, fekete áfonya és piros ribizli is megtalálható a geldermalsi telephelyen. Az epereket, a málnákat és a szedereket lemérik és csomagolják. A bogyósok válogatása speciális kezelést igényel. A kézi válogatás mellett a FruitMasters három - szilva, cseresznye és áfonya - válogatógéppel rendelkezik. A terméktől függően ezek a gépek szín, méret és keménység szerint rendezhetők. A FruitMasters válogatógépet használ a cseresznye és a szilva rendezésére is 2 milliméteres pontossággal.

               A FruitMasters válogató és csomagoló állomása megfelel a legmagasabb higiéniai és élelmiszerbiztonsági követelményeknek. BRC és IFS élelmiszerbiztonsági tanúsítványunk van. A gyümölcstermelők szintén az e-jel alatt vannak. Ez garantálja a súlyfigyelés magas fokát a szigorú követelményekkel szemben.

A FruitMasters az almákat Geldermals telephelyén viaszolja. A viasz védőréteget biztosít az almán, fényessé, élesebbé és zamatosabbá teszi őket. A viasz szagtalan és íztelen, nem ragadós, és természetesen megfelel az élelmiszer-biztonsági követelményeknek

 

2. Koppert Biológiai Rendszerek, az ökológiai termelés összefüggésében, amelyet a PO Harvest House látogatása követ.

 

               A természetes elvek felfedezésére és felhasználására irányuló folyamatos kísérlet a Koppert tevékenységének gerincét képezi. A Koppert ereje abban rejlik, hogy ezt a tudást gyakorlati alkalmazássá alakítja, amely hozzájárul az uralkodó problémák megoldásához.

               Az elmúlt években a Koppert mikroorganizmusok, biostimulánsok és feromonok széleskörű know-how-ja számtalan megoldást hozott létre, amelyek javították a növényi rugalmasságot arra a pontra, hogy a betegségeknek alig adnak esélyt.

               A Koppert kutatási és fejlesztési tevékenysége gyakran a világszerte elfogadott biológiai megoldások forrása volt. A cég nagy kitartásának köszönhetően most már számos különféle atkák hozhatók létre a nagyszámú fertőzés elleni küzdelem érdekében. A beporzási megoldásokkal kapcsolatos hasonló, úttörő felfedezések alapját képezték a hatalmas termelési hatékonyságnak és a minőségi növényeknek számos terményben.

               A megoldások csak akkor alkalmazhatók és hasznosak, ha hatékonyan reprodukálhatók és terjeszthetők. A Koppert holisztikus megközelítést alkalmaz a növényekre, és megoldásokat dolgoz ki minden releváns elemre.

Fő tudományágaink:

- Rugalmas növekedés NatuGro-val

- Kártevő írtás

- Természetes beporzás

- Alkalmazási technikák és monitorozás

- Vetőmagkezelés

 

               Több mint 300 szakmai tanácsadó gondoskodik arról, hogy a kereskedők és a termelők nap mint nap támogassák a kihívások kezelését. Az operatív tanácsadás mellett sok időt és erőfeszítést fordítanak a természetről és annak megoldásairól szóló alapvető ismereteik kommunikálására. A Koppert számos kurzust kínál, és szorosan együttműködik az egész világon működő egyetemekkel, hogy a szélesebb célcsoport számára elérhetővé tegye a tudást.

 

3. Harvest House

A Harvest House egyik holland salátákra szakosodott legnagyobb termelői szövetség. Növénytermeikkel vezető holland salátatermelőkké váltak. Nemcsak a méretgazdaságosság, hanem a mezőgazdasági innováció és az ellátási lánc menedzsmentje is fontos szerepet kap.

               A több mint 975 hektárnyi termesztés alatt álló területtel a Harvest House a saláták legnagyobb termelői szövetsége. A Westland, az Oostland, a Wieringermeer polder és a Zeeland növekvő területeivel a termelők Hollandiában, és még azon túl is megtalálhatók, például Tunéziában és Portugáliában.

               A Harvest House egy termelői szövetség, akik együtt dolgoznak a legjobb eredmények betakarításában.

 

4. Nature's Pride

               A Nature's Pride több mint 250 egyedülálló gyümölcs- és zöldségterméket kínál 70 országból egzotikus gyümölcsöktől és zöldségektől kezdve a finom bogyós gyümölcsökön át a szezonon kívüli termékekig bezáróan. Termékeik minősége számos tényező eredménye, a szenvedélyes munka, a gyümölcsök érlelésével kapcsolatos egyedi szakértelem és a vonzó bemutatás mind a részét képzi. Így biztosítják, hogy optimális minőségű gyümölcsöket és zöldségeket szállítsanak, amelyeket a végfelhasználóik ​​a mindenapokban élvezhetnek.