Gyümölcstermesztők Téli Továbbképzése - 2018


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.04.12.

A Tész-Ész Nonprofit Kft szervezésében megrendezésre került a hagyományos 2 napos konferencia „Gyümölcstermesztők Téli Továbbképzése”, amit most Új helyszínen, a Tiszafüredi Balneum Hotelben került megszervezésre. A konferencia fő témája a klímaváltozás volt, és hogy ez hogyan hat a hazai gyümölcságazatra!

A Szakmai Napot Dr. Lakatos Tamás, NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének igazgatója kezdte meg előadásával, ahol egy általánosabb témafelvezetővel indította a napot. Előadásában elmondta, hogy  klíma (éghajlat) valamely földrajzi hely hosszú távra jellemző időjárási viszonyainak összessége. Tudományos fogalomként az egyes időjárási elemek várható értékeit jelenti, amelyet statisztikai módszerekkel határozhatunk meg, egy adott bázisidőszakhoz viszonyítva.

A Föld felszínének hőmérséklete emelkedik. A globális változások olyan sztochasztikus (nehezen modellezhető, „véletlenszerű”) folyamatokat eredményeznek, amelyek hatása lokálisan még sok esetben nehezen előre jelezhető. A globális változások a Kárpát-medencében is éreztetik hatásukat: kiszámíthatatlan csapadékeloszlás (hosszú száraz időszakok, extrém csapadékesemények):

- öntözés szükségessége → vízellátottság folyamatos monitorozása

- tápanyag-ellátottsági problémák

- talajszerkezet romlása, eróziós folyamatok felerősödése

- precíziós gazdálkodás!

A termelés biztonságát növelő technikai megoldások szerepe nő.

 

 

A természeti adottságok változásával az egyes fajok termeszthetőségének határai is változnak, így egyes fajok jelentősége csökken, ill. egyre költségesebb megoldásokkal lehet csak termesztésben tartani őket, ugyanakkor új fajok is megjelenhetnek a hazai termesztési gyakorlatban.

Nagy kérdés, hogy miként változnak meg a versenytársaink környezeti adottságai. Az éghajlati változások jelentős faunamozgásokat eredményeznek, amely új kórokozók és kártevők megjelenésében is megnyilvánulnak. A globalizáció hatásai sokszor nem különíthetők el az éghajlati változásoktól. A változó éghajlati viszonyok a hazai károsítók szerepét is befolyásolják (pl. enyhébb telek → korábbi gradáció)

 

Második felszólalóként Kovács Szilvia, az extrém időjárási hatások szerepe a termőhely választásban címen tartotta meg előadását. Az ökológiai termőhely minősítés szempontjairól beszélt. Előadásában elmondta, hogy mennyire fontos ültetvény telepítés előtt a termőhely alapos felmérése. Ültetvénylétesítés sikerességét befolyásolja, valamint az ültetvény egész élettartamára kiható tényező. Földrajzilag meghatározható, környezeti tényezők által determinált hely.

Magyarországon az első termőhelyi szabályozás először területbejárásokkal, valamint területek kijelölésének elvégzésével történt, hogy gyümölcstermesztésre alkalmas-e egyáltalán. Elsődleges szempont a termesztés biztonsága volt. 1521 községben 408 ezer ha került kijelölésre. Táblaméretek: 0,5-200 ha között terjedtek.

 

Dr. Apáti Ferenc volt a harmadik felszólalónk, alaposan végigvette a különböző fagyvédelmi technológiák előnyeit, hátrányait, valamint milyen gazdasági károkat okozhatnak a szélsőséges klimatikus viszonyok.

 

Külföldi előadónk, Yevgeniya Zenina, Star Fruits, Francia Faiskolai Szövetség képviseletében beszélt a magas színvonalú kajszi, cseresznye, alma termesztésről

A sok más érdekes előadás után a Nap fénypontja és zárópontja OZ névre hallgató Agrobot volt. Naïo Technologic egy toulouse-i székhellyel rendelkező francia kisvállalat, amely jelenleg mindössze évi 100-150 darabos szériaszámmal gyártja agrobotjait. A rendezvényen a termékkínálat legkisebb tagját állították ki Kéki László (P+K 3000 Kft.) jóvoltából.

Az Oz440 üvegházakban, fóliasátrakban végez kiváló munkát, legyen szó mechanikai gyomirtásról vagy sorközművelésről. De a szántóföldi paprika, kukorica, paradicsom, sőt akár a dísznövények esetében is jó szolgálatot tehet a gazdálkodóknak, különösen a mostani, munkaerőhiányos időszakban.

 

„A Naïo agrobot önálló munkára képes. Ha megadjuk neki, hogy hol kezdje a műveletet, hogy milyen a sortáv, a tőtáv, a sorok hossza és hány sort akarunk megművelni, akkor mi elmehetünk más ügyet intézni, a gép pedig precízen, sebészi pontossággal elvégzi a feladatot. Egy óra alatt nagyjából 1000 métert képes kigazolni, illetve megkapálni. Önállóan érzékel, sztereo kamerái, lézeres távolságmérői és számos más érzékelője is van, amik segítségével elől-hátul 180 fokban érzékeli a talajfelszínt, a kultúrnövényt. Emellett GPS rendszerrel is ellátták, így RTK-val valóban rendkívüli pontosságra képes.

Az Oz440 mellett nagyobb, úgynevezett hidas robotok is elérhetők már a gyártó termékpalettáján. Ezek 3, 4, 5, 6, de akár 7 sort is egyszerre képesek megművelni, így a naponta 7-10 hektár kezelése sem lehetetlen egyetlen géppel. A DINO például egy nagy teljesítményű művelő robot, a nagyobb kertészeti ültetvényeknek ajánlva, míg a TED a szőlőültetvényeket képes gyommentesen tartani. A 800 kg-os agrobot a kaszálás és a levelek eltávolítása mellett különböző metszési és vágási műveleteket is elvégez. Mindemellett létezik a BOB nevet viselő mezőgazdasági szállítórobot, amelyet szintén a szőlőültetvényekbe fejlesztettek ki. A mezőgazdasági robotok három éve vannak kereskedelmi forgalomban, és nagyjából 150 darab működik belőlük főként Franciaországban, Németországban és Angliában.

Második nap fő iránya olyan sikeres termelők bemutatása volt, akik már több éve gazdálkodnak, szakmájukban sikeresnek mondhatóak, és legjobb olyan emberektől előadást hallgatni, akik saját gazdálkodásukat, saját tapasztalataikat adják át a hallgatóközönség számára!

Az egyik előadónk Szénási Tibor volt, akinek fő profilja a kajszibarack termesztés, amit 30 hektáron állít elő! De emellett van még neki szőlő 28 hektáron; Meggy 6 hektáron, Alma 3 hektáron, Cseresznye 2 hektáron és Szilva 2 hektáron! Kertészetében 40 féle kajszibarack fajtája van, ahol sok magyar és külföldi fajta mellett számos kísérleti fajtával is rendelkezik!

 

Másik előadónk pedig Somodi Ferenc volt, aki elnyerte 2017-ben a Magyarország legszebb birtoka címet. 1998-ban kezdte el felépíteni saját gazdaságát. 30 ha öntözött gyümölcsössel rendelkezik, aminek egy része jégvédő hálóval borított. Legnagyobb felületen szilva, kajszi és kisebb részt alma található. A piaci körülményeknek megfelelően váltott almáról csonthéjasokra az elmúlt 8-10 évben. Az uniós beruházási támogatások is szerepet játszottak a gazdaság kiépítésében.