Booster: a gyümölcsösök beporzására


  • Kertész Portál
  • |
  • 2017.03.27.

Kedves Gyümölcstermesztő Kollégák!

Szíves tájékoztatásul küldöm, a hamarosan aktuális gyümölcsfák poszméhes beporzásról az információkat és a gyakorlati tapasztalatokat. Elöljáróban szeretném ajánlani a honlapunkon található információkat, amit az alábbi linken lehet megtekinteni:

http://www.szentesbio.hu/poszm.html

https://www.youtube.com/watch?v=VNlXgXyLFXI

https://www.youtube.com/watch?v=oLucqyqg6L8

A gyümölcsökben a kifejezetten szabadföldi beporzásra a Tripol 3 az 1-ben kaptárakat használjuk. Ezeket a terület közepére az első virágok megjelenésekor kell kihelyezni. Nemrég kijött egy új kaptártípus is: a neve BOOSTER, de ezeket a papír csomagolása miatt inkább zárt termesztő berendezésekben, elsősorban szamócában használhatjuk. Viszont ha, van fedett hely a terület mellett, vagy nyitott szín ezzel is lehet számolni, mert könnyebben szét lehet pakolgatni. A különbség a két kaptártípus között, hogy a Booster-ben két család van egybe csomagolva. Valamennyivel kevesebb méhecske van benne, és kicsit nehezebb a tovább telepítése, mert csak röpnyílás van rajta, begyűjtő nyílás nincs. Természetesen az ára kedvezőbb.

https://www.youtube.com/watch?v=X-AoSSRxKfo

Általában hektáronként 2 Tripol vagy 3 Booster kaptárt kell kihelyezni. Természetesen lehet többet is, de minimum ennyi kell az elégséges beporzáshoz, mert túl kevés az idő és gyors a gyümölcsfák levirágzása. Nagyobb rendelés esetén jelentős árkedvezményeket tudunk adni.

Leggazdaságosabban egy korai virágzású kajszi, őszi majd utána cseresznye, Pándi meggy, további csonthéjasok, végül még a rosszabbul kötődő almásba, körtésbe is át lehet telepíteni. Végezetül szabadföldi szamóca, még később sárgadinnyében is dolgoznak. Netalántán cukkini, főzőtök nyáron. Tehát széles a spektrum, ki lehet hozni belőle a maximumot.

Minden héten hétfőn délig lehet megrendelni, amit az adott héten csütörtökön vagy pénteken szállítunk.

Bármi kérdés felmerül, telefonon segítenek a cég munkatársai.

20/547-2626, Deák Gábor

20/251-6063 Balogh Dániel

20/617-7100, Balogh Ildikó

20/431-2800, Horváth Attila

20/310-5120, Dömsödi Gábor

---------------------------------------------------------------------------------------------------