EIMA 2018


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.11.22.

Az EIMA Nemzetközi a Mezőgazdasági és Kertészeti Gépek Nemzetközi Kiállítása, amely kétévente kerül megrendezésre. A kiállítást 1969-ben hozta létre a FederUnacoma, az Olasz Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége, a rendezvényt a szövetség szolgálati osztálya, a FederUnacoma Surl és a BolognaFiere-vel közösen szervezi.

Az EIMA a bolognai vásárhelyen található, egy 375 000 m²-es kiállítási területen. A kiállításon megtekinthető mintegy 1900 cég, akik kb. 40 országból érkeztek ide és több mint 50 000 gép- és berendezésmodellt mutatnak be minden típusú mezőgazdasági műveletre vagy zöld munkára vonatkozóan.

Az EIMA 2019-ben november 6. és 12. között került megrendezésre.

A látogatók az újdonság erejét keresve látogatnak el a kiállításra. Az olasz gépgyártó, illetve a vezető gépgyártók mind-mind jelen vannak. A kiállítás témája szerteágazó. Nemcsak gépre, hanem egyéb más technológiai fejlesztésre, növényvédelemre és alkatrész témakörre is megoldást kaphatnak a résztvevők.

A Magyarországról érkező csapat tagjai szervezett standlátogatásokon vehettek részt két napon keresztül, ahol magyar tolmácsolás állt rendelkezésre minden standnál, később mindenki mehetett a saját érdeklődési irányának megfelelő kiállításokhoz. Az alábbi standok kerültek szervezett megtekintésre:

  • VOLPI-metszőolló és permetező bemutatás
  • Terrateck
  • ALM
  • KULT
  • FruitTEC (síkfalmetsző, virágritkítók megtekintése)
  • Euromaccine
  • Netafim

 

Évről évre a kiállításon szereplő gépkereskedők próbálnak újdonságokat bemutatni. Az általános gépparkban nem tudtak újat produkálni, mert minden gép a maximumra van fejlesztve. Az idei év jelenti a legnagyobb előrelépés a drón technikában, illetve a GPS alapú technológiákban is kimagasodott. Annak ellenére, hogy ez a vonal már hat éve jelen van a picaon, évről évre ugrásszerű fejlődést tudnak felmutatni. Az EIMA konferencia alatt meglátogattunk cseresznye, körte, alma és kiwi ültetvényeket is Faenza és Bologna környékén. A házigazdák a csapat kérdéseire kimerítő válaszokat adtak, ami segített abban, hogy a magyar gyümölcstermesztésbe is bevonjunk ötleteket, változtatásokat. Szembetűnő, hogy ez a régió is óriási fejlődésen ment át a gyümölcstermesztés terén.

  1. fotó: Faenza környéki intenzív cseresznye ültetvények (Fotó: Benkő Attila)

 

Egyre modernebb és egyre újabb ültetvények jelennek meg. Nem hagyják elöregedni az ültetvényeket, azonnal korszerű ültetvényekre cserélik le őket. Mindenhol egyértelműen jelen van az öntözőberendezés, illetve a támrendszer a jégháló és a fényvédő háló kíséretében. A folyamatos külföldi fejlődést látva egyre világosabbá válik a magyar termelők számára is, hogy versenyben kell maradni a piacon, ami csak magas színvonalú áruval, ültetvényekkel és berendezésekkel lehetséges.

Megjelent egy új ültetvénytraktor, a Frutteto, aminek a CVT változata fokozatmentes hajtóművel rendelkezik. Eddig csak a Fend, illetve az Antonio Carraro gyárak kínálatában lehetett elérni ezt. Az ültetvényeken megkönnyíti a munkagépek használatát hogy a sebességet fokozatmentesen lehet használni. Szembetűnő volt a kiállításon, hogy megjelentek az olasz gépkereskedők, illetve olasz traktort forgalmazó cégek 5 éves garanciával. A magyarországi traktor forgalmazók maximum egy évet adnak garanciaként az erőgépek mellé, nagyon ritkán két évet. Első gondolatra ez talán nem tűnik fontosnak, de összességében óriási biztonságot nyújt az ötéves garancia.

Magyarországon a gépek szervízeléséhez kapcsolódó szolgáltatások még gyerekcipőben járnak, sok gondot jelent, hogy a szerviz hálózatok sincsenek megfelelően kiépülve, ráadásul az új gépek már viszonylag korán szervízelést igényelnek.

A mai fogyasztói társadalom igényei és a rohamosan fejlődő technológia miatt már korlátozott élettartammal állítják elő a gépeket a gyártók márkától függetlenül. Az új gépek hosszútávú működtetése során is számos probléma jelentkezik, amelyek megoldásra szorulnak, valamint az is elmondható róluk, hogy ami elromolhat, az el is romlik rajtuk. Hosszú garancia biztosításával védeni lehet a felhasználók érdekeit.

A kiállításon újdonságnak számítottak a Kubota cég a humanoid robotjai, melyek a fizikai munka megkönnyítését segítik elő: a munkásra robotkart erősítenek, aminek segítségével könnyebben fel tud emelni egy almával teli ládát, ezáltal jobban kíméli derekát és később is fárad el.  Egy akkumulátoros készülék segítségével rásegít az emberi erőre.

 

2. fotó: Humanoid robot (Fotó: Benkő Attila)

 

A nagy gyártók közül mindenki jelen volt. Új fejlesztésként már a traktor gyártásnál igyekeznek az alternatív üzemanyagok felé elmozdulni, és már az elektromos hajtással, valamint az akkumulátorral történő energiaellátással is próbálkoznak.  A traktoroknál a GPS vezérlés egyre nagyobb hangsúlyt kap, már emberi erőforrás nélkül, akár önállóan is képes lesz egy traktor működni. Jelenleg megfelelő támogatás nélkül nem bírja kigazdálkodni az ültetvény.

 

  1. fotó: Védő kerettel ellátott fűnyíró adapter (Fotó: Benkő Attila)

 

Nem csak Magyarországon, de egész Európűban problémát okoz a munkaerőhiány és annak magas a költsége. Mindenkinél komoly gondot okoz ez a kérdés, az automatizálás és a robottechnika irányába való elmozdulás lehet a jövő kulcsa.   

EIMA Kiállítás, 2018