Együtt ünnepeltük a BOTÉSZ 20 éves fennállását!


  • Kertész Portál
  • |
  • 2019.03.08.

 

A 90-es évek végén a keserves mezőgazdasági értékesítési tapasztalatai alapján felvetődött a gondolata egy értékesítő szövetkezet létrehozásának, összhangban az Európai Unió és a Kormányzat elképzeléseivel. A szövetkezet létrejöttének fő oka egyrészt a piac termelői oldalról történő szervezése volt. Bízva abban, hogy a kevesebb, de nagyobb nagyságrendű szereplő jobban ki tudja fejteni akaratát, szabályozni képes a piacot. Ha szükséges akár terméskivonás árán is.

1999. január 14-én az alapító elnök, Szendi Antal vezetésével, a 12 alapító tag létrehozta a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezetét.

Közösen azt a célt tűzték ki, hogy minden magyarországi termelőt bevonjanak a szövetkezetbe, ezzel meghatározó piaci részt szerezni a bodzatermelésben. Egységes minőségű áruért egységes árat szerettek volna kialakítani, függetlenül a szüret helyétől és időpontjától.

A kezdeti telepítések zöme Fejér, Tolna, Baranya, Komárom - Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt.
A termelők új lehetőséget kerestek és vonzotta őket a jövedelmező, gyorsan megtérülő lehetőség, továbbá 1997-től állami támogatás segítette az új telepítések létrejöttét és nem utolsó sorban előnyt jelentett a Botész megalakulása, ami biztosabb piaci és szakmai hátteret jelentett.

A szövetkezet megalakulásával együtt megkezdődött a fekete bodza feldolgozása, lekvárok, ivólevek és szörpök előállításával. Ezen termékek létrehozásához komoly hozzájárulásként szolgált a Szent István Egyetem Konzervtechnológiai Tanszékén végzett kutatómunka, melynek során a feldolgozás technológiai feltételeinek tisztázására került sor.

A „BOTÉSZ” Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezete igazgatósága elhatározta, hogy létrehoz egy Korlátolt Felelősségű Társaságot, aki foglalkozik ezen élelmiszeripari termékek forgalmazásával. A fejlesztés, gyártás költségeit maga a szövetkezet finanszírozta.

2000. áprilisában alakult meg a „SAMBO” Kft. Vál községben.

A termékcsalád a SAMBO nevet kapta amely a feketebodza latin nevének rövidítéséből származik „ Sambucus Nigra” , ez már eleve utalást sejtet arra, hogy milyen gyümölcsből készült a termék.

A forgalomban lévő termékek eleinte tartósítószerrel készültek, majd tartósítószer mentességével kívánta biztosítani a vállalkozás, hogy ne csak a kifejlett felnőtt szervezet fogyaszthassa, hanem a gyerekek és akár a csecsemők is. A termékek próbagyártása után több élelmiszeripari kiállításon jelent meg a termékcsalád. Fő célkitűzés volt a nem szokványos gyümölcsből készült új termékek megismertetése a fogyasztókkal.

A termékekkel részt vettünk az OMÉK és a FOODAPEST kiállításon az AMC Kht. segítségével, ahol a vásárlátogatók megismerkedhettek a termékekkel. Az OMÉK rendezvényen a készítmények termékdíjasok lettek. Vidéken, nagyobb városokban rendezett expókon és szakmai kiállításokon szintén találkoztak az érdeklődők termékekkel, kóstolhattak és véleményezhették.

Ezek a termékek először bérgyártásban majd 2000-töl a Botész saját feldolgozó üzemében Sárszentágotán kerültek legyártásra. Itt folyamatos előállítást lehetett végezni egész évben. Azaz kereslettel arányos gyártási ütemet alakítottak ki.

A kezdeti fellendülés után a bodza termékek forgalmazása lecsökkent, ennek oka hogy más forgalmazók változatosabb és olcsóbb bodza termék skálával jelentek meg a piacon.

A Botész a legnagyobb piaci részesedését 2004-ben szerezte, ez 95% volt.

Hiányzott a termelői egyetértés és a SZABÁLYOK elfogadása és betartása. A tagok nem értékesítették a termésük 100%-át a tészen keresztül.

Egységes ár országszerte: az átlagár mindig rosszabb, mint a legjobb ár

Mivel az összes költség levonása után fizettünk, így valójában a nagytermelők finanszírozták a tészt a forgalmuk volumene által, s elkezdődött egy kilépési hullám.

A legmagasabb taglétszámot 2007-ben érte el a tész, ekkor a létszám 267 fő volt, azonban 2006 és 2012 között a tagok 60%-a kilépett, ezzel a taglétszám 99 főre csökkent.

2006-tól a BOTÉSZ már nem csak fekete bodzával foglalkozik, hanem más gyümölcsökkel is.

Végleges elismerést 2008 kapta meg a tész.

2007-2018 között számottevő tagi kihelyezett eszközberuházás történt. Néhány a sok közül: kisteherautó, targonca, informatikai eszközök, meterológiai állomás, rekesz.
Ezzel előnyt és lehetőséget adunk termelőknek.