Dió metszésbemutató görög szaktanácsadókkal - 2018


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.04.03.

Magyar szemnek igen erősen metszik a diót a görög termesztők, derült ki a Tész-Ész Nonprofit Kft. szakmai napján, ahol Dimitris Mavridis és  Konstantinos Doulgeridis, az i-CON.SHARE szaktanácsadói mutatták be, mit javasolnak egy fiatal, és egy termő diósban. A bemutatónak Kőszegi Vilmos Vereben található öntözött, tápoldatozott ültetvényei adtak otthont.

Az izgalmasabb és hosszabb bemutató a negyedik nyaras ültetvényben volt, ahol Milotai bőtermő fák állnak, amelyeket az oldalrügyön termő képességük miatt nehéz alakítani. Kőszegi Vilmos nyári metszést is végez, illetve szándékosan hagy meg több ágat a téli metszéskor, mert nem mindig ott hajt ki a fa, ahol szeretné, ezért kell a biztonsági tartalék, amit nyáron lehet eltávolítani, ha mégsem volt rá szükség. Sajnos az elültetett oltványok egy része különböző gombás és baktériumos fertőzést hozott magával, több fácska kipusztult és pótolni kellett.

 

Dimitris Mavridis elöljáróban elmondta, hogy Görögországban mindig karózzák a dióoltványokat, és a koronaalakítás éveiben arra figyelnek, hogy egyensúlyban lévő, vázág-emeletenként 4-4 vázággal alakítsák ki a fákat.

Érdemes tekintettel lenni az uralkodó szélirányra és a napsütésre: azon az oldalon, ahol hosszabb ideig éri fény a fákat, hagyjuk alacsonyabbra az ágakat, hogy kevésbé árnyékolják a másik oldalt. Rendkívül fontos az első években eltávolítani a központi tengelyről a gyenge vesszőket és a konkurenseket.

 

Oldalrügyön termő fajtáknál az első években egyáltalán ne hagyjunk termést a fán, hangsúlyozta a szaktanácsadó, mert hátráltatja a koronaalakítást.

Görögországban az 5-6. évben állnak át a gyengébb metszésre és fordítják termőre a diófákat. Onnantól már csak a korona hibáinak kijavítására, a fény és a levegő beengedésére szorítkoznak.

 

Nyári metszéssel igazítani lehet a korábbi hibákat, illetve termő korban a hagyományos diófajtákat metszik vissza, hogy több termést hozzanak.

Az erős növekedésű fákat Görögországban július elején visszacsípik, hogy elágazásra késztessék a hajtásokat és a következő évben minden új elágazás termést hozzon. Általában akkor végzik ezt a beavatkozást, amikor a hajtások elérték a 80 centiméteres méretet.

Horváth Csilla

Kertészet és Szőlészet

 

 

A nemzetközi szaktanácsadói hálózat rendszeresen látogat el Magyarországra különböző típusú ültetvényekbe, termelőkhöz! Minden rendezvényre más szaktanácsadót küld, az annak megfelelő kultúrának a specialistáját! Az tápanyag-utánpótlás és a növényvédelem mellet az agrotechnikára is kiemelt hangsúlyt fektetnek. A helyes metszési és agrotechnikai munkálatokkal nemcsak a termés mennyiségét és minőségét tudjuk optimalizálni, hanem a jobban átszellőző lombkoronába nehezebben tapadnak meg a különböző kórokozók, kártevők!