Csonthéjas rendezvénysorozat - 2017


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.02.28.

Csonthéjas rendezvénysorozat

Baktalórántháza, Hajdúdorog, Heves, Kemence, Mátészalka

2017 február és márciusában Csonthéjas rendezvénysorozat volt megtekinthető az érdeklődők számára. A Szakmai Napok 5 helyszínen voltak elérhetőek, amit az Észak-Alföld Tész és a Tész-Ész közös szervezésében történt.

A szakmai napokon több háttéripari cég mutatta be készítményeit, gépeit, technológiáit.

Szűcs Pál (Alpha-Plant) előadását a huminsavak keletkezésével vezette be. Majd az általuk forgalmazott készítményekről tartott egy szakmai beszámolót.  Az általuk forgalmazott készítmények javítják a növények regenerálódó képességét (metszés, vihar, jég), hosszabb virágzás és jobb kötést eredményez, csökkenthető fagykár hatásukra, csökkenthető a felhasznált szintetikus vegyszerek mennyisége és emellett nincs szermaradvány.  A fáknak nő a gyengültségi betegségekkel szembeni ellenálló képessége, valamint ezek hatására biztos, kiszámítható termésmennyiség keletkezik.

Terrum® M készítményük serkenti a gyökérképződést ezáltal jobb eredést biztosít.

Az alkalmazott soktörzses baktérium kompozíció légköri nitrogént köt meg és elősegíti a talajokban a kötött foszfor, kálium és egyéb tápanyagok mobilizálását. Gyorsítja a szármaradványok lebomlását.

Így a nitrogénkötés mellett enzimtermelés segítségével hozzájárul a talaj kötött foszfor- és káliumtartalmának mobilizálásához, és ezzel azokat a növények számára felvehető formába alakítják. Az intenzív növénytermesztési és talajművelési technológiák által megbontott talajok egyensúlyi folyamatait visszaállítja.  Hosszú távon fenntartja a talajok termőképességét. Javítja a talaj fizikai-kémiai szerkezetét és víztartó képességét. Megakadályozza a talajok elsavasodását, valamint a talajvizek foszfor- és nitrát szennyeződését. Hatékonyabbá teszi a műtrágya-felhasználást, így kisebb költségű a termelés. Megköti a talajban lévő növény-toxikus anyagokat. Harmonikus tápanyagellátást biztosít az egész tenyészidőszak folyamán. A homoktalajok vízmegtartó képességét növeli kolloid méretű humuszanyagai révén. Egészséges talajéletet biztosít.

VízŐr készítményük részben növényi eredetű-, részben élelmiszeriparban is alkalmazott-, nedvszívó- és felületaktív anyagok, víz védett keveréke.  A tápanyagok jobb hasznosulását és a növények jobb vízellátását eredményezi. Szélsőségesen aszályos időben a növény akár kétszer annyi ideig bírja ki csapadék nélkül, illetve kevésbé sínyli meg a szárazságot, s ezáltal jobb termést hoz. Egészségesebb állományt, magasabb terméseredményt eredményez. A talaj jobb vízellátása önmagában is termésfokozó. Azon vegyszerek esetében, melyek csak megfelelő talajnedvesség esetén hatnak, jobb hatásfokot tapasztalhatunk. A megfelelő talajnedvesség miatt várhatóan egyes elemek (foszfor) jobb feltáródását eredményezheti a talajból, mivel a mikrobiológiai talajélet aktívabb lesz.

Kelemen Zsolt Huminisz képviseletében előadást tartott a Növénykondicionálás és növénytáplálás címmel

A növénytermesztésben - európai társaikhoz hasonlóan - a magyar termelők is évről-évre egyre nagyobb területen használják a különböző növénykondicionáló készítményeket.

Miért van helye ezeknek a biostimulánsoknak a termesztés-technológiában? A választ a mezőgazdaság időjárás-kitettségében, az időjárás egyre szélsőségesebbé válásában, az intenzív technológiák terjedésében, a hatóanyag kivonások és a termelőknek a mezőgazdasági input anyagok (pl. műtrágya, lombtrágya, növényvédő szer) jobb hasznosulására illetve megtérülésére való igényében kell keressük.

Mit hallottak eddig a növénykondicionálásról, biostimuláns anyagokról?

A szakirodalom a növénykondicionáló ill. biostimuláns készítményeknek azokat a természetes alapanyagokból előállított termékeket nevezi, amelyek a növényi növekedést támogatják, fokozzák. Legjellemzőbb hatásuk a gyökértömeg növekedése, a fokozott tápanyagfelvétel és stressztolerancia. Alapvetően öt csoportjukat különböztetjük meg: a mikrobiológiai oltóanyagok, a huminsavak, a fulvosavak, az aminosavak és más fehérje kivonatok, az algakivonatok

A növénykondicionáló készítmények felhasználása évente átlagosan 12%-kal nő világszerte, és forgalmuk becslések szerint 2018-ra meghaladja majd a 2,2 milliárd dollárt.

Európában azokat a termékeket sorolják ebbe a csoportba, amelyek a növényre illetve a gyökérzónába juttatva stimulálják annak növekedését, a tápanyagfelvételt, javítják a tápanyagok hasznosulását, az abiotikus (azaz nem biológiai jellegű, hanem pl. jégverés, aszály, magas hőmérséklet, UV sugárzás) stresszel szembeni ellenálló-képességet és a termés minőségét. Egy 2012-ben készült felmérés szerint a készítmények európai felhasználása meghaladja a 6 millió hektárt.

A növénykondicionálók többségét a humuszanyagokat tartalmazó termékek adják. Ezeket a legnagyobb mennyiségben az elhalt növényi maradványok „szénülési” folyamatának során keletkező, elsősorban oxigénben dúsabb környezetben és alacsony nyomáson képződött tőzegben, barnaszénben találjuk meg. Kulcsszerepet játszanak a talajok és a növények esetében azok tápanyag-gazdálkodásában, a szén- és oxigéncserében, a toxikus elemek szállításában és átalakításában, a növények élettani folyamataiban, a gyökérzóna mikrobiális összetételében és működésében.

A humuszanyagok alapvetően három csoportba sorolhatók: huminsavak, fulvosavak, humin anyagok

A növénykondícionáló készítmények többsége az első két alkotóelemet, az ún. humuszsavakat tartalmazza. Ezeket a humuszból bázikus illetve savas oldószerekkel nyerik ki. (A humin anyagok nem oldhatók egyik típusú szerrel sem.)

Huminsavak és fulvosavak

A huminsavak jellemzője, hogy nagy méretű és tömegű molekulákból állnak. Talaj- és növénykondicionálás. Alkalmazási területük főleg a talaj illetve a növények gyökérzónája. Kiváló és tartós táplálékot jelentenek a talajlakó mikroorganizmusok számára, és ezáltal fokozzák azok aktivitását és szaporodását.

A fulvosavak kis méretű és kis molekulatömegű vegyületek. Alkalmazási területük elsősorban a lombtrágyázás, bár a talajlakó mikrobák számára is gyorsan hasznosítható táplálékot jelentenek, de nincs tartós hatásuk. A növények leveleire kerülve viszont kis méretük és természetes jellegük miatt gyorsan és maradék nélkül felszívódnak. Áthatolnak a növényi sejt falán, sőt a sejtalkotók membránjain is.

Növénykondícionálók:

Azok a természetes alapanyagokból előállított termékek, amelyek a növényi növekedést támogatják, fokozzák. Legjellemzőbb hatásuk a gyökértömeg növekedése, a fokozott tápanyagfelvétel és a stressztolerancia javítása.

Tőzeg és gilisztahumusz

A készítmény „lelke” a huminsav-fulvosav tartalom. Egyediségét a benne lévő biostimuláns anyagok keveréke („koktélja”) adja, mert az élettani folyamatok szempontjából teljes hatású a termék:

  1. Stimulálja a folyamatokat (pl. fulvosav)
  2. Beindítja azokat (pl. aminosav, enzimek)
  3. Ellátja azokat (pl. szerves molekulák, makro-, mezo-, mikroelemek)

A Huminsavak élettani hatása:

Serkentik a gyökérfejlődést:

  • Javul a tápanyagfelvétel, -hasznosulás
  • Jobb szárazságtűrés
  • Jobb állóképesség
  • Őszi kultúrák: jobb télállóság

Növelik az NPK felvételt

Fokozzák az anyagcserét és az enzimaktivitást (kataláz, ureáz, foszforiláz, invertáz, transzamináz stb):

  • Kataláz (a mérgező H2O2 bontásért felel)
  • Ureáz (karbamid bontását végzi)
  • Foszforiláz (a glikogén bontásnál kapcsolódik a cukorbontásba, végterméke a glukóz)
  • Invertáz (a cukorbontásban a szaharózt bontja glükózra és fruktózra)
  • Transzamináz (az aminosavak lebontását végzik)
  • Gyorsabb fejlődés és növekedés
  • Nagyobb tápanyagfelvétel = kijuttatott tápelemek jobb hasznosítása
  • Gyorsabb „válaszok” a környezeti hatásokra

Serkentik a légzést:

  • Gyorsabb fejlődés
  • Nagyobb növényi termékmennyiség (zöldtömeg, termés)

Növelik a stressztűrő-képességet:

  • Pl. a sejtmembrán áteresztő képességének javításával
  • Ha a sejtoldat töményebb lesz, javul a fagytűrés,
  • Megmarad a sejtek turgora (sejten belüli nyomás), később jelentkezik a hervadás
  • támogatja, serkenti az élettani folyamatokat, de nem bizonyos folyamatokat, mint a hormonok, hanem az aktuálisan „szükséges” folyamatokat, amelyek éppen aktívak a növény adott fejlődési szakaszában (általános anyagcsere, légzés, enzimtevékenység, fehérjeszintézis)
  • Stressztolerancia, ellenállóképesség növelése + gyorsabb környezeti hatásra adott válaszok
  • A levélre vele együtt kijuttatott egyéb anyagok növénybe való bejutását egészen a sejtszintig segíti. Ez több mint egy adjuváns, mert az a jobb tapadást és terülést segíti, illetve maximum a levél felületén lévő viaszrétegen való átjutást. A keláthatás előnyt jelent akkor, amikor
    • Hideg időben lassul az anyagfelvétel és a nedvkeringés
    • Lassú hatáskifejtésű növényvédő szerek alkalmazásánál (pl. szulfonil karbamidok, szelektív egyszikű irtók)
    • Esős időben, amikor vékony a viaszréteg és lerövidül a permetezési forduló (kertészeti kultúrákban)
    • A kiadott lombtrágyák hatóanyagai 100%-ban hasznosulnak