Brüsszel védené a gazdákat


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.06.06.

Brüsszel védené a gazdákat

Az európai a gazdákat képviselő brüsszeli székhelyű szervezet, a COPA-COGECA szerint a mezőgazdasági termékek fogyasztói árából a termelők csak 21 százalékot kapnak, a többi az élelmiszeripar és a kiskereskedők zsebébe vándorol.

Az utóbbi években nemcsak a tejtermelők panaszkodtak, hogy a termelési költségeknél olcsóbban kell értékesíteniük, az Európai Bizottság szerint pedig a mezőgazdasági termelőknek késedelmes kifizetésekkel, utolsó perces megrendelés lemondásokkal és egyoldalú szerződésmódosítással kell szembenézniük. Ezért az Európai Bizottság betiltaná a tisztességtelen kereskedelmi módszereket.

A tervezet szerint többek között be kellene tiltani a késedelmes kifizetéseket, a megrendelések utolsó pillanatban történő lemondását, a szerződések egyoldalú vagy visszamenőleges módosítását. A kereskedők vagy egyéb megrendelő csak abban az esetben küldhetné vissza a termelőnek az eladatlan élelmiszereket, ha arról a felek előzetesen megállapodtak.

Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa rámutatott, hogy a kezdeményezéssel azokat támogatják, akik önhibájukon kívül, gyenge tárgyalási pozíciójuk miatt ilyen tisztességtelen módszerek áldozataivá válnak.

A tervezet szerint – amit még el kell fogadnia a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek – a tagállamoknak létre kell hozniuk egy, az új szabályozás végrehajtásáért felelős közigazgatási szervet, amely a bizonyított jogsértéseket szankcionálhatja, és vizsgálatokat is kezdeményezhet.

Forrás:

Syngenta blog