Birs- Régi, jellegzetes ízek újra felfedezése


  • Kertész Portál
  • |
  • 2017.10.12.

Függetlenül a feldolgozás formájától (pálinka, zselé, gyümölcslé, lekvár, sajt, …) mind a modern konyha, mind „nagyanyáink” konyhája nagy szeretettel alkalmazza, alkalmazta a birset. A modern konyhaművészetben a birs újrafelfedezése tapasztalható. Ennek appropóján szeretnék egy kis áttekintést nyújtani a Magyarországon általánosan használt birsfajták (Bereczki, Konstantinápolyi) mellett megjelenő, Európában egyre népszerűbb, leggyakrabban használt birsekről, a Cydora RobustaR, a Leskováci, a Vranja és a Rea’s MammothR fajtákról.

Cydora RobustaR

Védett fajta, a licence-adója a német ARTEVOS csoport.

Napjainkban a birstermesztés legnagyobb rizikófaktora a „tűzelhalás”. Ez a fajta lehetővé teszi, hogy csökkenthető legyen a kockázat, mivel rendkívül ellenálló erre a baktériumos betegségre.

Növekedési erély: fiatalon erős, később közepesen erős növekedésű.

Érési idő: október elején- közepén szedhető, októbertől novemberig fogyasztható.

Megjelenése: körte alakú, éréskor szép, sárgára színeződő, intenzív illatú birs, húsa jellegzetes birs ízzel. Gyümölcs húsa pépesen krémes sárga. Héja közepesen vastag, enyhe molyhossággal.

Terméshozam: korán termőre fordul, rendszeresen, bőven terem. Nemesítője szerint öntermékeny.

Felhasználás: sokoldalú ( pálinka, lekvár, zselé,…).

Ellenállóság: Erwiniával (tűzelhalás), levélfoltbetegségekkel és Botrytissel szemben nagyon jó az ellenállósága.

 

 

Leskováci

Régi, balkáni eredetű fajta, mely szerb források szerint Délvidékről, vagy Törökországból érkezhetett Szerbiába.

Növekedési erély: fája nem túl erős növekedésű, lapított, széthajló koronát nevel.

Érési idő: Szeptember végén, október elején szedhető, utóérés után decembertől januárig fogyasztható.

Megjelenése: gyümölcse közepes méretű, alma alakú.

Terméshozam: korán termőre fordul, igen bőtermő. Ajánlott porzópárja a Vranja.

Minősége: sokak szerint elmarad a Bereczki mögött, héja vastag, molyhos, bordázott. Húsa sárgás fehér, édes, illatos. Hússzínét főzés után is megtartja.

Felhasználás: sokoldalú. Szerbia első számú birs pálinka alapanyagát ez a fajta adja.

Ellenállóság: toleranciával nem rendelkezik az ismert birs betegségekkel szemben. Magyar termesztők szerint Tűzelhalásra még fogékonyabb a Vranjánál is, pedig az irodalmi adatok ezzel ellentétesek!

1. kép Cydora RobustaR

 

                                                                          2. kép Leskováci héj színe                   3. kép Leskováci héjának molyhossága

Vranja

Európában elterjedt és termesztett, régi szerb birsfajta. Elterjedését annak köszönheti, hogy kiváló pollenadója a Leskovácinak és e mellett igen nagy méretű, körte alakú gyümölcsöket terem. Fája erős növekedésű, feltörő ágrendszerrel.

Hibája: korai virágzású, a késő tavaszi fagyok károsíthatják. Ellenállósága a Leskováciéhoz hasonló.

 

            4. kép Vranja                                               5. kép Rea’s MammothR

Rea’s MammothR

Régi fajta, Angliában és német nyelvterületű országokban használt fajta, a Portugál birshez hasonló minőségi paraméterekkel és igen nagy gyümölcsmérettel.

Októberben szedhető, novembertől januárig fogyasztható. Gyümölcse körte alakú, fénylő sárga héjú, enyhén molyhos. Éretten a húsa nem túl kemény.

Fája egészséges lombozatú, rendszeresen bőtermő.

 

Ezek a fajták nagyüzemi termesztés mellett házi kerti termesztésre is kiválóan alkalmasak. Magyarországon is megvásárolhatók az oltványaik a PALESITS Faiskolai Kft.-től. (2730 Albertirsa, Baross u. 14/1.)

 

Fedezze fel Ön is a régi ízeket ezekben az új és régi birs fajtákban!

 

 

Palesits Faiskola honlapja

                                                                                                               Palesits Zsolt

                                                                                    PALESITS FAISKOLAI Kft.

+36 30 557 3964