Bioalma Szakmai nap - 2018


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.10.10.

A Tész-Ész Nonprofit Kft és a Penta Familia Szövetkezetet szeptember 27.-én tartotta meg a Bioalma Szakmai Nap című programját.

A rendezvény Szabó István jéghálós bioalma ültetvényében kezdődött. Az ültetvény 6,5 hektáron helyezkedik el, 2014-ben telepítették. A másik ültetvény 3,7 hektáros, amit 2003-ban telepítettek. István 2003-ban kezdett el gyümölcsöt is termelni; azért fogott hozzá az alma termesztéshez, hogy több lábon álljon. Addig csak szántóföldi kultúrákkal foglalkozott. István elmondta, hogy minden hibát elkövetett, amit csak el lehetett. (Három évig nem metszették a fákat, stb). Később tudatosan folytatták a termelést, 2009-től pedig Illés Attila lett az ültetvény szaktanácsadója.

2014-ben úgy választották a fajtákat, hogy még nem gondolkodtak biotermesztésben. Istvánnál megtalálható jelenlegi almafajták: Gála Femdeca és Gála Must, Red Jonaprince, Red Idared, Golden Reiders, Fuji Fubrax, Red Chief, Idared, Mutsu, Jonagored. István 2016 december elsejével lépett be a biogazdálkodásba hivatalosan. Akkorra már meglévő technológiák alapján indították el a művelést, hogy étkezési bio almát tudjanak termeszteni.

 

  1. fotó: Bioalma ültetvény meglátogatása (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

Tapasztalatok a bio étkezési almáról

„Ha bemegyünk a sorok közé, akkor látni lehet, hogy nem tökéletes az ültetvény” - kezdte így a tapasztalatait a termelő.  – „De a Red Jonaprince-re ránézve nem panaszkodhatok.”

Az idei év legnagyobb problémáját a levéltetvek jelentették. További problémát okoz a vértetű, aminek a megjelenése sokkal jellemzőbb az új ültetvényekre, mint a régi területekre. Számos kísérlet után megállapították, hogy kézi pisztoly segítségével, nagy nyomással könnyedén el lehet távolítani a vértetveket, axiálventillátoros permetezőgéppel történő sima permetezés során viszont nem sikerül leszedni a pamacsos bevonatot a fákról.

 

2. fotó: Vértetű fertőzés az alma ágon (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

István vásárolt egy damilos soralj tisztítót, amit sortisztítónak is neveznek. A vértetű a törzsön mászik fel, ebből kifolyólag a törzs folyamatos tisztításával remélhetőleg vissza lehet fogni a károsítást. További megoldásként tervezik jövőre több olajos készítmény alkalmazását is.

Nagy probléma az almamolyok jelenléte is, melyek ellen a legnagyobb védelmet a háló adja. A moly kártétele alacsony a jéghálós ültetvényben, jelentős hányada a terület szélén látható. Az öreg ültetvényben légtérterítést alkalmaznak, valamint Dippelt is használnak. A jégháló a napégéssel szembeni védelemként is szerepet kap. István saját bevallása szerint nem is csinálna bio ültetvényt jégháló nélkül, hiszen ezekben a jégháló jelentőség még nagyobb, mint a hagyományos ültetvényekben. 

A területen már kiépítették az öntözőrendszert, de csak jövőre üzemelik be.

Tiszavasváriban elég jók a talajadottságok, az öntözés hiánya ellenére sem volt probléma  a gyümölcsmérettel. Az öntözéstől azt remélik, hogy több termés marad a fán. Gépeik között egy gyökérmetsző is megtalálható, amit az öntözés beindulása után várhatóan munkába is állíthatnak, hiszen túlméretes almatermésre számítanak.

 

  1. fotó: Bioalmák (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

Tápanyag-gazdálkodás szempontjából új irányba indul el a termelő: a tiszavasvári bioüzemben keletkezett, bio minősítéssel rendelkező mellékterméket, az Iszapot fogja felhasználni, mivel az gyakorlatilag egyenértékű a szerves trágyával.

Növényvédelemmel kapcsolatban is elhangzott néhány fontos információ: varasodás ellen rézzel kezelnek, valamint Red Jonaprince hajlamos a perzselésre.

A bio alma piacra állítása több bio termelő összefogásával lehetséges a nagyobb mennyiségű áru biztosítása érdekében.

 

Az étteremben a szakmai nap keretén belül Keczkó Péter üdvözölte a jelenlevőket. A Penta Familia Szövetkezet nevében beszélt a biotermesztés jelentőségéről. A szövetkezet kiemelt feladata egy új pályázat keretén belül a biomeggy és a bioalma előállítása bébiételek alapanyagaként.

Elsődlegesen feldolgozási tevékenységet fognak végezni kizárólag bioalma és biomeggy felhasználásával, ami a jelenlegi legkorszerűbb aszeptikus rendező gép beépítésével kerül megvalósításra.