Az ültetvények talajlevegőztetése, mint szolgáltatás


  • Kertész Portál
  • |
  • 2017.08.23.

”Az oxigénigényes gyökérműködés megfelelő szerkezetű, porozitású talajban működik jól.  A jó talajszerkezet feltétele a fajgazdag talajlakó szervezetektől tevékeny, jó tápanyag szolgáltató talaj.

    A szántóföldön a tarlómaradványok és az évenként akár többszöri magágy készítés, mind a talajéletre, mind a szerkezetre kedvező hatású.

    Gyümölcsösnél a telepítés előtti forgatás után hajlamosak vagyunk megfeledkezni a talajszerkezetről, talajlazításról. Az ugarolás, a többszöri gépi munka tovább rontja a helyzetet. (A mechanikai altalajlazítás nem terjed, nincs hozzá megfelelő eszközünk, vagy a talajlazítók lóerő igényesek, bántják a gyökérzetet?).”                                

/dr. Magyar Károly/

 

A talajlevegőztetést, 1927-ben az USA-ban szabadalmaztatták először. Ezt Szovjetunió 1975, Magyarország 1982, Japán 1983, Németország (NSZK) 1984-85, USA 2005 követték.

Az elmúlt 3,5 évben szolgáltatott  1000 ha terület 98%-a tömörödött volt. Gyakori, hogy egymás alatt kettős „eketalp”- réteget kell áttörnünk. 70 cm-nyi levegőtlenségre is akadt példa.

Ezen rétegek a kiépített öntözőrendszer és a nagymennyiségű csapadék ellenére szárazak, gyakran víz-záróak, amely rejtett a gazdálkodó előtt is.

Ha a mélyszántás utáni – átlevegőztetett – talajba kiültetett csemeték növekedési erélyére -egészségi állapotára visszagondolunk, – pedig az oltványok gyökérzöme a faiskola földjében maradt - akkor a jelenben hiányérzetünk támad.

A letömörödés nem múlik el magától. Az eljárásnál alkalmazott légköri levegő felhasználása környezetbarát.

3 db építőipari gép szinkronizálásával elérhetővé vált az, hogy 12 bar nyomású levegőt egy 5 cm átmérőjű, 82 cm hosszú lenyomótüskével a talajba juttassunk. A gépkapcsolattal 4. éve szolgáltatunk.

 

                               TELJESÍTMÉNY:

1500 db munkaművelet/nap: 2-2,5 Ha/nap

VÁRHATÓ HATÁSOK:

- az ültetvény élettartamának  

   növelése  (3-5 év),

- a nyereségtermelő képesség

  emelése (20-50%),

- a fapusztulások  kivédése,

- az ültetvény megelőző belvízvédelme.

 

  Faragó Endre

  kertészmérnök 

  tel.: 70-39-55-900

 

www.talajlevegoztetes.hu