Az a drága holland föld


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.06.07.

Az Eurostat nemrégiben kiadott adatai szerint 2016-ban Hollandia volt a legdrágább uniós tagország ­– a termőföld kereskedelmi értékének szempontjából.

Mindenesetre egy hektár művelhető területért nem sok vállalkozó képes 63 ezer eurót (mai árfolyamon csaknem 19,6 millió forintot) adni, márpedig az Eurostat szerint két éve ennyi volt holland a föld átlagára. Táblázatunkban a vörös pötty azt jelenti, az illető országban átlagosan hány ezer euróba került egy hektár föld két éve, a függőleges pálcikák pedig a minimum és a maximum árakat mutatják azokban az országokban, ahol nagy volt a szórás.

Nagy volt az adatok szóródása a második legmagasabb átlagárú Olaszországban, míg a harmadik helyen álló Luxemburgban nem szórtak az adatok. A negyedik helyen álló Egyesült Királyságban átlagosan 25 742 euróba (8 millió forint) került egy hektár, ami a Brexit után nyilván esni fog, míg a francia és a spanyol földek ára talán már idén is emelkedik. Hogy miért?

Két éve, 2016 júliusában, amikor még el sem kezdődtek a Brexit-tárgyalások, a brit nyárigyümölcs szövetség már azzal riogatott, hogy a termesztők áttelepülnek más EU-tagországba, ha a későbbiekben nem jöhetnek a gyümölcsszedő idénymunkások.

Évente 30 ezer idénymunkás szokott érkezni Angliába, de 2007-ben és 2008-ban, valamint tavaly valamilyen okból kevesen jöttek, így a növények egy része betakarítatlanul maradt a földeken. Ha ez idén is megismétlődik, farmerek úgy is dönthetnek, hogy nem termelnek veszteségesen, de úgy is, hogy átköltöznek a kontinensre. Ez pedig felhajtja a termőföld árakat.

 

Forrás:

Syngenta blog