Angus, a robot


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018.10.16.

A kaliforniai technológia-startup, az Iron Ox úttörő szerepet tölt be a robotika és a beltéri mezőgazdaság jövőjének alakításában. A cég termelési kapacitása évi 26 ezer fej saláta, mert új technológiája révén harmincszor nagyobb mennyiséget érhet el, mint a hagyományos gazdaságok.

Az Iron Ox salátagyárát egy 720 négyzetméteres raktárban hozták létre, amelyet természetes fény világít be, de talaj helyett a vállalat hidroponikus rendszert vezetett be, amely közvetlenül a gyökérbe szállítja a vizet, a tápanyagokat és az oxigént. A növények 25, nagyméretű tálcához hasonló modulokban növekednek, de nem emberek, hanem Angus, a 450 kilogrammos robot gondoskodik róluk.

A hidroponikus modulokból az „Agy” nevű felhőalapú rendszer gyűjti adatokat, majd közvetlenül elküldi az információkat Angusnak, aki így tudja, melyik/ termények/ fej saláták  állnak készen a leszedésre.

Amikor az Agy azt mondja Angusnak: hé, a 14. modulban éppen beérett a bok choy (bordás kel), a robot odamegy, fogja a több mint három mázsás modult, és viszi a csomagolóba. Ha viszont csak egy-egy növény érett meg a modulban, Angus a kapott koordináták alapján precízen megtalálja.

A robot „szeme” ugyanis a sztereo fényképezőgépekhez hasonló, és az így gyűjtött 3D adatok folyamatosan áramlanak az Agyba, amely nem csak az egyes növények helyét tarja számon, hanem egészségi állapotát is, és ha bármi gyanúsat észlel a leveleken, riasztja Angust, hogy ideje a permetezésnek.

 

Forrás:

Syngenta blog