Xanthomonas arboricola pv. pruni baktérium megjelenése őszibarackban


  • Gyümölcs Zöldség
  • |
  • 2017-02-28

Szilván már megtalálták, őszibarack, kajszibarackon még nem bizonyított magyarországi jelenléte!

Károsító biológiája, életmódja:

A kórokozó alapvetően a fertőzött gazdanövény kéreg és szállító szöveteiben telel át. Áttelelhet a gazdanövény rügyeiben, de akár a lehullott fertőzött levelekben is (amennyiben azok a tél folyamán nem rothadnak el). A vegetációs időszak elején a nedvkeringés kezdetét követően a szövetekben áttelelő baktériumsejtek felszaporodva tavaszi fekélyes sebeket képeznek. Ezekből a fekélyekből a lecsapódó eső, szél, rovarvektorok és esetleg öntözővíz segítségével a baktériumok a levelekre kerülve a légcserenyílásokon behatolva levélfertőzést okoznak. A fertőzött levelekben felszaporodó baktériumtömeg a hajtásokra kerülve elindítja a nyári fekélyes sebek kialakulását, ezekben azonban a kórokozó a vegetáció során elpusztul. A baktérium a még teljesen be nem érett hajtásokba kora ősszel levélhulláskor a levélripacsokon keresztül jut be, és a fertőzés következtében kialakuló fekélyekben telel át.

A kórokozó felszaporodásának és terjedésének a mérsékelten meleg, csapadékos, szeles időjárás kedvez, ezért a száraz területeken, illetve évjáratokban a betegség fellépése és terjedése nem jellemző.

Legfontosabb gazdanövényei:

Csonthéjas fajok:

  • őszibarack
  • kajszibarack
  • szilva
  • japán szilva (Prunus salicina)
  • mandula

További előfordulásai:

Kártétele a cseresznyén, meggyen is ismert.

Tünetek:

A tünetek az őszibarack levelének fonákján apró fakózöld, esetleg vízzel átitatott kör alakú, vagy szabályos foltok formájában jelentkeznek, a foltok később megnagyobbodnak, szögletes formát, sötét bordó, barnás színt öltenek, a foltok körül a levélszövet elsárgul. A fertőzött szövetek kihullanak, a levél úgy néz ki, mintha söréttel átlyuggatták volna.

1. kép: Baktérium tünet levélen (U. Mazzucchi, EPPO)

Az őszibarack gyümölcsön apró, kör alakú foltok jelennek meg a felszínen, amelyek besüppednek. A foltok vagy teljes felülete, vagy csak a széle vízzel átitatott, sötétzöld színű. A gyümölcs növekedésével a folton, vagy a folt körül a gyümölcs felreped, korai fertőződéskor a repedés intenzív lehet. A foltokból gyakran mézgafolyás figyelhető meg.

2. kép: Baktérium tünet gyümölcsön (H.L. Keil, EPPO)

A tavaszi fekélyek a vesszők végén keletkeznek apró, kezdetben vízzel átitatott, az egészséges vesszőhöz képest sötétebb felületi sebek formájában, amelyek meghosszabbodva akár 10 cm hosszúságot is elérhetik.

A hajtásokon, a nyár folyamán keletkezett fekélyek ugyancsak vízzel átitatottak, sötétlila színűek, később besüppednek, kiszáradnak, de a szegélyük megőrzi vízzel átitatott jellegét.

Kajszin a kialakult fekélyes sebek akár 2-3 éven át is aktívak maradnak, a kezdetben viszonylag sima felületű fekélyek mély sebekké alakulnak, amelyek eldeformálják, vagy akár el is pusztítják a gallyakat, ágakat.

3. kép: Gyümölcsön lévő tünetek (U. Mazzucchi, EPPO)

Terjedés módja:

Hazai előfordulása bizonyított, széleskörű megtelepedése azonban még nem következett be.

A kórokozó felszaporodásának és terjedésének a mérsékelten meleg, csapadékos, szeles időjárás kedvez.

A kórokozó nagyobb távolságokra szaporítóanyaggal (oltásra, szemzésre szánt anyaggal is), ültetvényen belül csapódó eső, szél, esetleg rovarvektorok útján terjed. Ültetvényen belül metszőollóval is átvihető, ezért egyes vélemények szerint a nedvkeringés megindulását követően végzett metszési munkák a kórokozó terjesztéséhez jelentősen hozzájárulhatnak.

Mivel a betegség szinte valamennyi gazdanövény gyümölcsén is jelentkezik, a kórokozó széthurcolása gyümölccsel is lehetséges, ennek járványtani jelentősége azonban elhanyagolható.

A Xanthomonas arboricola pv. pruni  baktérium okozta tüneteket mutató képek forrása: https://gd.eppo.int/taxon/XANTPR/photos

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Pécsi Bakteriológiai Laboratórium