Sárgarépalégy a gumós zellerben: nem elhanyagolható probléma


  • Kertész Portál
  • |
  • 2017-05-30

A gumószeller termesztésben egyre nagyobb problémát okoz a sárgarépalégy. A zeller földeken egyre többször láthatók olyan sárguló foltok, amelyek már jól ismertek a sárgarépaföldeken és amelyet a sárgarépalégy okoz.

A zellerföldeken a sárga fogólapok kihelyezésére ugyanazok az elvek érvényesek, mint a sárgarépában. Parcellánként öt db sárga fogólapot célszerű kihelyezni azokon a helyeken, ahonnan sárgarépalégy berepülése várható.

1. kép: Az első rajzás lárváinak rágása az apró gyökerek rezesre színeződését okozza

Ez várható onnan pl. ahol ernyős virágzatú növényeket termelnek, bozótos területek vagy kiskertek vannak, vagy az uralkodó szél irányából várható betelepülés. Mint a sárgarépánál, célszerű a védekezést akkor megkezdeni, amikor a fogólapokon átlag háromnál több légy látható. Belgiumban a dimetoát (Perfection 400 EC, Dimistar Progress), lambda-cihalotrin (Karate Zeon, Ninja) deltametrin (Decis EC 2,5, Patriot) szereket engedélyezték a zellerben sárgarépalégy ellen, Hollandiában jelenleg nincs bejegyzett szer a sárgarépalégy ellen. Erős fertőzés idején eseti engedélyt adnak bizonyos szerekre. 2012-ben a holland termelők eseti engedélyt kaptak a Perfekthion, 2013-ban a Coragen szerekre a sárgarépára, pasztinákra és zellerre. Az utóbbi szer Belgiumban a gyümölcsökre és szamócára már engedélyezett. Nem egyszerű azonban a zellerben új hatóanyagot találni és bejegyeztetni a szermaradvány problémák miatt.

Kárkép a földön és a gumón

Az első fertőzések nagyon korán, már a palántanevelő ládákban megtörténhetnek. A palántanevelésben a vetőmagkezelés (coating, Phyto-Drip en dummy-pil) és a palántanevelő ládákban a palánták kezelése jó megoldást kínál. A termőföldön korai fertőzés esetén jól látható a növények lemaradása vagy erős fertőzésnél a növények pusztulása. Tipikus kárkép öt-hat héttel az első rajzás után az oxidációtól rezesre színeződő sok apró gyökér a lárvák rágási helyén. Emiatt a növények nem tudnak elég vizet és tápanyagot felvenni, legyengülnek és növekedésben visszamaradnak. Mivel még csak ekkor kezdődik meg a gumófejlődés, még nem találunk lárvajáratokat a gumókon. A második rajzási hullám okoz elsősorban olyan károkat a gumóban, amely értékesíthetetlenné teszi a termést.

Kísérletek

Az Inagro Intézet három egymást követő évben végzett növényvédőszer hatékonysági kísérleteket zellerben. 2011-ben a Prinz (Nunhems) fajtával vizsgálták a Belgiumban bejegyzett három hatóanyagot.

2. kép: A második rajzás a gumóban okoz károkat

Mivel a fertőzés nem volt jelentős mértékű és csak egyszer lépte át a veszélyességi küszöböt, egyszeri permetezéssel megállították a fertőzést, a három hatóanyag között nem találtak jelentős hatásbeli különbséget. 2012-ben és 2013-ban a Monarch(Nunhems) és a Diamant (Bejo) fajtákkal végezték a kísérleteket. A fertőzés mindkét évben jelentős mértékű volt. Erős volt az első és a második rajzási hullám is.

3. kép: A növények fejlődése jelentősen elmarad a kezeletlen területen

A hatóanyagokat a vetéskor valamint közvetlen a kiültetés előtt ill. közvetlen a kiültetés után is vizsgálták. Szintén vizsgálták a hatóanyagok tartamhatását. A növényvédelmi kezeléseket mindkét rajzási hullámban kétszer végezték. Több, még nem engedélyezett hatóanyagot is kipróbáltak, ezek eredményeit azonban nem ismertették. A kísérletekből kiderült, hogy a bejegyzett hatóanyagokkal a többszöri kezeléssel az eredményekben nagy eltérést nem tapasztaltak. Mint a sárgarépánál, a termelők a sárga fogólapokkal meghatározhatják a védekezés legjobb időpontját és hatékonyan tudnak védekezni a sárgarépában használt rovarölőkkel.

 

A Proeftuinnieuws cikkét (2013/21) referálta Malatinszki György.

 

A cikk a Zöldség-Gyümölcs Piac és Technológia 2015/3. lapszámában jelent meg.