Öntözőrendszer kiépítésének lépései Mire kell odafigyelnünk, ha egy ilyen berendezést szeretnénk


 • Gyümölcs Zöldség
 • |
 • 2017-02-27

Ha öntözőrendszer kiépítésében gondolkozunk, az alábbi kérdések merülhetnek fel bennünk:

 • Honann lesz vizem?
 • Mennyi vízre van szükségem?
 • Milyen a földem?
 • No de ki tervezzen?
 • Csepegtető, esőztető, mikroszórófej?
 • Végül is mit vegyek? Kitől vegyem?
 • Legózok és önnmegvalósítok, vagy szakemberre bízom?

Az elején tisztázandó sok minden a fenti kérdésekből. Előszőr is fontos kérdés, hogy csak vizet akarok pótólni, vagy professzionális távfelügytettel rendelkező öntöző tápodatozó rendszeren keresztül szinte már kényeztetetem, kiszolgálom a növény igényeit. Persze fontos kérdés mennyi pénzem áll rendelkezésre, de fontos, hogy a rendelkezésre álló pénzübkből a lehető legtöbbet hozzuk ki.

A legfontosabb, hogy a környezet, azaz jelen esetben a talaj védelme érdekében csak annyit öntözzünk műtrágyázzunk, amennyi szükséges.  Ezzel a pénztárcánkat is nagymértékben óvjuk.

 1. Víz:

A víz rendelkezésre állása mellett az is fontos milyen az a víz? Sajnos sokszor nem megfelelő számunkra Magyarországon főleg a kutak vize, ezért kezelni kell. A folyóvizekre elengedhetetlen az algaszűrés, és az, hogy friss víz legyen. Vagy még rosszabb a szennyezett, magas pH-jú oxigénszegény víz (ez tavakban vagy tározókban fordul elő, ha nagy mennyiségű a tápanyagbemosódás, és felszaporodnak az algák).

A kutak problémája a homok, vagy lebegő iszap. Ezen kívül a kemény vízből még a vízkő is kiválik.

Mindezek (alga, iszap, homok, vízkő) rendkívül károsak a csepegtető testekre, azok eldugulását és használhatatlanná válását eredményzik akár egy két év alatt!

 1. Tervezés:

Sajnos a tervezés pénzbe kerül és drága. Kútterv, talajvédelmi terv, öntözőrendszer terv. Időigénye 1-4 hónap!

 1. Öntözőrendszer:

Alapvetően a növény meghatározza hogy milyen öntözésre van szüksége. A szamóca pl. felső öntözés nélkül (hűtés, párásítás) nem működik a forró nyarakon. Az öntözés célja is speciális igényeket támaszt, pl. fagyvédelmi öntözés esetén szükség van a víz elvezetésére. A rendszer fejlettségével csökken a karbantartás igénye, de nem nélkülözi a felügyeletet.

Sajnos a vagyonvédelmi kérdéseket is komolyan kell venni.

 1. Tápoldatozás:

Lényeges elem és eldöntendő a dozatronos megoldás (önnfelszívó beoldó rendszerek), vagy AB, esetleg ABC tartály használata. De ha már van ABC tartály, akkor kár kihagyni a spórolás miatt az EC-pH szabályozást.

 1. Megvalósítás esetén mindenképpen szükség van vezető szerelőre és villamos szakemberre, valamint gépi háttértechnikára. A barkácsmódszerek olcsónak tűnnek, de aztán sokba kerülnek az idő előrehaladtával, főleg ha nem is fog a rendszer jól működni. Alapvetően nem az kerül sokba, amin sokszor spórolni akarunk. Sőt ha valamit, akkor spórolni csak ésszerűen érdemes.