Macfrut „A minőségi gyümölcstermesztés jövőbeni irányai” – Rimni, Olaszország 2016. szeptember 9-10.


  • Kertész Portál
  • |
  • 2017-02-23

Program:

Szeptember 14. (szerda): Utazás, szállás elfoglalása, esti szabadprogram

Szeptember 15. (csütörtök):

  • A MACFRUT Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár megtekintése Riminiben
  • fakultatív kirándulás San Marinoba

Szeptember 16. (péntek):

  • Kajszi, őszibarack, cseresznye ültetvények megtekintése Faenza környékén (hazaindulás a délutáni órákban)

A TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. Szentpéteri Tamás szaktanácsadó szakmai vezetésével (Fruttamas Kft.) háromnapos tanulmányúton vett részt az olaszországi Rimini városában megrendezett Macfrut Kiállításon, valamint Sz. Tamás által szervezett csonthéjas ültetvénylátogatáson (Faenza), mely szeptember 14-16. között került megrendezésre. A kiállításon 17 termelő, és 7 szaktanácsadó vett részt. Az expón bemutatásra kerültek a legújabb technológiai és technikai megoldások, a legkedveltebb és legjobb genetikai tulajdonságokkal rendelkező gyümölcs és zöldség szaporító anyagok, a feldolgozó ipar legújabb vívmányai, különleges és egzotikus zöldségek és gyümölcsök, valamint drónok egyaránt.

 

Macfruct: Faeza környéki ültetvények megtekintése

Kajszi ültetvény:

Szakmai vezetőink Nicola de Almonde és Fabri Mauro volt. Akik az Agri TÉSZ dolgozói.

A TÉSZ 4000 tagot mondhat magáénak, gyümölcsöt és szőlőt integrálnak, 170.000 tonna a rajtuk átjutott, forgalmazott árumennyiség.  Elképzelhető, hogy legnagyobb TÉSZ Európában, de biztos, hogy benne vannak a „TOP 5”-ben.

Tagságuk nagy része ezen környékről származik, de vannak köztük északi és déli régiók termelői is. Legfontosabb növényeik a kivi, őszibarack, nektarin, angelino japán szilva, de ezek mellett termelnek még kajszit, almát, körtét.

Első terület Fabricio és Francesco testvérpár nevéhez fűződik. Ezen a területen már dédapjuk, nagyapjuk is gyümölcsöt termesztett. 30-35 ha szilva, 10-12 ha kajszi ültetvényük van, valamint előző évben kivi területük egy ha volt. Szeretnének 8-9 ha telepíteni ’Harvard’ és az egyre népszerűbb sárga húsú ’Gold Tre’ fajtát.

Kajszi ültetvény: ’Foralia’ fajta, ezen a vidéken ez a fajta a jellemző. Mirabolan 29 C alanyon van.

kajszi ültetvény megtekintése

Metszés, koronaforma alakítás:

Amit javasolnak a tagoknak orsó koronaforma esetén a 4,5 m sortávolság, valamint 1,5 m tőtávolság. Különleges növekedéstípusa van. A fa öregedésével a felső részei gyengébbek, alul a törzs erős lesz, növekedési erélye nagy. Fokozatosan alakítják ki az alsó részt. Korona kialakítása az első években nagyon fontos, sorirányú elágazásokat hagyják, a sorból kilógó részeket metszik. Ha erős elágazást mutat, de a sorban van, azt meghagyják, de sor iránytól eltérően ugyanilyen esetben már kimetszik.  Az ültetvény 5-6. nyarán van már túl.  Nagyon fontos a telepítés után egy két évben a zölden való metszés is, alakítják folyamatosan az orsó formát. Amikor még nincs gyümölcshozama, akkor többszöröse lehet a hajtása a növénynek, mint amikor termőre fordul. Ezért kell egy évben többször beavatkozni a megfelelő lombkorona kialakításához. Ha nem lenne folyamatos a metszés, kialakulnak az elágazások és csak az elágazás végén vannak értékes virágok.

A téli metszés novembertől februárig tart, a fiatal ültetvényeknél ezt nyári metszéssel egészítik ki, egy éves hajtásokat távolítanak el a fákról.

Koronaalakításra az erősen növő hajtásokat metszés helyett kötözéses módszert is lehet alakítani, de itt nem jellemző a nagyobb gazdaságokban. Drága eljárás, magasak a munkabér költségek. Általában kisebb termelőknél fordul elő, ahol a családtagok is beszállnak a munkába. Előnye, hogy gyorsabban áll termőre az ültetvény, hátránya, hogy a kötözésnél meghajlott ágak görbületénél erősödik a fa. Metszésnél mindig kialakul olyan hajtás, ami sorirányban van, és sokkal jobban formálható az ültetvény.

Metszésnél nem sebkezelik a fákat, itt is bordói levet használnak, lepermetezik a vágott felületeket. A sérült felület 6 hónapig lehet bemeneteli útja a károsítóknak. A téli metszéstől nem tartanak úgy, mint hazánkban, kicsit más a helyzet, itt nincs annyi fapusztulás, mint Magyarországon. Akinél probléma szokott lenni a fapusztulás, és mézgásodás is jelen van, ott nem metszenek télen.

Jelentős termésmennyiségnél már nem szükséges elvégezni a többszöri metszést, a gyümölcs jelenléte csökkenti a hajtásnövekedést. Késői fajtákon 30-40 t/ha az elvárt termésmennyiség a késői típusú fajoknál.

Növényvédelem:

A legnagyobb problémát virágzás idején a monília okozza. Virághullást, rügykezdemények fertőzését, valamint mézgásodást okoz. Hetente egy permetezés szükséges a virágzás időszakában, de nagyobb eső előtt mindig permetezni kell. Ha visszatérő csapadékhullás következik be, akkor egy héten kétszer is szükséges monília ellen védekezni. A tebukonazol a legjellemzőbb hatóanyag monília ellen, de használnak még boszkalidot, és piraklostrobint is.

Másik jelentős betegség a Xanthomonas sp. és Pseudomonas sp. által okozott fapusztulás. A szaktanácsadó, aki az bemutatót tartotta, ő ’Bordói-lé’-re esküszik, de mindenki rézzel védekezik. Baktériumos fertőzések elkerülése végett ebben az időszakban (szeptember) érdemes nekiállni a védekezésnek, majd lombhullás után még egyszer, ami itt december első két hetében következik be.

Rovarok közül a keleti gyümölcsmoly (Cydia molesta) és a barackmoly (Anarsia lineatella) kártétele ellen kell felkészülni. Általában feromoncsapdát használnak, emamektin benzoát hatóanyagú Affirm, és spinozad hatóanyagú Laser-t használnak.

Gyomirtás: Első évben nincs glifozát használat, mechanikai gyomirtást végeznek el. Fontos, hogy a télbe úgy menjenek bele a növények, hogy tiszta legyen az ültetvény, a sor alja. Ha tiszta az alja, tavasszal is tiszta marad, gyorsabban felmelegszik a talaj, jobb kondícióba kerül a növény.

Öntözőrendszerként két csövet lehet megfigyelni a sorokban. Az első csövet normál öntözésre és tápoldatozáshoz használnak. A második cső pedig koronaalatti szórófejes öntözést biztosít. Két célja van: nyári hőség miatt hűtik az ültetvény. Csapadékmentes hőségben alkalmazzák. A normál csepegtetőrendszer csak kis %-át tudja a területnek átnedvesíteni, de ezzel a korona alatti öntözőrendszerrel a teljes korona alatti gyökérzónát tudja hűteni, nedvesíteni. Ehhez sok víz kell. Másik szerepe a téli fagyok csökkentése.

Szüret előtti öntözés fontossága, hogy a nem megfelelő vízellátás a virágdifferenciálódás rovására mehet. Valamint fontos a szüret utáni fenntartó öntözés. Fél méterenként helyezkedik el egy csöpögtető fej, egy fára három jut. Hőségnapokon akár 3 órán keresztül is megy az öntözés. Talajnedvességet nem mérnek, mert nagyon agyagos a talaj, repedések keletkeznek, és a tenziométer szondájára nem úgy tapad, mint egy átlagos textúrájú talaj, így fals eredményeket lehet kapni.

Bakhátak kialakítása fontos még a fák alatt. Az agyagos talaj miatt a bakhátak tetején jobban megül a víz. Hátrány, hogy a rágcsálók beleköltöznek. Legjobb módszer a rágcsálóirtásra a két tetőcserép közé behelyezendő méreg, amit különböző ízben juttatnak ki. A két cserép között egyéb állatok nem jutnak hozzá, valamint eső esetén nem ázik meg.

Talajművelés itt nem jellemző, mert a folyamatos öntözés mellet a fáknak magasan vannak a gyökereik, és sérülnének a talajművelés következtében. Almában, körtében ez megoldható, kajsziban nem szabad.

Jégháló:

Az ültetvény fölé jéghálót helyeztek. Ennek oszlopai 4,5 m-re állnak ki a talajból, de vannak területek, ahol ez az érték nem haladja meg a 3,5 m-t. Öt fánként van egy betonoszlop, minimális a megdőlése, sorból kilóg, kb. 20 cm-t. A fa tartásában a felső drót játszik szerepet, az alsó drót (közép tájt, kb. 2m) jelenléte az öntözőrendszer tartására szolgál. Ennek hátránya, hogy az alsó drótón leszállnak a seregélyek, kilyukasztják az csöveket. Ennek elkerülése végett egyes termelők a földre fektetik ezeket a berendezéseket, a földre már nem szállnak le a seregélyek, nincs kártétel.

Fagyvédő ventilátor: Általában télen 2 m alatt következik be fagykár. Ventilátor szerepe, hogy keverje át a felső légréteget az alsó fagyos levegővel, megelőzve így a fagyás veszélyt. Ventilátor régen gázolajjal működött, most gázhajtású. Egy ventillátorral 6-8 ha-t tudnak egyszerre védeni, ekkora területnek a levegőjét tudja átkeverni.

fagyvédő ventilátor

Valamint fagyvédő öntözést végeznek. Erő szabadul fel a halmazállapot változás miatt, és a folyamatos öntözés lehetővé teszi, hogy ne alakuljon ki fagy. Lényege, hogy nagy felületet kell biztosítani, a jégképződés nagyobb lesz, ezáltal nő a hőfelszabadulás is.

Az ültetvényben a szemfülesebb jelenlévők észrevették, hogy egyes helyeken fabesűrítés látható. Ennek oka, hogy a Faralia fajta porzásával probléma van, és egy másik fajt be kellett rakni, hogy megfelelő legyen a kötődés. Porzónak több fajtát raknak be, minden termelő másra esküszik. De legjellemzőbbek a ’Pink Cot’, ’Luna’, ’Carmen Top’, Spring Blush.

Szaktanácsadói rendszer:

A szervezetnél 40 fő szaktanácsadó van, akik hetente egyszer összeülnek, megbeszélik, hogy mi a teendő minden egyes gyümölcskultúrához. Megtervezik, leírják, és elérhetővé teszik a gazdák számára. Kifüggesztik a cég falára, interneten közzéteszik. Ha ezen felül is igény van az ültetvény látogatására, azt külön kérésre tudják elérni. Növényvédő szert, műtrágyát minden egyes termelő maga szerez be, de igény szerint csoportosan is történhet.

Tápanyag utánpótlás:

Fiatal ültetvényekben általában MAP-ot használnak. Termőre fordult ültetvényekben szürethez közelítve kálium nitrát tápoldatot.

Használnak még fajtától eltérően virágzás után, kötődéskor Ca-nitrátot. Ha klorózis alakul ki a növényeken, (itt pl. a magas pH miatt 7,5-8) akkor Fe, Mn, Mg-mal tápoldatoznak. Fontos a magnézium pótlás, amit általában magnézium-szulfáttal oldanak meg, ami még a pH-t is leviszi minimálisan.

Cseresznye ültetvény:

A kajszi után egy nagytő állású intenzív cseresznyeültetvényt tekintett meg a magyar csapat. A jól értékesíthető fajták nehezen rakódnak be, erős növekedésűek, ezért kell törpealanyokra szemezni a fákat.

Az ültetvényen található fajok a Regina, Cordia, Fenobia.

Ha Colt vagy sarjmeggy lenne az alany növény, sok évet kellene várni, míg az ültetvény termőre fordulna. 12-13 tonnát szednek le általában egy hektárról.

Alacsony, elágazás nélküli 1 m-es oltványokat telepítettek. Márciusba hajtották végre A telepítést. A metszéseket, gyűrűzéseket rügypattanás állapotában végezték. A rügy fölötti bemetszésen túl gibberellin készítményeket is használnak a jobb növekedés beindulása végett.

sűrű állású cseresznyeültetvény