Keleti cseresnyelégy – Rhagoletis cingulata


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018-06-05

Keleti cseresnyelégy – Rhagoletis cingulata


A keleti cseresznyelégy 1986-ban jelent meg Európában (É-Olaszország és Svájc térségében), Észak-Amerikából hurcolták be. Feltehetően természetes terjedéssel, Hollandia és Németország után 2006-ban Magyarországra is eljutott.

Gazdanövényei:
Cseresznye (Prunus avium), meggy (Prunus cerasus) vad Prunus fajok, japánszilva (Prunus salicina), keserű cseresznye (Prunus emarginata)

Morfológia:
A Rhagoletis fajok megkülönböztetése elsősorban a szárnymintázat alapján lehetséges.
A Rhagoletis cingulata megjelenésében és életmódjában nagyon hasonlít a hazánkban is honos, nem zárlati cseresznyelégyhez (Rhagoletis cerasi L.). A két faj megkülönböztetése elsősorban a szárnymintázat alapján lehetséges.

Keleti cseresznyelégy rajza (Forrás)

Keleti cseresznyelégy szárnyának rajzolata (Forrás)


Kárkép:
A lárva a gyümölcsben fejlődik és táplálkozik. A gyümölcs puha lesz, a mag körüli részek bebarnulnak, állaguk megváltozik. A nyüves gyümölcs erjedni és rothadni kezd. Másodlagos fertőzésnek nyitnak utat.

Életmód:
A Rhagoletis cingulata tápnövényei a cseresznye és a meggy, továbbá ritkábban a vad Prunus fajok. Egy nemzedéke fejlődik ki egy évben és a báb stádium telel a talaj felső rétegében. Az imágók rajzása június elejétől augusztus közepéig-végéig tart. A rajzáscsúcs július elejére-közepére esik. Rövid érési táplálkozás után a nőstény imágók elkezdik a tojásrakást a gyümölcshéj alá. Egy nőstény összesen mintegy 300-400 tojást rak le, egy gyümölcsbe több tojást is helyezhet. Azonban egy gyümölcsben csak egy lárva (nyű) fejlődik ki, amely károsítása nyomán aknákat rág a gyümölcs belsejében és a mag felületén egyaránt. A lárva kifejlődése után – amely körülbelül egybe esik a cseresznye és a meggy érésével - a talajra veti magát, amelynek felső rétegében be is bábozódik. Ebben az állapotban telel át.
A késői érésű cseresznyéknél nagyfokú fertőzést és termésveszteséget tud okozni, mivel később rajzik, mint az európai cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi).

Forrás: Integrált Károsító-specifikus Ellenőrzési Adatlap (IKEA, NÉBIH), Rhagoletis cingulata.


Védekezési lehetőségek:
Előrejelzése sárga ragacslappal, amin a csalogatóanyag is megtalálható. Ezt feltenni minél magasabbra (lehetőleg fa teteje), mert csak akkor ad hiteles eredményt.
Késői rajzása miatt a védekezési lehetőségek minimálisak, ha az élelmezés egészségügyi várakozási időt (évi) is beleszámítjuk. Egy olyan szer van amelyiknek az évi-je 3 nap. Hatóanyaga: lambda-cihalotrin. K. Zeon 5 CS. Kontakt szer, csak azokat pusztítja el, amelyeket elér.

Forrás:

https://ujkarositok.weebly.com/rhagoletis-cingulata-keleti-cseresznyeleacutegy.html