Kajszibarack termékenyülése 2.


  • Kertész Portál
  • |
  • 2017-10-17

A 2017-ben megrendezett Kajszi Szakmai Tanácskozáson Dr. Szabó Zoltán  tartott előadást Kajszibarack termékenyülésének elméleti és gyakorlati kérdéseiről.

Termékenyülés szempontjából fontos tényező a virágzási idő. Évjárattól függően nagyon eltérő lehet. Akár 25 nap is lehet eltérő két évben.

Két dolog befolyásolja a virágzási időt:

1. fajták hidegigénye - virágzási idő függ a téli hideg hosszától, mértékétől

2. hőigény, különböző fajtáknál eltérő hő összeg szükséges.

Ha a déli fajták nem kapják meg az optimális a hidegigényt, eltolódhat a virágzás.

Magyarországon minden fajta hidegigénye kielégül. Azonos fajták közt a virágzási időszak kezdete kis mértékű, kb. 2-3 nap lehet, fajták közti 4-5-6 nap is lehet. A legkorábbi és legkésőbbi fajták virágzási ideje átfedi egymást. Pollenválasztásnál fontos, hogy a hasonló virágzási csoportban lévő fajokat telepítsük.

Pollen átvitel: Külföldön már használnak porzógépeket, valamint vízzel is kijuttatható pollen, ami kevésbé hatékony. A méhek alacsony jelenléte vonta maga után a helyettesítésére kitalált különböző eszközöket. Hazánkban megfelelő a házi méh állomány, amiket ki lehet helyezni az ültetvényekbe, ezzel a megfelelő beporzást segítve.

Viszont a házi méhek nem szívesen repülnek rossz időjárásban, ha a szél fúj, eső esik a kaptárban maradnak.

A házi méhek helyettesítése más porzó szervezetekkel történhet: egyéb idegen és repülő méhekkel, pl. poszméhekkel.

Vadméheknek, fali méheknek fészkelőhelyek kirakása az ültetvényekbe nagy jelentőségű lehet. Poszméhek előnye a házi méhvel szemben, hogy kétszer annyi virágot látogatnak meg ugyanannyi idő alatt és akár 4-5 fokon is repülnek. 

Szabó Zoltán előadásban méhekkel történő kísérleteket is ismertetett, ahol öntermékenyülő és önmeddő fajták termékenyülését vizsgálták úgy, hogy távol tartották a méheket.

Méhek távoltartásával csökkent a terméskötődés, sőt még az öntermékenyülő fajtánál is nagyobb termékenyülést mutatott a méhek jelenléte.