Kajszi nemesítőhelyek Franciaországban


  • Kertész Portál
  • |
  • 2017-10-17

Két nagyobb nemesítő hely található Franciaországban. Az egyik az ESCANDE, ahol klasszikus fajtakereszteződéseket hajtanak végre, és az ebből keletkező magoncokat fogják elültetni, majd tesztelni. Keresztezés által hibridek jönnek létre, a két szülőpártól eltérő tulajdonságúak lesznek. A keresztezés célja, hogy mindkét szülőpár előnyös tulajdonságait magába hordozza az utód, és a hátrányukat ne vigye tovább. Közel 30000 magoncot értékelnek, 4×1,5 m-es tőtávolságban vannak beültetve. Ígéretes növények kiemelése szemmel történik.  Ha úgy látják, hogy magas terméshozamra képes az új fajta, akkor már a klasszikus 6×4 m-es elrendezésben, fél hektáros blokkokat telepítenek a tesztelni kívánt fajtákkal. Ilyenkor megtörténik a genetikai vizsgálatok elvégzése is.

Általában a kerek gyümölcsű fajtákat preferálják, hosszúkás, mandula alakú nem jellemző náluk. Könnyebb a betakarítógépnek ezt a formát kezelni. A piros és bikolor színű kajszik nemesítésének irányába megy ez a nemesítőhely.

A másik Franciaországi nemesítő hely az IPS. A fajtanemesítés főbb irányai az öntermékenység, jó, íz, homogén gyümölcsök, hasonló gyümölcsök a teljes érési sorban. A nemesítő hely hegyes és mandulaalakú fajtákkal foglalkozik. 

ESCANDA fajtajelöltek

 

IPS fajta

IPS fajták

 

Forrás: Szentpéteri Tamás előadása (Fruttamas Kft), Kajszi Szakmai Tanácskozás 2017, Kötcse