Interpoma „Almatermesztés felsőfokon” – Bolzano 2016. november 23-25.


  • Kertész Portál
  • |
  • 2017-02-23

A standlátogatás tervezett helyszínei:

  • Vitafruit faiskola
  • Mazzoni faiskola
  • Fruit Security jégvédőháló rendszer
  • Comavit jégvédőháló rendszer
  • Revo almabetakarító kocsi
  • Voen rovarvédőháló rendszer

 

Első nap egy kísérleti ültetvényt tekinthettek meg a termelők a festői szépségű Dél-Tirolban, ahol a CIVx (Centro Innovazione Varietale) által nemesített Sweet Resistant, Majesty, Isaaq és a még megfigyelés alatt lévő új étkezési rezisztens fajták kerültek eltelepítésre. Az ültetvény térállása 3,5 x 0,5-1 m, korona formáját tekintve pedig szuperorsó. Az ültetvényben nagyszerűen lehetett látni, hogy az új fajtákat a legmodernebb termesztési technológiával gond nélkül lehet termeszteni. A kertlátogatás után lehetőség nyílt Dél-Tirol egyik legnagyobb termelő szövetkezének minden napjaiba betekinteni. A VOG céget 1945-ben alapította néhány termelő azzal a céllal, hogy közösen jobban érvényesüljenek a piacon. A szervezet jelenleg 5200 termelőt számlál, akiktől évente 550.000-600.000 tonna minőségi almát (majdnem a hazai termesztés mennyisége) szállítanak be 10.600 hektárról és értékesítenek. Az átlagos termelői terület nagyság 1,5-4 hektár. A gyümölcs szüretkor főleg román vendégmunkások dolgoznak, akik a szövetkezettől lakást is igényelhetnek. A dolgozók napi 8 órában végzik munkájukat, és az egy órás ebédidőn kívül 2 x 15 perces pihenőket tartanak, amelyekből egy fizetett.

látogatás a VOG cégnél

A cég négy régióközponttal rendelkezik. A Bolzano melletti 50 km-es régió központjában 600 termelő regisztrált ezer hektárral. A termelési információkat saját szaktanácsadói rendszer biztosítja. A látogatók megtekinthették a cég csomagoló-válogató és hűtőházát. A 24 órában működő, teljesen automata válogató gép (2. ábra) több, mint 40 vizes folyosóval rendelkezik, óránként 20-22 tonna almát képes felületi és belső hibára leválogatni. A hiba kiszűrését a másodpercenkénti több fényképet készítő automata egység végzi, amely a fénykép készítése közben meg is forgatja a gyümölcsöt, másodpercenként ötöt, és azok adatait tárolja is. A válogató géphez egy nagynyomású tartályláda mosógép is tartozik.

Greefa válogatógépsor

A leválogatott alma ezután két helyre kerül. Amennyiben a leválogatott alma még nem kerül értékesítésre egy szintén teljesen automatizált, 6.000 tartályládát befogadó hűtőházba kerül, ahol a gyümölcsöket 10-12 napig tárolják. Ezen kívül a régió központ 140 másik hűtőkamrával rendelkezik, ahol már hosszabb időre tárolják a gyümölcsöket. A közvetlenül leválogatott vagy tárolás utáni gyümölcsök a csomagoló egységbe kerülnek, ahol a helyi lakosok a gyümölcsöket nyolc soron a megrendelői igények szerint különböző göngyölegekbe (egysoros, kétsoros, ömlesztett, teleszkópos impregnált dobozok, fém rakoncák, zacskós kiszerelések) csomagolják. Az integrált, ellenőrzött rendszer tökéletességéből adódóan a reggeli rendeléseket estére el tudják készíteni, illetve a kicsomagolt árut teljes mértékben vissza tudják követni egészen a kertig. A Global Gap rendszernek köszönhetően csak minőségi terméket fogadnak be és értékesítenek.

A szervezetnek köszönhetően a termelők számára sok dolog leegyszerűsödik: egy növényvédő szer vásárlás során nem a termelőknek kell külön-külön egyeztetni a gyártókkal, hanem a szervezet ezt megteszi helyettük, így akár 20-40%-os árengedményt is el tudnak érni egy-egy növényvédő szer árából. A cég központi szerkeverővel rendelkezik, ahol előkészítik a tankkeveréket.

Az Interpoma kiállítás megtekintésére a második napon került sor. A világon egyedülálló kiállítást kétévente rendezik meg. Az idén közel 370 kiállító, 17 országból állította ki termékeit, illetve szolgáltatásait. A gyümölcstermesztéshez szükséges mindenféle kelléket meg lehetett találni a kiállítók között. Számos jég elleni védőháló támrendszert gyártó és forgalmazó cég jelent meg. A jég elleni védő rendszerek mellett két újdonság keltette fel az érdeklődést. Az egyik ilyen dolog a főleg cseresznye repedése ellen alkalmazható eső elleni fóliarendszer volt, a másik pedig a teljes felületet vagy éppen csak a sorokat takaró jég elleni védőrendszer, a “Keep in Touch” rendszer.


VOEN-keep in touch

FruitSecurity jégháló rendszerek

 

Permetező gépeket gyártó, forgalmazó cégek termékeit is meg lehetett találni. Újdonságnak számít már néhány éve az önjáró szedőkocsik. A szedőkocsi lényege, hogy egyszerre két oldalt, 6 szedő, 3 szinten szedi a gyümölcsöket. A gyümölcsöt leszedése után egy futószallagra helyezik, és az automata rendszer belehelyezi azt a tartályládába. Egy ilyen szedőkocsi értéke meghaladja a 8 millió forintot. Előnye viszont, hogy használatával időt takaríthatunk meg, és a gyümölcs nem törődik.

A válogató gépeket gyártó cégek (Unitec, Grefa, Longobardi, Aweta, Maf Roda) is felsorakoztatták professzionális gépeiket, amelyek nemcsak felületi, hanem beltartalmi értékek alapján is tud válogatni.

A leszedett leválogatott gyümölcsök tárolására alkalmas göngyöleg gyártók és hűtő tárolási technológiát értékesítő cégek is bemutathatták termékeiket. Egy műanyag tartályláda értéke 3-4-szerese egy itthon kapható fa tartályládáénak, azonban egy ilyen láda több előnnyel is bír: moshatóak, nem penészedik be, míg a fa magába szívja a nedveséget, és bepenészedve megfertőzheti a gyümölcsöt, kellemetlen ízt és szagot adva annak. Élettartama pedig hosszabb, mint a fa tartály ládáké.

A minőségi gyümölcs elérése érdekében pedig elengedhetetlen a megfelelő tápanyagutánpótlás. A látogatók számos lombtrágyát gyártó cég termékeit ismerhették meg.

Minőségi gyümölcsöt azonban minőségi oltványokkal lehet elérni. A tanulmányi úton részt vevőknek a Salvi faiskola standján lehetőségük volt megkóstolni a Sweet Resistant fajtasorozatot (Gaia, Smeralda, Rene? civ, Gemini, Fujion) a szintén rezisztens Isaaq civ és Modi-t, illetve a nem rezisztens Majesty, Fujiko?és Fuji KIKU? Fubrax? Rubens, Fuciv-B, Gala ?Norge?, fajtákat (5. ábra), (ezen fajták kóstolásásra az Agromash Expo-n is lehetőség nyílik a G pavilon, 203D standján).

A kiállításon ellátogattunk a MAZZONI faiskola standjához, ahol Szentpéteri Tamás mutatta be a cég almafajtáit, a Vitafruit faiskolát pedig Csősz Péter, de ellátogattunk a REVO almabetakarító gépeket bemutató standjához is.


SALVI

Bibaum-MAZZONI

 

dél-tiroli alma ültetvény