A FruitVeb Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a HAND Kft., a Debreceni Egyetem, az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. és a NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Újfehértói Kutató Állomás szervezésében megrendezésre került a III. Posztharveszt Konferencia „A minőségi gyümölcs és zöldség útja a fogyasztó asztaláig”címmel.
A találkozó a 2016. december 9-én tartották a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Színházteremében került megrendezésre.
Jávor András rektorhelyettes nyitóbeszédében elmondta, hogy az olcsó, mennyiségi árutermelést a minőségi, versenyképes termékek váltották fel, a felgyorsult globalizációra és a változó társadalmi igényekre reagálni kell. A Debreceni Egyetem tudás- és adatbázisával, kutatóintézeti hátterével, illetve széleskörű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerével alapozza meg azt, hogy az agrár- és élelmiszeripari fejlesztések a gyakorlatban is hasznosulhassanak, itthon és a határokon túl egyaránt.
Az európai kutatásokban élen járó Olaszország szakemberei közül ketten is részt vettek előadóként a rendezvényen. Mindketten előadásukban elmondták, hogy a környezettudatos technológiák jelentik a megoldást. Ezekkel érhetjük el, hogy a vásárlókhoz minél nagyobb mennyiségben jussanak el növényvédőszer-mentes, egészséges zöldségek és gyümölcsök.
A konferencia első előadója Dr. Gianfranco Romanazzi volt. Előadásának témája: Védekezési lehetőségek a csonthéjasok tárolási betegségei ellen - a gyümölcs útja a fától az asztalig. A cseresznye posztharvezt betegségeit ismertette előadásában. Legjelentősebb károsítója a barnarothadás, amit négy kórokozó is okozhat: Monilia laxa, Monilia fructica, Monilia fructicola, Monilia polistroma.
A Monilia fucticola a legveszélyesebb. Nem olyan rég detektálták Európában, de ma már van megfelelő protokoll az indentifikálására. Veszélyessége abból adódik, hogy több múmiát képez, több spórát alakít ki. Megfertőzi a hajtást, virágot és gyümölcsöt egyaránt.
Ezzel ellentétben a Monilia laxa inkább a virágokat fertőzi meg elsősorban, kisebb virulenciával.
Mr. Gianfranco Romanazzi továbbá beszélt még az Olaszországban posztharveszt kezeléseknél engedélyezett tebukonazol hatóanyag kísérleteiről, és annak eredményességéről.
Giancarlo Colelli a Foggiai Egyetem professzora elmondta, hogy színképelemzéssel vizsgálják a különféleképpen tárolt termékeket, a színskála alapján kicsomagolás és felszeletelés nélkül is meg tudják állapítani a gyümölcsök érettségi fokát, ásványanyag-tartalmát, illetve hogy beindultak-e bennük romlási folyamatok. Emellett kidolgoztak egy olyan eljárást, amivel igazolni tudják, hogy az adott termény valóban biotermesztésből származik-e.
Przemyslaw Badowski „Az etiléntermelés szabályozása a gyümölcs betakarítása előtt és után a minőség javítása érdekében” címmel tartotta meg előadását. Az 1-MCP hatóanyagú Smart Fresh technológiát ismertette a közönséggel, ami már 2008 óta elérhető Magyarországon.
Megemlítette, hogy egy új terméket dolgoztak ki, a Smart Fresh Protabs-ot. Ez a készítmény a formulációban különbözik, por helyett felhasználó barátabb tabletta kiszerelésben juthatunk a már jól ismert Smart Fresh technológiához.
Karaffa Erzsébet, az Élelmiszertudományi Intézet docense a meggy jelentőségének elemzésével indította meg előadását. Elmondta, hogy a meggy egyre népszerűbb, diétás étrendbe is bele lehet venni az alacsony cukortartalma miatt a cseresznyével ellentétben. Mindenképpen a friss gyümölcs értékesítését preferálják, és ehhez fűződik az országban egyedülálló kutatásuk, aminek a célja, hogy hosszabb ideig tudják frissen, fogyasztásra alkalmas állapotban megőrizni a gyümölcsöt. Egy speciális csomagolást alkalmaznak, ami hűtéssel kombinálva lehetővé teszi, hogy a meggy 6 hét után se veszítsen élvezeti és beltartalmi értékeiből. Különböző fajtákat vizsgáltak, valamint biológiai és kémiai növényvédő szerek hatékonyságát is tesztelik folyamatosan.
Utolsó előadásként Dr. Apáti Ferenc „A posztharveszt gazdasági jelentősége a paprika példáján” címmel tartotta meg előadását. 4 termék kiragadásával mutatta be, hogy a kiszerelés és a fogyasztókhoz kerülés időpontjának függvényében hogyan változik a paprika ára, és gazdaságossága. A 4 termék a különböző árkategóriájú kiszerelésből mutat egy-egy példát: műanyag rekeszes lédig paprika (átlagban 13 kg), zacskós kiszerelés, dobozos kiszerelés és a habtálcás kiszerelés.
Másnap szakmai bemutatót tekinthettek meg a NAGYKÁLLÓ TÉSZ hűtőházába látogató konferencia résztvevői. A csapat betekintést kaphatott, hogy mi történik a gyümölccsel szüret után a leszedést követően a modern hűtőház bejárásával, válogatógép és csomagolóház megtekintésével.