Hogyan tápláljuk almafáinkat a szép, egészséges és jól tárolható termés érdekében?


  • Kertész Portál
  • |
  • 2019-06-05

Hogyan tápláljuk almafáinkat a szép, egészséges és jól tárolható termés érdekében?

 

Bizony nem mindenki van vele tisztában, hogy ilyenkor már nagyon nagy figyelmet kellene fordítanunk a kalcium felvehetőségére, hogy megelőzzük a tárolási betegségek, pl. keserűfoltosság kialakulását. Miért ebben a korai időszakban? A válasz a tápanyagfelvétel időbeli eloszlásában van, ezt jól láthatóan szemlélteti az 1. ábra.

 

     

(1.sz ábra Almagyümölcs kalcium felvétele a fa gyökerén keresztül)

 

 

Amint azt látjuk, az almatermesztés egyik alapvetően fontos tápanyag-felvételi fázisában vagyunk. A kutatások szerint a gyümölcs mennyiségének, minőségének, tárolhatóságának egyik legfontosabb eleme a kalcium, és ahogy az ábrán látható, igen rövid időintervallum áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségű kalcium gyümölcsbe jutására. Erre több hatékony megoldás is létezik: választhatunk szilárd, tápoldatozó vagy lombtrágyák közül. Teljes alma tápanyagutánpótlási technológiánkat megtalálhatja itt: http://agroleaf.hu/alma/

A legegyszerűbb, leggyorsabb megoldást a hiánytünetek megelőzésére a permetezéssel egy menetben kijuttatható, Agroleaf lombtrágyák használata jelenti.

A legnagyobb kihívást lombtrágyázásnál az okozza, hogy a tápanyagok a gyümölcs viaszos héján keresztül közvetlenül bejussanak az almába. Az ICL-SF műtrágyagyár az igényeknek megfelelni akaró, folyamatos termékfejlesztésének eredményeként az elmúlt esztendőben Magyarországon is piacra dobta az Agroleaf Liquid Ca 8-0-0-+13.8 CaO -ot tartalmazó folyékony kalcium lombtrágyát

Az Egyesült Királyságban illetve Spanyolországban elvégzett kísérletek a keserűfoltosság jelentős, akár 60%-os csökkenését mutatták mind a teljes, mind csökkentett adagolás esetén. Több éves kísérlet- és tesztsorozatot követően kijelenthető, hogy az Agroleaf Liquid Calcium+ a növényi cukrokkal és felszívódást segítő felületaktív anyaggal kombinált, speciálisan tervezett aminosav-csomagnak köszönhetően bizonyítottan csökkenti a keserűfoltosság mértékét, elsősorban az érzékeny étkezési almafajtákban.

 

 

Nézze meg a kísérletről készített videónkat!