Hazai diótermesztés számokban


  • Kertész Portál
  • |
  • 2019-07-04

A diótermelés nem csak a hazai igényeket elégíti ki, jelentős mennyiséget tudunk exportálni is, 1,500-2000 tonna között alakul a kivitel folyamatosan. A dió termőterülete folyamatosan növekszik, meghaladja a 7100 hektárt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a legnagyobb dió termelő terület Magyarországon, de Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben is jelentős ültetvények találhatóak.

Korai érése miatt a Magyarországon termelt dió iránt nagy a kereslet, réspiaci terméknek tekinthető, megelőzi mind a francia, mind a kaliforniai dió megjelenését. A minősége miatt is kifejezetten keresik az export piacokon. Ez is azt mutatja, hogy szükség van további fejlesztésekre, korszerűsítésre és új technológiák bevezetésére a dió ültetvényeken. Az ágazat teljesítőképességének folyamatos növelésével a világpiacon is meghatározóvá válhatunk.

A fajta innovációnak is szerepe van a fejlődésben. Az ültetvények eredményességéhez elengedhetetlen a megfelelő talaj, termőterület, a helyes művelési rendszer, a metszés és növényvédelem is. A kártevők, vírusok és baktériumok elleni védekezés is rendkívül fontos.

A dió számos szempontból eltér a többi gyümölcsfajtától. A növényvédelem sokkal összetettebb az esetében, légi védelem a leghatásosabb a fák kezelésénél. A fák mennyiségének csökkenése is mutatja, hogy a földi védekezés nem megfelelő. A rovar- és atkaölő szerek engedélyezése nem minden esetben halad úgy, ahogy az a gazdasági érdekeknek szükséges lenne. Az Európai Unió által a különböző hatóanyagok alkalmazhatóságáról hozott döntések kihatással vannak a magyar dió ágazatra is.

Az elmúlt időszakban nem csak a dió, de az egész agrárgazdaság szépen teljesített. 50%-kal bővült a termelési érték 2010 óta és ugyanennyivel bővült az export értéke is. Az Európai Unión belül az elmúlt hét év mindegyikében a három legdinamikusabban fejlődő agrárgazdaság egyike Magyarország volt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy programcsomagot készített, amit már több fórumon ismertettek. Különböző beavatkozási pontokat azonosít, ezen túl pedig eredményre vezető válaszokat is kínál. Különféle fejlesztések bevezetését célozza, melynek részét képzi a biotechnológia, a digitális adatfeldolgozás, a precíziós gazdálkodás adatbázisának kiépítése és kezelése. Az újítások döntő szerepet játszhatnak a jövőben versenyképesség szempontjából.

Magyar termőfelület magyar kézben tartása szintén fontos. A magyar föld nem csak termelési eszköz, hanem stratégiai kincs is.  6,7 millió hektár területen folytatunk mezőgazdasági tevékenységet. A bejegyzett földhasználók száma jelenleg ötszázezer fő – ötszázezer természetes és jogi személy. Több, mint 170.000 kérelmet adtak be a gazdálkodók idén. Átlagos gazdaságok 12 hektár területűek Magyarországon. Az adatból is látszik, hogy az adatok torzak, túlzóak. Ezt szintén meg kell oldani. Foglalkozni kell az örökösödés kérdésével is.

Kerekasztal beszélgetés (Tóti diófesztivál, 2018)