Gyümölcstermelők téli továbbképzése - Sarlóspuszta 2016. március 3-4


  • Kertész Portál
  • |
  • 2017-02-23
  1. nap – Március 02. (szerda)

 

8.30- 9.30: Regisztráció

9.30- 9.40: Köszöntő

        /Csizmadia György, alelnök FruitVeB/

9.40-11.00: Az AKG program végrehajthatósága

       /előadó: Ribóczi Edina, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara/

11.00-12.30: Háttéripari cégek bemutatkozása

12.30-14.00: Ebéd

14.00-14.30: Gyümölcsöseink tápanyag utánpótlása

       /előadó: Kovács András, YARA Hungária Kft./

14.30-15.00: Jégháló rendszerek a világban

       /előadó: Rupert Matzer, FruitSecurity GmbH, tolmácsol: Szentpéteri Tamás/

15.00-15.30: Csonthéjasok posztharveszt műveletei

       /előadó: Kelemen Péter, Agro-Consulting Trade Kft./

15.30-15.45: Kávészünet - Kiállítók megtekintése

15.45-16.15: Intenzív meggytermesztés

       /előadó: Nemesnyik István, Hunapfel Kft./

16.30-16.45: Intenzív cseresznyeültetvények itthon és a nagyvilágban

       /előadó: dr. Hrotkó Károly, Szent István Egyetem/

16.45-17.15: Az alma vegyszeres és kézi termésritkítása

      /előadó: Bernát Judit, Bernát István, Eurotrust Consult Kft./

17.15-18.00: Konzultációs lehetőség

19.30-21.00: VACSORA

21.00-: RETRO party, zenés-táncos mulatság

 

A FruitVeB a TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft-vel közösen idén is megrendezte a hagyományosan két napos szakmai téli továbbképzését gyümölcstermelők részére. A két napos rendezvényen összesen 190 fő vett részt, megközelítőleg 140 fő termelő, továbbá 14 fő előadó 12 témában, valamint 23 kiállító cég 35 fővel. A rendezvény új helyszínen jelentkezett, a Kiskunsági Nemzeti Park kapujában, Pest megye déli részén található, Tatárszentgyörgy melletti Sarlóspuszta Club Hotel Konferencia és Szabadidőközpontban. A konferencia elsődleges célja a gyümölcstermesztéssel kapcsolatos termesztéstechnológiai, tápanyag-utánpótlási, növényvédelmi, valamint a támogatásokkal kapcsolatos aktualitások ismertetése volt. Az első nap a legnagyobb érdeklődéssel az AKG program végrehajthatósága témában Ribóczi Edina (NAK) előadását várta a hallgatóság. A téma fontosságát jól tükrözte az előadóhoz intézett számos kérdés. Délután a főszerepet a tápanyag-utánpótlás és a termesztéstechnológia kapta, előbbi témában Kovács András (Yara) ismertette a gyümölcsösök tápanyag-utánpótlási újdonságait, mint az egyik fő szakmai partner. Ezt követően a FruitSecurity céget képviselve a tulajdonos Rupert Matzer mutatkozott be személyesen (FruitSecurity GmbH, Ausztria) Szentpéteri Tamás (Fruttamas Kft.) tolmácsolásában.

Tész-Ész NonprofitKft fényképe.

Az osztrák cég jégháló rendszereit és azok innovatív elemeit ismertették. A cég először vett részt rendezvényünkön és először volt együttműködő fő szakmai partnerünk. A posztharveszt témakör sem maradhatott el, így a csonthéjasok posztharveszt műveleteiről Kelemen Péter, /Agro-Consulting Trade Kft./ beszélt. Másik fontos cél az információ-áramlás generálása volt: a jelen lévő termesztők osszák meg egymással az általuk művelt gyümölcskultúrák létrehozásával és termesztésével kapcsolatos tapasztalataikat, eredményeiket. E célból kértük fel előadónak Nemesnyik Istvánt (Hunapfel Kft.), mint az ország egyik legnagyobb intenzív meggy ültetvényének tulajdonosát termesztési, és fajta használat tapasztalatainak bemutatására. Intenzív cseresznye ültetvényekkel kapcsolatos kutatásairól, az amerikai és kínai cseresznye termesztésről pedig dr. Hrotkó Károly egyetemi tanár tartott kiváló előadást. Végül Bernát Judit és Bernát István /Eurotrust Consult Kft./ szolgáltatott számunkra sok új hasznos információt az alma vegyszeres és kézi termésritkításáról.

A második nap fő témája a növényvédelem volt, így különböző növényvédelmi témában jártas egyetemi szakembereket kértünk fel, hogy mutassák be a friss kutatási eredményeiket. Hallhattunk az atkák elleni költség- és környezetkímélő védekezésről /előadó: dr. Szabó Árpád, Szent István Egyetem/, az új és várható kártevőkről /előadó: dr. Vétek Gábor, Szent István Egyetem/. A fagyvédelmi eljárások gazdaságosságáról dr. Apáti Ferenc /Debreceni Egyetem/ beszélt. A mindenkit érintő és aktuális kérdés: a növényvédő gépek rendszeres felülvizsgálata – az NGEA működése témakörben pedig Bakonyi István adott elő /Növényvédő Gép Ellenőrző Állomás/. Végül bio alma-, szilva- és bodzatermesztésről hallhattunk tapasztalatokat, jó tanácsokat Horváth László biotermelőtől /Biokontroll Hungária/.

Új programként “Üzleti találkozót “ tartottunk, amely során az erre előzetesen regisztrált cégeknek lehetőségük nyílt bemutatkozni a 10-15 fős szekciók kialakítása mellett  termelői csoportok, illetve a termelt növényfajok alapján a gépkereskedelem, öntözőrendszer, műtrágyák, szaktanácsadás és ültetvénytelepítés, növénykondicionáló- és növényvédő szer, smartfresh témakörben. A konferenciaterem előcsarnokában kiállító háttéripari cégekkel konzultációs lehetőséget biztosítottunk.

Tész-Ész NonprofitKft fényképe.

Az előadások után Lukács József vezetésével kertlátogatáson vehettünk részt, a híres lajosmizsei szamócahajtatást nézhettük meg, valamint Czigány János intenzív cseresznyeültetvényét.