Gombatermesztés Magyarországon


  • Kertész Portál
  • |
  • 2019-07-05

Magyarország Európa egyik legrégibb gombatermelő országa.

A Korona Gomba Egyesülés ’80-as években kezdte el tevékenységét. Közép-Európa egyik legnagyobb gombatermesztő felületén, 45.000 m2-en, holland-típusú automatizált gombaházban képzett szakemberekkel termesztik a friss, magyar gombát. A tartós frissességet vákuumhűtők, nagyteljesítményű osztályozó és csomagoló sorok, illetve saját szállítóflotta garantálja.

 

Az egyesület a gombatermesztés teljes vertikumával rendelkezik, a gombaszaporító anyag előállításától kezdve a gombakomposzt gyártáson, valamint a magas színvonalú termelésen át a konzervipari feldolgozó háttérig jelen vannak. Az egyesülés közel 300 helyi embernek ad munkát.

 

Csiperkegomba a fő profiljuk, ami 95%-ban uralja az európai és észak-amerikai piacot. A gomba kiváló fehérjeforrás, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, D vitamin tartalma miatt pedig csökkenti a rák kialakulását. Kerecsenden kb. évente 7-8000 tonna gombát termesztenek ennek 60-70%-át exportálják. A hazai csiperkegomba termelés kb. 35.000 tonnára tehető, ami az elkövetkezendő 2-3 évben várhatóan megduplázódik. Egyrészt a technológia korszerűsítésével, valamint új termesztő házak, új technológiák és új alapanyaggyártó üzemek létrehozásával. A magas minőségben előállított gomba mellet ugyanakkor az emberek gombafogyasztása elenyésző Magyarországon, 1,5 kg-ot fogyasztanak évente az emberek. Ez az európai átlaghoz képest lényegesen alacsonyabb.

 

1. fotó: A gombák között (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

A fehér és barna csiperke mellett, egyedülállóan széles a palettájuk egzotikus gombák termesztése terén. A laskagomba termelése több, mint 3000 tonnára tehető, de találunk Ördögszekér gombát, Shiitake gombát, Portobello gombát, és Shimejii gombát is a termelésben.

1998 óta készül gombakomposzt is ebben az üzemben. Nyersanyagul friss lótrágyát és búzaszalmát használnak. A komposztálást két fázisban végezik el; kizárólagosan holland gépekkel és holland (Fancom) számítógépes rendszer szigorú ellenőrzése mellett zajlik a komposztálás. A komposzt egy hőkezelő alagúton is végigmegy, ahol pasztörizálás és utóérlelés révén válik a komposzt csírázásra, illetőleg termesztésre késszé. A komposzthoz gép keveri a szaporítóanyagot (csírázás), majd a műanyagzsákok töltése következik.

Ma már hetente 1000 tonna gombakomposzt készül el. A közelmúltban átadták az új, fedett gombakomposzt előállító üzemet is, ami visszafogja a környező településre jutó komposzt előállításával járó kellemetlen szagokat.

A gombakomposzt mellett gombacsíra előállítással is foglalkoznak.  A gombacsíra üzem az egyetlen hazai tulajdonú, nagyüzemi méretekben szaporítóanyagot előállító üzem. Az előállított csírát számos más országba is exportálják. A gombacsíra üzemhez tartozó laboratórium mikrobiológiai, mikológiai és kísérleti fermentációs háttérrel rendelkezik. Jelenleg az egyetlen olyan laboratórium Magyarországon, amely étkezési, termeszthető és mikorrhizás gombák termesztésbe vonásával is foglalkozik. A laboratórium génbankjából biztosítja a szaporítóanyag-gyártáshoz a gomba-tenyésztörzseket, hibrideket, ezzel a sikeres hazai gombatermesztés folyamatát alapozza meg. Az üzem napi egy műszakban évi 2 millió liter csíra előállítására képes.

A friss gomba mellett gombakonzervként is értékesítik az előállított termékeiket. A gombatermesztő házak közvetlen közelében alakították ki a konzervgyárat. A szedést és hűtést követő néhány órán belül, válogatás után, kíméletes technológiával főzik, majd hőkezelik, tartósítószer nélkül állítjuk elő termékeinket.

Közel 10 országba szállítanak készterméket az üzemből. Hetente 200 ezer kiló sampion gomba kerül ki a sorokról.

 

2. fotó: Helyben csomagolják a gombákat (Fotó: Kovács-Vincze Viktória)

 

Gyümölcstermesztők Évzáró Szakmai Konferenciája, beszámoló 2018