Az öntözővíz minősége


  • Kertész Portál
  • |
  • 2018-06-06

Az öntözővíz minősége

Andy Hodges, az ICL UK területi értékesítési menedzsere a kemény vagy lágy öntözővíz hatásait vizsgálja. A termelők gyakran kérdezik meg őt az öntözővíz kémhatásának növényre gyakorolt hatásáról. Ilyenkor mindig elmagyarázza, hogy cserépben vagy talaj nélküli termesztés során inkább az öntözővíz hidrogén-karbonát szintje (azaz a keménysége vagy lágysága) a fontosabb tényező.

Mit jelent a kémhatás (pH)?

Technikailag a pH érték a hidrogénionok koncentrációjának negatív logaritmusa.

Érthetőbben, az oldat kémhatása savas vagy bázikus (lúgos) jellegét fejezi ki, mennyisége – 0-tól (leginkább savas) és 14-ig (leglúgosabb) skálán mérhető, ahol a 7 – es pH érték a semlegesnek felel meg.

A gazdálkodók tudatában vannak annak, hogy a különböző termesztő közegek használatakor kulcsfontosságú azok korrekt pH értéke, mivel ez közvetlenül befolyásolja a tápanyagok elérhetőségét, ezáltal a növények növekedését és kondícióját. Fontos, hogy tisztában legyenek azzal is, hogy a vízben lévő hidrogén-karbonátszint - a víz keménysége vagy lágysága– lényeges szempont a növény számára.

A víz pH-ja is fontos, de ez inkább a növényvédő szerek és a lombtrágyák hatékonyságát befolyásolja nagyobb mértékben.  

Kemény vagy lágy víz– mit jelent ez pontosan?

Térjünk vissza a hidrogén-karbonátokhoz a vízellátásban.  Egy laboratórium által elvégzett vízelemzés meghatározza a HCO3 szintet - ami megmutatja, hogy "kemény" vagy "lágy" vizünk van.

Tipp: Ha az öntözéshez használt víz a hálózatról van, akkor egy gyors pillantás az iroda vízforralójába megbízható előzetes információt ad - azaz, minél vízkövesebb, annál magasabb a hidrogén-karbonát szint és annál keményebb a víz.

Kútvíz esetében a növények levelein is látható fehér vízkő foltok jelzik, hogy az öntözővíz nagyon kemény, a vízkeménységet az öntözőrendszerben képződő meszes lerakódások és eltömődések is kísérhetik.

Az sem ideális, ha a víz túlságosan lágy (pl. esővíz) Fontos, hogy az öntözővíz megfelelő mennyiségű hidrogén-karbonátot tartalmazzon, mivel ez stabilizál és pufferként működik. Azonban, ha e mellett pH szintje túl magas vagy túl alacsony, szükségessé válik azt a kívánt értékre korrigálni.

Kemény víz

Ha a termesztő terület kemény vízzel rendelkezik, a vízben lévő hidrogén-karbonátok reagálhatnak, és növelhetik a táptalaj pH-értékét, ami ez által lúgosabbá válik. Talajon történő termesztés esetén szikesedés indulhat meg. A változás mértéke és aránya a víz keménységétől és a kijuttatott mennyiségtől függ.

Ahogy emelkedik a közeg pH-ja, bizonyos tápanyagok - mint például a vas- nehezen felvehetővé és a növény számára kevésbé elérhetővé válnak. A vasérzékeny növények, mint az Ericaceae fajok, vagy a Surfiniák, gyakran az elsők, amelyek klorotikus és halvány levelekkel a hiánytünet jeleit mutatják.

Lágy víz

Előzőekkel ellentétben a lágy víz általában alacsony magnézium- és kalciumtartalommal, valamint alacsony pufferképességgel rendelkezik. Az elégtelen magnéziumszint az idősebb levelekben levélerek közti klorózist eredményez (a levéllemez belsejéből, levélnyél irányából induló, legyező alakú sárgulás, amely először a levélerek, vagy a levélnyél közelében, a főerek között alakul ki).

A kálcium alacsony szintje esetén gyengébb fejlődés és intervénás klorózis (érközi sárgulás), súlyosabb esetben elhalás mutatkozik a gyorsan növekedő hajtáscsúcsban, illetve levélszél- és terméshéj barnulás formájában is jelentkezhetnek a szimptómák.

Mit tehetünk?

Talajvizsgálatra szakosodott laboratóriumokban végzett vízelemzéssel megtudhatjuk a jelen lévő hidrogén-karbonátok mennyiségét. Amennyiben az nem a megfelelő értékek között van, megfontolandó, hogy cselekedjünk-e az optimális szint beállítása érdekében. 

FOLYTATÓDIK A VÍZVIZSGÁLATI AKCIÓ A PRENOR KFT.-NÉL!

Ingyen laboratoriumi analízis termékeink vásárlói számára. Részletek itt>>

Ha a vizsgálati eredmény szerint kemény a vizünk, többféle megoldás kínálkozik ennek „orvoslására”. Az esővíz természeténél fogva lágy, ezért az öntözővíz „hígítására” is gyűjthető. Savazó anyagok bekeverése az öntözés előtt egy másik módja a kemény vízben jelenlévő hidrogén-karbonátok semlegesítésének. Egyszerű megoldásként eleve „beépített” savanyító hatással rendelkező, vízben oldódó műtrágyákat  is alkalmazhatunk- például az Peters Excel és az Universol Hard Water termékcsaládok használatával.

Lágy víz esetén célszerű növelni a növény számára felvehető kalcium és magnézium szintet. Ezt egy speciálisan kifejlesztett vízoldható műtrágya, például Peters Excel CalMag, vagy Universol Soft Water bejuttatásával érhetjük el.

További információkért a vízminőségtől függő tápoldatozásról, kattintson ide!

Forrás: https://icl-sf.com