Az eredményes diótermesztés megteremtésének lehetőségei


  • Kertész Portál
  • |
  • 2019-07-04

Az eredményes diótermesztés megteremtésének lehetőségei – Gara Miklós

Korszerű ültetvények telepítése volt a cél 2005-ben, ami sűrű térállású, gyenge növekedésű, nagy termőképességű, lehetőleg korai érésű fajták telepítésében nyilvánult meg. Ezekből a típusokból kevés azonban fajta áll rendelkezésre. Ilyen például a Milotai intenzív is, ám helyettesíteni kellett, mivel akkor nem volt elérhető. Más gondokat vet fel a hagyományos tájszelektált fajták (Milotai 10, A109, D-13), és más problémákkal kell megküzdeni az intenzív fajtáknál (Milotai kései, Milotai intenzív, Alsószentiváni kései). Ezek mind nagy termőképességű fajták.

 

Tájszelektált fajták most jutnak el abba a korba, amikor egyre többet kellene termelniük. Nagyon fontos a jövedelmező termeléshez a kellő mennyiségű, magas termésátlagok elérése. A dió esetében a magas termésátlag összetett, az alapja, hogy kellő számú virág legyen a fán. A korábbi egyes, kettes virágok helyett tipikusan hármas, négyes, esetleg ötös virágokat kellene elérni. A völgyi termőrészeken meg kell célozni, hogy legalább három vagy négy virág alakuljon ki. A virágzás után, amikor már nagyjából látni, hogy milyen lesz a várható termés, havi bontásokban juttassuk ki a hatóanyagokat és készítményeket.

A talajba juttatott műtrágyák közül egyedül nitrogént használnak; sem káliumot, sem pedig foszfort nem használtak az elmúlt évtizedekben, pótlásuk lombtrágyával történik.

Elmondható, hogy nem csak a feketevonal betegség, de a fitoftórás fertőzés is jelen van az ültetvényekben. 

Az orvosok azt javasolják, ha nem lehetséges a növények táplálása a gyökérzeten keresztül, próbálkozzunk a levélzeten keresztül pótolni a tápanyagellátást. Ehhez köthető a káliumnitrát és a Biomit használata permetezéskor. Minden alkalommal használnak karbamidot is. Más szerek használata az aktualitások függvényében történik.

Stolleres készítményeknél az látható, hogy hat a virágokra, növényekre. Nagyobbra nőtt a dió a támogatásukkal. Érdemes odafigyelni a méret befolyásolására. Korábban ennek érdekében nem sok mindent tettek a gazdálkodók, az utóbbi években viszont kálcium készítményeket használnak.  Nem igazán vannak kontroll lehetőségeik a hatás vizsgálására, emiatt az évenkénti termés összehasonlításával próbálnak összefüggéseket találni.

Az ültetvény felületének, a korona felületének és a potenciális termőképesség növelésére nem volt lehetőség újabb fák ültetésével, emiatt a virágrügyek mennyiségét növelték, valamint a kötődés mértékét javították. 

 

Gara Miklós (Előadás, Tóti Diókonferencia, 2018)