Almatermésűek tápanyagigénye


  • Kertész Portál
  • |
  • 2019-07-04

Az almatermésűek gyökér sűrűsége nagyon nagy, ezáltal nehezebben veszik fel a tápanyagot és nehezebben is hasznosítják, mint egy lágyszárú növény.

Tápanyagfelvétel több ciklusban zajlik le. Az első a tavaszi felvételi ciklus, ami idén március környékére volt tehető, amikor is +5 oC mellett indul meg a felvétel. A második ilyen ciklus az augusztustól október közepéig történik a felvétel. A vegetatív és generatív szervek képzése ciklikus, nem mint a lágyszárú növényeknél. Az alábbi tápanyag összetétele jellemzőek azonban az almatermésűeknél ezek az adatok irodalmi adatok.

Az ideális talajok összetétele, ami Magyarországon nem jellemző a következő paramétereket tartalmazza: legalább 2% humusztartalom közép kötöttségű vályog, enyhén meszes, nitrogénban kevésbé, foszfor és káliumban viszont jól ellátott. Magyarországon rendkívül savanyú talajaink vannak, amik magnéziumban és mangánban gazdagok viszont kalciumban rendkívül szegények.
 

Tápelemek és jelentőségük:

A szén a hidrogén és az oxigén, elengedhetetlenek a fotoszintézisben.
Nitrogén, foszfor, kálium alapvető tápanyagok, mellettük a kén is egy fontos elem, elengedhetetlen a szín és íz anyagok képződéséhez.

Kalcium sokszor hiányban lehet. Sok esetben akkor is kialakulhat a hiány, ha a nagyon hideg talajokban a kálium és magnézium megfelelő mennyiségben van jelen, A kalcium a kálium antagonistája. Sokszor léphet fel kalciumhiány. 

A vas, mangán, cink, réz tápanyagok kétszeres pozitív töltésűek és nehezen hasznosítható elemek, ezért nagy jelentőségűek.

A bór és a molibdén is nagyon lassan, nehezen felvehető elemek molibdenát és borát formájában.

Az almatermésűek kalciumhiányra nagyon érzékenyek valamint fontos náluk a megfelelő molibdén és bor tartalom. A magas mésztartalom mellett vashiány alakulhat ki.

Egyes fajták a mangán hiányra és mérgezésre igen érzékenyek, mint például a Golden fajta. Intenzív növénytermesztésnél oda kell figyelni a növénytáplálásra, mivel egy időbe esik a növénynél a rügy differenciálódás és a termés növekedés. Ez az időszak május környékére tehető. Ebben az időszakban kell tervezni a makró elemek kijuttatását. Az almatermésűek jól és gyorsan reagálnak a lombtrágyák felvételére. Közepes tápanyagigényűek, szeretik a tápoldatozást, ideális számukra a tápoldat és a lombtrágya közös összefüggő használata, nagyon jól mutatja a tápoldatozás eredményét. Akár 10 nap alatt is látszódhat változás a kijuttatások után.

Növények számára nagyon fontos a stresszoldás. A különböző lombtrágyákban előfordulnak stressz csökkentő anyagok.

Ilyenek lehetnek

  • a fehérjék, amik gyorsan beépülnek és gyorsan reagálnak rájuk a növények.
  • a szénhidrogének, amik cukor formájában fontos táplálék, energiát ad a növénynek.
  • a különböző glicin betain, tiolok, aszkorbinsav, ezek az anyagcsere folyamatokban játszanak szerepet. Ott képződnek és stressz válaszokat adnak.
  • Ha stressz éri az auxin gibberellin hormonok csökkennek a növényben. Számos biostimuláns kapható, amik ezeket a hormonokat tartalmazzák.

Az auxin, citokinin, gibberellin visszaállítják a növényben a stressz előtti állapotot.

  • Léteznek különböző messenger anyagok, amik elősegítik a növényvédelmet. Ilyenek az aszkorbinsav, a fahéjsav, benzoesav, szalicilsav, ami nagyon fontos lehet a bio termelők számára is. Tökéletesen beépül a növénybe, előkészítik a fokozott immun válaszokra a növényt. Immunrendszere erősebb lesz, erősebb reakcióval tud fellépni a növény betegségekkel szemben.

Védelem szempontjából a megfelelő agrotechnika 50 %-ban befolyásolja a növény egészségügyi állapotát. A megfelelő metszés, megfelelő időpontokban kijuttatott tápanyag utánpótlás kezelések, permetezés minősége nagyban hozzájárul a növény egészségügyi állapotához. A növény állapotát növénytáplálás még 20%-ban, míg a különböző stresszoldás stressz csökkentési technológiák még 20%-ot módosítanak és a különböző kondicionáló készítmények pedig 10%-ban befolyásolják a növény állapotát. Ha ezeket a különböző kondíciókat együtt használjuk a növényvédő szerekkel, pozitív hatást érhetünk el.

 

Előadás (Alma Szakmai nap 2018, Újfehértó)